Thursday, April 30, 2015

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza in dolari la Londra

Fondul Proprietatea a inceput, de miercuri, tranzactionarea pe Bursa de la Londra, prin certificatele de depozit globale avand drept suport actiuni emise de Fond (GDR).Certificatele au simbolul "FP" si sunt tranzactionabile in dolari.

Potrivit Franklin Templeton, administratorul Fondului, GDR-urile FP au fost admise la tranzactionare pe sectiunea Specialist Fund Market a London Stock Exchange. Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al companiei, conform reglementarilor din Romania privind valorile mobiliare. 

In primele 90 de zile de la admiterea la tranzactionare, The Bank of New York Mellon (banca depozitara) va renunta la comisioanele de emitere a GDR, conform comunicatului FP.

Fondul Proprietatea va fi unul dintre cele mai mari fonduri (in ceea ce priveste valoarea activului) tranzactionat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde de lei (3,1 miliarde de dolari), la 31 martie 2015 si o capitalizare bursiera de 9,6 miliarde de lei (2,35 miliarde de dolari), la 17 aprilie 2015, conform Fondului.

Raiffeisen Bank lanseaza un nou credit

Raiffeisen Bank a lansat un credit nou pentru persoane fizice, in lei cu destinatie imobiliara, fara ipoteca. Suma maxima este de 15.000 de euro (echivalent in lei), pe o perioada de maxim 10 ani. 

Creditul poate fi folosit pentru modernizarea, extinderea, renovarea, sau refinantarea unui credit cu destinatie imobiliara. Pentru accesarea acestui credit, clientul trebuie sa detina un avans de 40% din valoarea proiectului. 

"Am constatat ca aproximativ 50% dintre creditele de nevoi personale pe care le acordam au ca destinatie investitii imobiliare – modernizare, extindere, renovare”,  a declarat Catalin Munteanu, director executiv, Aria Persoane Fizice.

Banca ofera pentru acest produs, Flexicredit Acasa, o promotie pana la 31 iulie 2015, in cadrul careia rata dobanzii porneste de la 9,5% pe an pentru clientii care incaseaza salariul sau pensia pe card la Raiffeisen Bank si 10,5% pentru cei care nu sunt inca clientii bancii. Cei care aplica online beneficiaza de o reducere suplimentara a costurilor creditului. In acest caz, dobanda porneste de la 8,9% pe an.

Romanii vor sa traiasca din hobby

Trei din patru romani care au un hobby obtin venituri suplimentare de pe urma pasiunii lor, potrivit unui studiu al Visa Europe. In plus, patru din zece romani spun ca vor sa faca bani de pe urma hobby-ului in viitor. 70% dintre ei vor ca aceasta sa devina principala sursa de venit, iar 16% vor asta in urmatorii cinci ani.
Romanii obtin, in medie, venituri suplimentare de peste 5.000 de lei pe an, potrivit studiului Visa Europe. Persoanele cu varste intre 25 si 34 de ani au cel mai mare venit anual (6.356 lei), iar din punct de vedere geografic cele mai mari castiguri medii anuale sunt realizate in Bucuresti si Ilfov (peste 10.200 lei).  

Cele mai profitabile hobby-uri sunt in domeniul constructiilor, renovarilor si decoratiunilor interioare (5.887 lei), urmate de cele in design (5.834 lei), fotografie (5.778 lei), domeniul culinar (5.509 lei) si ingrijirea copiilor (5.487 lei). 

Printre motivele care au determinat antreprenorii din Europa sa-si transforme pasiunile intr-o sursa de venit se numara pasiunea, dorinta de a face ceva diferit fata de locul de munca actual, precum si ocazia de a fi propriul sef. Pentru 58% dintre romani si polonezi, pasiunea reprezinta principala motivatie de a porni o afacere dintr-un hobby, comparativ cu media europeana de 43%. 
Schimbarea activitatii fata de cea de la locul de munca a fost principala motivatie pentru 29% dintre romani, in timp ce dorinta de a lucra pentru ei insisi a reprezentat imboldul pentru 26% dintre acestia.    

Conform studiului, principala ingrijorare a romanilor care au o afacere dintr-un hobby sau vor sa-si deschida o afacere este birocratia. In schimb, europenii se tem cel mai mult de lipsa comenzilor. Alte motive de ingrijorare invocate de catre respondentii la sondajul Visa Europe sunt obtinerea finantarii, precum si munca administrativa si volumul mare de acte. 

