Tuesday, November 25, 2014

Bugetul pe 2015 pleaca de la un gol de 15-17 miliarde lei

Consiliului Fiscal estimeaza ca autoritatile vor trebui sa gaseasca resurse de pana la 17 miliarde lei pentru a compensa reducerea deficitului bugetar si impactul initiativelor legislative luate in an electoral, iar o posibila sursa este cresterea taxelor.

In plus, mutarea cheltuielilor de investitii pentru 2015 pune presiune suplimentara pe deficitul bugetar, iar necesarul de co-finantare pentru programele derulate cu fonduri europene ar ajunge la 15 miliarde lei (doar 4,5 miliarde in acest an) pentru a nu se pierde din fondurile alocate. 
In aceste conditii, deficitul pentru 2015 poate ajunge la 2,8% din PIB.

Proiectul bugetului pentru 2015 va fi supus dezbaterilor publice dupa 10 decembrie, cand se va incheia misiunea comuna FMI si CE, ulterior fiind transmis guvernului spre aprobare.

Portofel electronic pentru tichete de masa

Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica normele de aplicare pentru emiterea tichetelor de masa pe suport electronic.

Potrivit proiectului, angajatorii vor stabili impreuna cu reprezentantii salariatilor, clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suportului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie.

In cazul acordarii tichetelor de masa in format electronic, angajatorii vor alimenta suportul electronic cu valoarea nominala aferenta tichetelor de masa, care va fi folosita exclusiv pentru achizitionarea de produse alimentare, fara a fi permisa efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.
O alta noutate este aplicarea unitara a reglementarilor in cazul salariatilor care lucreaza in regim de tura. Numarul de tichete de masa la care o persoana are dreptul pe luna se calculeaza adunand numarul de ore lucrate si impartind aceasta suma la 8.

Numarul de tichete acordate intr-o luna nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna respectiva.

Noile reglementari creeaza angajatilor posibilitatea de a utiliza mai flexibil tichetele de masa, deoarece vor fi eliminate prevederile care limiteaza utilizarea a maximum 2 tichete de masa pe zi.

Care sunt cele mai profitabile companii de la BVB?

56 de companii listate la BVB au inregistrat profit dupa primele 9 luni de activitate din 2014, conform unui raport realizat de o societate de investitii.

Din companiile analizate, numai 39 au obtinut castiguri mai mari decat in perioada similara a lui 2013, arata raportul publicat de Intercapital Invest.
Printre companiile cu cele mai bune rezultate se numara cele din sectoarele energie si utilitati – Transelectrica, Transgaz, Romgaz si Conpet, sectorul farmaceutic – Biofarm, Antibiotice, Zentiva si Farmaceutica Remedia, dar si companii precum Banca Transilvania, SIF Moldova, BVB, Vrancart, Socep, Artrom, Santierul Naval Orsova, Cemacon si Comelf.

Din 71 de companii ce au date disponibile cu rezultatele din primele 9 luni, doar o treime au un grad de indeplinire a bugetului pe 2014 de minim 75% pe partea de profit, semnaleaza analistii Intercapital.

Doi infractori condamnati definitiv educa viitorii economisti ai tarii

Recent, doi fosti conducatori ai pietei de capital – Gabriela Anghelache si Paul Miclaus – au fost condamnati de instanta la inchisoare pentru favorizarea infractorului in asa-numitul caz “Rompetrol”. Cu toate acestea, ei continua sa educe tinerii studenti de la cea mai prestigioasa universitate economica a tarii, Academia de Studii Economice.

In dosarul “Rompetrol”, incheiat recent printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, doi fosti conducatori ai arbitrului pietei de capital de la acea vreme – Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) au fost condamnati la inchisoare. Gabriela Anghelache a primit 3 ani de inchisoare, iar Paul Miclaus 2 ani de inchisoare. 

Instanta s-a dovedit generoasa cu cei doi profesori universitari doctori, aflati acum in umilitoarea postura de condamnati, hotarand suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pentru o perioada de incercare de 5, respectiv 4 ani.


In plus, pe durata termenului de incercare, cei doi condamnati trebuie sa se supuna mai multor masuri de supraveghere, in caz contrar riscand sa ajunga dupa gratii: sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti, sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca si sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele de existenta.

Cat de moral este ca un infractor condamnat definitiv sa educe studentii?

Din punct de vedere legal, cei doi profesori universitari doctori isi pot vedea in continuare de cariera universitara. Acesta este punctul de vedere exprimat, la cererea Conso.ro, de purtatorul de cuvant al ASE, dna conf.univ.dr. Florina Mohanu:

“Institutia nu a luat nicio masura sanctionatorie impotriva acestor angajati, atat timp cat instanta judecatoreasca nu a dispus acest lucru si nici legislatia muncii nu obliga la aceasta. Infractiunile savarsite de cei doi nu au legatura cu calitatea lor de angajati ai ASE, ci cu aceea de angajati la un alt angajator decat ASE.”

Insa din punct de vedere moral, si al prevederilor in acest sens cuprinse chiar in Carta ASE, lucrurile nu mai par deloc la fel de clare.

Astfel, art. 6 din Carta ASE mentioneaza cinstea si onoarea printre valorile care trebuie sa defineasca activitatea tuturor membrilor comunitatii universitare. De asemenea, art. 20 clameaza faptul ca deontologia universitara presupune, printre altele, “manifestarea comportamentului moral care sa asigure o reputatie nestirbita.”

Ori numai de cinste, comportament moral si reputatie nestirbita nu se poate vorbi in cazul unor infractori condamnati definitiv de instanta judecatoreasca.

In plus, in afara competentei profesionale, absolventii unei universitati economice trebuie invatati sa respecte cu strictete legile si sa fie, in activitatea lor, adevarate modele de urmat. Si cum ne-am putea imagina ca pot primi asemenea sfaturi de la oameni despre care instanta de judecata a stabilit ca ar trebui sa faca inchisoare? Ce autoritate morala mai pot avea asemenea persoane in fata studentilor?

Din pacate, in ultima perioada, cea mai prestigioasa universitate economica din Romania, Academia de Studii Economice, a mai fost confruntata si cu alte scandaluri legate de comportamentul unora dintre cadrele sale didactice – unele cu, altele fara legatura cu activitatea universitara. Lectorul univ. dr. Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv intr-un caz de coruptie, iar prodecanul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, Cosmin Serbanescu a fost arestat in baza unor acuzatii de luare de mita si trafic de influenta.

In beneficiul mentinerii prestigiului sau, ASE ar face bine sa isi clarifice relatia cu cei care “”calca stramb” si sa manifeste “toleranta zero”. Infractorii nu pot reprezenta, in nicio circumstanta, un “activ” cu care ASE ar trebui sa se mandreasca, ci mai degraba un “pasiv” de care ar face bine sa se debaraseze.