Saturday, March 12, 2016

Dobanzile negative se consolideaza in Europa

Revenirea pe plus a dobanzilor in zona euro se lasa asteptata. Banca Centrala Europeana (BCE) a decis,joi, sa reduca dobanda de politica monetara la zero, un nivel minim istoric, de la 0,05% anterior. In paralel, institutia a majorat achizitiile lunare de obligatiuni, de la 60 de miliarde de euro pana la 80 de miliarde de euro. 
Masurile au fost luate pentru a stimula economia zonei euro, in conditiile in care inflatia din zona ramane mult sub tinta bancii centrale, de aproximativ 2%. 

Totodata, BCE a redus dobanzile pentru facilitatile de creditare si depozit. Astfel, rata dobanzii pentru facilitatea de creditare a fost redusa tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, in timp ce dobanda pentru depozitele constituite de bancile centrale a scazut cu 10 puncte de baza, de la minus 0,3% la minus 0,4%, se arata intr-un comunicat al BCE.

Bancile trebuie sa acorde mai multe credite in economie, spune Banca Centrala Europeana

Potrivit documentului, prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa. 

In plus, pe langa suplimentarea cu 20 miliarde de euro, pana la 80 miliarde de euro, a achizitiilor lunare de obligatiuni si alte active din zona euro, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat si includerea obligatiunilor denominate in euro in acest program, cu conditia ca acestea sa fie incadrate in categoria recomandata pentru investitii (investment grade) si sa fie emise de institutii nonbancare.

Totodata, BCE a anuntat ca va lansa o noua serie de operatiuni de refinantare pe termen lung, cu maturitati de patru ani.

Euro s-a depreciat cu un procent in raport cu dolarul, imediat dupa anuntul BCE

Desi majoritatea analistilor se asteptau ca BCE sa ia noi masuri de stimulare a economiilor din zona euro, din cauza reintrarii inflatiei in teritoriu negativ, reducerea dobanzii de baza a luat prin surprindere pietele financiare, avand in vedere ca este vorba de un nou minim istoric. Incepand cu luna septembrie 2014 si pana in prezent, dobanda de baza practicata de BCE a stationat la nivelul minim record de 0,05%.

Imediat dupa acest anunt, moneda unica europeana s-a depreciat cu un procent in raport cu dolarul. In schimb, actiunile europene au inregistrat o crestere semnificativa, dupa decizia BCE privind suplimentarea infuziilor de capital. 

Bursa de la Frankfurt a crescut cu 2,3%, cea de la Paris a urcat cu 3% iar principalul indice al Bursei de la Milano a inregistrat un avans de 3,62% in conditiile in care actiunile primelor doua banci italiene au avut cresteri spectaculoase, 10,56% pentru titlurile UniCredit si un avans de 7,15% pentru actiunile Intesa Sanpaolo.

Indicele bursier pan-European FTSEurofirst 300 a crescut cu 2,5% pana la cel mai ridicat nivel din acest an iar indicele  blue-chip Euro STOXX 50 a crescut cu 3,6%

FGA sfatuieste pagubitii Astra sa se grabeasca cu cererile de plata

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat ca, pana la 1 martie 2016, erau aprobate la plata 2.031 de dosare de dauna in contul Astra Asigurari, in valoare totala de 8,2 milioane de lei, iar alte 7.257 de dosare sunt in curs de aprobare. Totodata, pana la sfarsitul lunii februarie, FGA a primit un numar de 21.371 cereri de plata.
De la anuntul declansarii procedurii de faliment la Astra Asigurari pana in prezent, oficialii FGA au transmis o serie de estimari privind numarul de dosare de dauna aferente politelor Astra si valoarea acestora, cele mai recente indicand aproximativ 57.210 dosare de dauna cu despagubri in jur de 650 de milioane de lei.

In aceste conditii, Fondul recomanda pagubitilor Astra sa depuna toate documentele necesare pentru completarea dosarelor. 

„In perioada urmatoare, inca 2.500 de dosare vor intra in analiza Comisiei Speciale, care are ca principala atributie aprobarea sau dupa caz respingerea acestora, conform art. 13 alin. (4) din Legea nr. 213/2015, pentru care s-au primit de la creditorii de asigurare documentele necesare completarii documentatiei, precum si 350 de dosare care contin hotarari judecatoresti definitive”, se mai arata in comunicatul FGA.

In plus, institutia mentioneaza ca vor fi analizate de Comisia Speciala si cele 4.407 de dosare aferente cererilor de plata pentru restituirea cotei parte din primele de asigurare, urmare a cererilor de denuntare a contractelor de asigurare formulate de asiguratii Astra.

Se apropie decizia finala in falimentul Astra

„FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si doar catre pagubitii care  au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, se mai arata in comunicatul FGA.

O decizie finala in justitie privind falimentul Astra ar putea fi anuntata pe 24 martie 2016.