Sunday, July 27, 2014

Prima casa: Peste 11.000 de garantii noi acordate in primele 6 luni

FNGCIMM a inregistrat peste 11.000 de garantii aferente creditelor acordate prin intermediul programului Prima Casa in prima jumatate a anului, potrivit statisticilor fondului. Mai mult de un sfert dintre solicitari au fost efectuate in Bucuresti.

In topul pe judete, in Bucure?ti au fost primite cu 27,6% din totalul solicitarilor. Pe locul secund, la o distanta considerabila se afla judetul Cluj cu 8,1%, urmat de Ilfov cu 7,1%, Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare.

La polul opus se afla judete precum  Giurgiu, Ialomita si Calarasi, unde ponderea celor care au resusit sa primeasca o astfel de garantie este de numai 0,3%.
Creditele au fost obtinute in principal de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea de apartamente cu 2 camere.

Prin contractele incheiate de la inceputul programului si pana la 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de aproximativ 2,3 milioane euro. Valoarea creditelor accesate depaseste 4,5 milioane euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.

Rata creditelor neperformante inregistrata pana in prezent este foarte mica, de numai 0,2%.

Plafonul disponibil in acest moment este de aproximativ 1,1 milioane lei, acesta incluzand suma de 490 milioane lei  destinata achizitiei de locuinte prin ANL.

Garanti a acordat cu 20% mai multe imprumuturi IMM-urilor in ultimii 4 ani

Garanti Bank a inregistrat o crestere anuala medie de 20% pe segmentul IMM-urilor incepand cu 2010. In prezent portofoliul se ridica la 25.000 de clienti.

Volumul total al creditelor active acordate companiilor mici si mijlocii este de aproape 300 milioane euro, valoare medie a imprumutului fiind de 90.000 euro. 

In acelasi timp, cresterea medie anuala a volumului depozitelor clientilor IMM a fost de 42,5% in ultimii patru ani.
Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii din portofoliul bancii isi desfasoara activitatea in sectorul distributie si comert (17%), urmat de servicii (15%), respectiv medical si turism (13%). Aproximativ 67% dintre IMM-uri au contractat credite pentru investitii si 33% pentru capital de lucru.  

In urma acordului recent cu IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, Garanti va acorda 35 milioane euro IMM-urilor romanesti, dintre care 20 milioane euro vor fi destinate creditarii companiilor detinute sau conduse de femei. 

“Numarul femeilor care detin participatii in companii reprezinta 36% din totalul actionarilor persoanelor juridice inregistrate pe piata locala. Aceste date releva existenta unui potential de crestere atat pentru sectorul IMM-urilor, cat si pentru femeile antreprenor, iar dorinta noastra este sa contribuim la dezvoltarea acestor segmente de afaceri”, a declarat Ioana Maria Dumitru, Head of Commercial & SME Banking in cadrul Garanti Bank.

ASF intentioneaza sa revizuiasca politica de investitii a fondurilor private de pensii

ASF intentioneaza sa revizuiasca politica de investitii a fondurilor private de pensii, pentru a le crea cadrul directionarii unor procente mai importante din portofolii spre investitii directe in economie, in sensul cresterii ponderii detinerilor de instrumente financiare, precum actiuni listate si obligatiuni corporative.

Administratorul fondurilor de pensii poate investi in prezent cea mai mare parte a activelor unui fond (maxim 70%) in titluri de stat.

Pana la 50% pot reprezenta investitii in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania sau UE, pana la 30% din  active in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romania sau UE, respectiv pana la 20% in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei.

Ponderi mai mici din active pot fi plasate in titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte (maxim  15%), in obligatiuni si alte valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, emise de autoritatile administratiei publice locale din state terte (maxim 10%).
Cea mai mica parte din active (maxim 5%) pot reprezenta plasamente in obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, daca aceste instrumente sunt cotate la burse de valori autorizate si indeplinesc cerintele de rating, precum si in  titluri de participare, emise de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare din Romania sau din alte tari.

Potrivit datelor centralizate de catre ASF, fondurile de pensii private au investitii de 2,73 miliarde lei in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (inclusiv companii financiar bancare).

“Fondurile de pensii private au participatii la toate companiile care au facut obiectul ofertelor publice primare derulate de catre statul roman (Nuclearelectrica, Romgaz, Electrica), intrand in topul actionarilor acestora. Investitiile directe in economie realizate prin intermediul listarilor depasesc valoarea de 675 milioane de lei si au reprezentat 19,47% din cererea interna de emisiuni de actiuni si obligatiuni ale companiilor de stat care au dorit sa atraga capital pentru dezvoltare”, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii de Supraveghere.

Achizitiile fondurilor de pensii includ participatii de 20,59% din actiunile oferite de Nuclearelectrica (58,5 milioane lei), participatii de 22,8% din numarul actiunilor Romgaz listate la BVB (252,7 milioane lei), participatii de 18,64% din numarul actiunilor Electrica listate la BVB (291 milioane lei), participatii reprezentand 8,24% din totalul actiunilor care au facut obiectul ofertei publice secundare a Transgaz (26 milioane lei), precum si participatii reprezentand 23,7% din numarul de obligatiuni emise de catre Transelectrica (47 milioane lei).

La data de 30 iunie 2014, fondurile de pensii private detineau investitii de 957 milioane lei in companii de importanta nationala (Romgaz, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Antibiotice, Oil Terminal), iar participatiile in companii listate la BVB totalizau 1,37 miliarde lei (excluzand companiile financiar-bancare).

Fondurile de pensii private au ponderi de peste 5% in actionariatul Electrica, Transgaz, Compa, Alumil, Antibiotice si detineri de peste 10% din titlurile Bursei de Valori Bucuresti (12,02%), Ropharma (13,56%), Vrancart (15,32%).

BCR Leasing continua sa finanteze companiile cu fonduri BEI

BEI a acordat BCR Leasing un imprumut de 30 milioane Euro pentru finantarea IMM-urilor, a intreprinderilor cu capitalizare medie si a municipalitatilor care implementeaza proiecte in industrie, servicii si infrastructura.  

Aceasta este a doua transa a unui credit de 75 milioane Euro aprobat de Banca Europeana de Investitii (BEI), ca urmare a folosirii primei parti a creditului de 15 milioane euro semnat la inceputul acestui an. 

„Parteneriatul dintre BEI si BCR Leasing directioneaza resursele financiare direct catre nevoile IMM-urilor, companiilor medii si entitatilor din sectoarele publice. IMM-urile in special reprezinta aproape doua treimi din PIB-ul Romaniei. Initiativa lor antreprenoriala, rezultatul productiei si formarea capitalului sunt vitale pentru a crestere economica sanatoasa”, a declarat Bogdan Speteanu, CEO al BCR Leasing.
Creditul BEI va sustine investitiile IMM-urilor legate de achizitionarea, renovarea sau extinderea activelor corporale (altele decat terenuri), a cercetarii si dezvoltarii si a crearii retelelor de distributie pe piata interna si pe alte piete din interiorul UE, acoperind nevoile de capital de lucru pe termen mediu si lung pentru finantarea ciclului lor comercial regulat. 

Entitatile din sectorul public care implementeaza infrastructura la scara mica si medie sau investitiile sustenabile ale comunitatii vor fi eligibile pentru a fi sustinute cu scopul suportului pentru serviciile publice in domeniile transportului, energiei, reziduurilor, telecomunicatiilor, apei, sanatatii si educatiei ca si a locuintelor sociale. 

Creditul BEI este acordat in cadrul unui Plan Comun IFI de actiune pentru Dezvoltare in Europa Centrala si de Sud-Est.