Monday, May 22, 2017

UE reconfigureaza Uniunea Pietelor de Capital in contextul Brexit

niunea Europeana a anuntat ca va reconfigura, in contextul Brexit, proiectul Uniunii Pietelor de Capital. In cadrul operatiunii, se urmareste consolidarea mecanismelor de supraveghere si extinderea geografica. Planul concret va fi anuntat in data de 7 iunie. 

Conform unui document citat de Reuters, Uniunea Pietelor de Capital (CMU) trebuie remodelata pentru a exista in continuare garantii privind accesul companiilor europene la piete de capital puternice. 

Cea mai mare piata fianciara din UE paraseste blocul comunitar

"Pregatim un plan de actiune pentru CMU 2.0 care va fi publicat in 7 iunie sub forma unei revizuiri pe termen mediu, care va cuprinde masuri suplimentare ce vor fi adoptate in urmatoarele luni. Nu ne mai putem baza pe lichiditatile din Londra", a declarat Ugo Bassi, director in cadrul diviziei pentru servicii financiare al Comisiei Europene (CE), intr-o conferinta organizata de Asociatia pentru Pietele Financiare din Europa. 

In prezent, Londra este de departe cea mai mare piata financiara din UE dar din 2019 va iesi din blocul comunitar. 

"Districtul financiar al Londrei (City of London) a atras in mod traditional lichiditati si a furnizat servicii de gestionare a riscurilor pentru restul Uniunii Europene. Iesirea Marii Britanii din piata comunitara evidentiaza necesitatea si urgenta continuarii dezvoltarii si integrarii pietelor de capital", se mentioneaza in documentul UE.

Oficialii europeni sustin ca sunt necesare actiuni puternice, mecanisme mai eficiente de supraveghere si garantii ca avantajele Uniunii Pietelor de Capital sunt simtite la nivelul intregii Uniunii Europene.

Care sunt modificarile vizate?

Modificarile avute in vedere vor include reglementari mai simple pentru obtinerea si acordarea de finantare pe baza sistemului de tip "pasaport", considerat drept cea mai importanta caracteristica a pietei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. De asemenea, va fi extinsa supervizarea, prin atribuirea de puteri sporite autoritatilor europene de reglementare, a explicat oficialul CE. "Trebuie sa ne indreptam ferm spre o supervizare centralizata", a mai spus Bassi. 

Anul trecut, comisarul european pentru servicii financiare a anuntat un "plan de actiune" ce contine 33 de masuri si initiative legislative, care vor duce pana in 2019 la infiintarea Uniunii Pietelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementari si costuri a tuturor statelor membre ale UE.

Acesta a prezentat o propunere ce vizeaza crearea unor produse "simple, transparente si standardizate'", eligibile pentru atenuarea cerintelor de capital. Prin focalizarea activelor si vinderea lor ca titluri de valoare, bancile isi pot curata bilanturile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini 'crearea de locuri de munca si revenirea unei cresteri sustenabile', se arata in planul comisarului european pentru servicii financiare. 

Companiile europene acceseaza bancile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere si UE spera ca planificatele reforme vor determina firmele sa se indrepte si spre pietele financiare.

Leul dezechilibrat de climatul politic din SUA

Climatul politic negativ din SUA se resimte si la nivelul cursului de schimb euro-leu. Acesta a inregistrat o crestere de aproape 2 bani joi depasind nivelul de 4,57 lei pentru un euro joi. Vineri moneda europeana a revenit usor pe scadere, pana la un curs de 4,5616 lei.
Cotatia afisata de banca centrala s-a ridicat joi la cel mai inalt nivel din ultimii 4 ani si 7 luni, cresterea fiind indusa in principiu de climatul politic negativ din SUA, pe fondul faptului ca presedintele Donald Trump incalca unele promisiuni electorale, ceea ce atrage subrezirea autoritatii acestuia si riscul aparitiei unor piedici viitoare in parlament, potrivit economistului sef al ING Bank, Ciprian Dascalu.

Vineri, in jurul orei 13.00, cotatiile pe piata valutara interbancara fluctuau in jurul nivelului de 4,56 lei pentru un euro, in scadere cu 0,2% fata de nivelul de referinta din sedinta anterioara.

Prognoza ING Bank prevede insa o scadere treptata a cursului in perioada urmatoare, euro urmand sa coboare treptat pana la un nivel de 4,5 lei. Pentru finele anului, asteptarile bancii vizeaza un curs de 4,45 lei/ euro.