”Ingrijorarile privind gestionarea cheltuielilor sunt comune pentru majoritatea IMM-urilor din Romania. La fel cum canalele de social media au ajuns sa aiba un rol decisiv in promovarea eficienta a micilor afaceri, inovatiile si noile tehnologii din domeniul platilor ar putea usura semnificativ partea administrativa a firmelor si ar sustine imbunatatirea calitatii serviciilor pentru clienti. De exemplu, cardurile business sau smartphone-urile transformate in POS-uri mobile simplifica mult activitatea contabila a oricarei firme si contribuie la cresterea vanzarilor”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.

In privinta surselor de finantate, peste jumatate dintre romanii care isi doresc sa castige bani din pasiunile lor afirma ca isi vor utiliza economiile personale, aproape un sfert (23%) vor sa apeleze la familie si prieteni, iar 15% dintre respondenti intentioneaza sa aplice pentru o subventie dedicata afacerilor mici. ”In conditiile in care conceptul de crowdfunding (multifinantarea) este relativ nou pe piata locala, doar 11% dintre romani planuiesc sa recurga la aceasta modalitate de finantare. Dintre respondentii la studiul Visa Europe, polonezii (49%) si spaniolii (43%) sunt cei mai deschisi la solutiile externe si alternative de finantare pentru infiintarea afacerilor pe care si le doresc, in timp ce romanii se afla pe penultimul loc, la egalitate cu suedezii (26%), fiind urmati de turci (24%)”, se subliniaza in comunicatul Visa. 

Din punct de vedere al promovarii, retelele sociale Facebook si Twitter sunt mai populare decat metodele traditionale, precum crearea unui website al companiei. 

Studiul Visa Europe a fost realizat online in ultimul trimestru din 2014, in noua tari din Europa – Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania, Spania, Suedia si Turcia, pe un esantion de peste 18.000 de respondenti, dintre care peste 2.000 de romani care castiga sau le-ar placea sa obtina venituri din propriile pasiuni.

ASF vorbeste despre lichidarea Astra

Lichidarea companiei Astra Asigurari ar genera cheltuirea, in mare masura, a rezervelor Fondului de Garantare, in cazul in care planul de supraveghere speciala nu va reusi sa redreseze compania, a anuntat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu. In prezent, rezervele Fondului sunt de 900 de milioane de lei.

"Cu Fondul de Garantare avem diverse scenarii si simulari. Din aceasta perspectiva, avem instrumentele necesare sa facem fata unei situatii limita, dar, cand ne uitam aici, mecanismul de rezolutie presupune niste mecanisme preliminare. Noi, astazi, in cazul Astra, sau in alte cazuri daca am avea, nu putem sa facem nicio interventie in afara de supravegherea speciala pe care o avem, daca asta nu reuseste - sunt ceva progrese, dar nu asa cum ne-am fi dorit - nu mai avem alta posibilitate decat falimentul", a mentionat Negritoiu. 

Acesta a subliniat ca, in mecanismul de rezolutie se mai poate interveni anterior sub diverse forme: vanzarea activelor, totala sau partiala. "De exemplu, daca am fi putut sa vindem asigurarile de viata de la Astra separat si transferarea activelor", a explicat el. 
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii Astra in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory in calitate de administrator special. 

Planul de redresare al Astra intocmit de KPMG Advisory SRL in calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF, pe 7 aprilie 2014, si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu pana la 490 de milioane lei pe o perioada estimata initial la un an. Aceasta masura este in curs de implementare de catre Administratorul Special, urmand sa se finalizeze odata cu incheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operatiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarata pe 18 martie 2015

Se scumpesc garsonierele

Garsonierele din Bucuresti se scumpesc constant de la inceputul anului, pretul mediu crescand cu aproximativ 1000 de euro in ultimele doua luni, potrivit unei analize a pietei imobiliare. In acelasi timp, preturile apartamentelor cu 2 si 3 camere au ramas relativ constante, inregistrand cresteri si scaderi mici de pret.
O posibila explicatie pentru scumpirea garsonierelor consta in accesibilitatea acestui tip de locuinta, in special prin programul Prima Casa. ”Spre exemplu, rata lunara a unui credit de 31.000 de euro contractat pe 30 de ani prin programul Prima Casa sare putin peste suma de 135 de euro, in vreme ce chiria medie a unei garsoniere din Bucuresti ajunge la aproximativ 250 de euro”, se arata in analiza citata.

Pretul mediu de vanzare al garsonierelor din Bucuresti a crescut cu 1,5% in martie 2015 fata de februarie 2015, de la 32.055 de euro la 32.557 de euro, conform unei analize care a luat in calcul toate ofertele imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet. Aceasta marja de circa 500 de euro pe luna se pastreaza si intre ianuarie 2015 si februarie 2015.

In acelasi timp, apartamentele cu 2 si 3 camere nu au inregistrat modificari de pret insemnate, fiind scoase la vanzare, la sfarsitul lunii martie, la un pret mediu de 50.406 de euro pentru 2 camere si 70.113 de euro pentru 3 camere.

Numarul de oferte a crescut, insa, cu aproape 15% in ultimii 2 ani in Bucuresti. Fata de martie 2013, in martie 2015 cele mai mari cresteri  ale numarului de oferte s-au inregistrat in cazul garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere, 21%. Oferta de apartamente cu 3 camere  a crescut cu 6,5%, in timp ce singurele care au scazut, cu 4%, au fost ofertele la apartamentele cu 4 camere.

ASF vrea sa stimuleze economisirea pe termen lung

Stimularea economisirii pe termen lung reprezinta unul dintre cele cinci proiecte prioritate anuntate de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru acest an. In acest sens, institutia urmareste dezvoltarea sistemului de pensii private in Romania. 
”Acest proiect vizeaza evolutia si cresterea gradului de sofisticare a pietei pensiilor private in vederea intaririi capacitatii de plata a unor pensii in cuantumuri adecvate si sustenabile”, se arata intr-un comunicat al ASF. 

Principalele componente ale proiectului de stimulare a economisirii prin fondurile de pensii sunt: completarea si actualizarea politicii de investitii pentru fondurile de pensii private; sustinerea introducerii fondurilor de pensii ocupationale; completarea cadrului legislativ in vederea dezvoltarii fondurilor de pensii facultative, se precizeaza in comunicat. 

Celelalte proiecte prioritare ale ASF vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a Autoritatii, dezvoltarea celor trei sectoare reglementate si implementarea cadrului de rezolutie pentru entitatile supravegheate.

Asigurarea atasata creditului limiteaza vigilenta consumatorului

Contractul de asigurare incheiat ca obligativitate in cadrul unui contract de credit limiteaza vigilenta asiguratului in privinta ricurilor acooperite, sustine Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Institutia a decis luni ca un contract de asigurare trebuie redactat pe intelesul clientului. 

”Un contract de asigurare trebuie sa expuna in mod transparent, precis si inteligibil functionarea mecanismului asigurarii, astfel incat consumatorul sa poata evalua consecintele economice care rezulta din aceasta in ceea ce il priveste”, a sustine institutia. 

Potrivit CJUE, in cazul in care un contract de asigurare este legat de unele contracte de imprumut, incheiate concomitent, nu se poate cere consumatorului sa manifeste aceeasi vigilenta in privinta intinderii riscurilor acoperite de contractul de asigurare, ca in cazul in care ar fi incheiat in mod distinct contractul de asigurare si contractele de imprumut.

Decizia CJUE vine dupa analizarea unui caz din Franta in care un cetatean a luat doua contracte de credit imobiliar si a aderat la un "contract de asigurare grup", pentru a garanta, printre altele, o acoperire de 75% din rate in caz de incapacitate totala de munca. Ulterior, asiguratul a sufetit un accindent si a ajuns in ”incapacitate permanenta partiala de munca, de 72%, in sensul dreptului francez al asigurarilor sociale. In acest context, compania de asigurari a refuzat sa ii plateasca despagubirile precizate in contract.
Clientul a initiat o actiune in justitie pe pentru a obtine recunoasterea caracterului abuziv al termenilor contractului in ceea ce priveste definitia ” incapacitate totala de munca”, sustinand ca definitia era redactata astfel incat nu putea fi inteleasa de consumatorul profan.

In aceste conditii, instanta franceza sesizata cu litigiul a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca este posibila aprecierea caracterului eventual abuziv al clauzei in discutie.

In acest context, CJUE aminteste ca cerinta privind transparenta clauzelor contractuale, consacrata de directiva europeana in domeniu, nu poate fi redusa numai la caracterul inteligibil pe plan formal si gramatical, ci aceasta cerinta trebuie inteleasa in mod extensiv de catre consumator.

Miting pentru sustinerea Expertilor Auto Independenti

Companiile de asigurari resping infiintarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR) pentru ca le este teama ca vor fi obligate sa plateasca daunele corect si la timp, a declarat presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente. El a spus ca motivul respingerii nu este legat de scumpirea politelor RCA.

"In realitate, lor (societatilor de asigurari- n.r.) le este teama ca vor fi puse in situatia sa plateasca daunele in mod transparent, corect, ceea ce nu se intampla in acest moment. Polita RCA are motive sa creasca doar pentru ca asa vor asiguratorii, nu din cauza infiintarii CEETAR", a explicat Cristian Muntean, presedintele ASSAI.  

El sustine ca societatile de asigurari fac presiune asupra parlamentarilor sa nu promoveze Legea. De aceea, miercuri va fi organizat un miting de protest in fata Parlamentului pentru a determina parlamentarii care actioneaza in interesul unor institutii financiare sa aprobe infiintarea CEETAR.

Reprezentantul service-urilor a spus ca acest proiect nu este unul nociv, asa cum gresit au transmis reprezentantii companiilor de asigurari si cei ai Autoritatii de Supraveghere Financiara ci, din contra, poate genera scaderea preturilor pentru asigurarile auto si reducerea termenelor de plata a daunelor si de efectuare a reparatiilor.

Potrivit lui Muntean, scaderea preturilor politelor va fi sustinuta, odata cu infiintarea Corpului de Experti, de reducerea numarului de inspectori de dauna, angajati ai companiilor de asigurari, cu 70%, de la 1.500 cati sunt in prezent, pentru ca munca acestora poate fi preluata de 400 - 450 de experti independenti, mai spune Muntean. In plus, costurile cu deplasarea acestor inspectori, dar si cu sediile companiilor de asigurari din fiecare judet vor fi reduse si nu vor mai pune presiune pe preturile RCA. 

"In Romania exista 20 de companii de asigurari autorizate RCA, care sunt obligate sa aiba centre de constatare de dauna in fiecare judet. 20 ori 40 de judete inseamna 800 de sedii. Expertii CEETAR vor avea un sediu in fiecare judet, deci sunt necesare doar 40 de sedii", a explicat presedintele ASSAI. 

In plus, expertul va putea face evaluarile pentru orice societate de asigurari, ceea ce va duce la spargerea monopolului pe aceasta piata si va scuti pagubitul de a fi pus in fata unui act de adeziune, respectiv constatarea facuta de angajatul companiei de asigurari, pe care nu o poate contesta decat in instanta. Insa, un astfel de proces dureaza, de regula, peste trei ani si este foarte costisitor. 

Presedintele ASSAI a mai spus ca proiectul este respins de catre companiile de asigurari pentru ca duce la scaderea profiturilor acestora, obtinute prin reducerea daunelor platite asiguratilor si prin prelungirea termenelor de plata a acestora. 

"Va prezint cinci moduri prin care sunt reduse despagubirile: evaluarea incompleta a daunei auto, solutii tehnice ieftine in dauna calitatii si sigurantei rutiere, directionarea reparatiilor in unitati service care accepta conditiile financiare impuse de asigurator in detrimentul calitatii si sigurantei rutiere (caz in care contractele dintre asigurator si service sunt nocive pentru client); plata in regie proprie, caz in care suma este cu 50% - 70% mai mica decat costurile reale al reparatiei, iar daca nu se contesta in 30 de zile, se considera acceptata. In plus, noua norma RCA, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2015, cu dedicatie, prevede acordarea unei despagubiri cu 30% - 50% mai mica, in caz de dauna totala. Si asta pentru ca evaluarea se face la pretul pietei pentru masinile considerate similare", a subliniat presedintele ASSAI. In opinia sa piata second hand din Romania prezinta disfunctionalitati care pot vicia procesul de evaluare. In plus, se poate lua in calcul o singura oferta, nu media pietei. 

Reprezentantul ASSAI a dat exemple si in privinta modalitatilor folosite de companiile de asigurari pentru intarzierea platii daunelor. In primul rand, programarea pagubitului RCA cu intarziere la constatarea daunei. De asemenea, sunt cazuri in care catre pagubit nu sunt transmise documentelor necesare pentru efectuarea reparatiilor. Acestea sunt primite, uneori, cu o intarziere de 30 de zile, desi compania de asigurari este obligata sa le inmaneze pe loc. In plus, sunt cazuri in care dosarul de dauna este introdus, abuziv, in cercetari pentru 90 de zile, fara explicatii sau compensatii pentru pagubit. De asemenea, in cazul reconstatarii, care are loc in aproape 90% din cazuri, termenul se prelungeste cu doua saptamani, desi compania de asigurari trebuie sa transmita acceptul in trei zile. Mai sunt cazuri in care inspectorul de dauna rataceste documente care au fost deja inregistrate la asigurator si trebuie aduse din nou. 

"Plata daunei in termen legal este o exceptie in Romania. Au loc intarzieri chiar si de 100 de zile, desi termenul legal este de 10 zile. Vorbim de o disfunctionalitate majora a intregului sistem", a explicat Cristian Muntean. 

In opinia sa, infiintarea Corpului Expertilor Independenti ar rezolva o mare parte din aceste probleme. 

La randul sau, Vasile Cazan, presedintele Asociatiei pentru apararea drepturilor si intereselor consumatorilor, a declarat ca pagubitul RCA din Romania este victima perfecta pentru ca nu isi cunoaste drepturile, nu este protejat de o institutie (ASF ar trebui sa aiba acest rol dar nu o face pentru ca este platita de companiile de asigurare), si nu este aparat de lege.