Monday, April 8, 2013

Beneficiarii POSDRU pot urmari stadiul cererii de rambursare online

Beneficiarii de finantari acordate prin intermediul POSDRU pot vedea online in ce etapa de procesare de afla cererile de rambursare si valoarea sumelor achitate. 

Organismele Intermediare sunt obligate sa publice pe paginile web proprii informatii despre cererile de rambursare primite de la beneficiari. 

Informatiile referitoare la sumele achitate catre beneficiari sunt disponibile pe pagina web a Autoritatii de Management POS DRU. Ambele tipuri de informatii vor fi actualizate de doua ori pe saptamana.
”Cererile de rambursare trebuie procesate si achitate in ordinea in care au fost depuse si nu in functie de alte criterii discretionare stabilite de functionarii publici, iar acum vom vedea cu totii cate zile dureaza verificarea fiecarei facturi si cat de repede si ordinea in care beneficiarii isi incaseaza banii”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. 

In prezent, pe POSDRU sunt in derulare aproape 2.500 de contracte de finantare.

Asigurarea obligatorie a locuintei pierde teren

Numarul politelor de asigurare obligatorie a scazut in ultimele 12 luni cu 32%, pana la un total de 333.000, conform datelor PAID. 

Din totalul acestora, cele mai multe polite au fost incheiate in Muntenia (22%), respectiv in Bucuresti (17,6%). Cele mai putine polute s-au incheiat in Maramures, respectiv doar 2,4% din total, informeaza Agerpres. 

Aproape 60% din numarul politelor provin din mediul urban. cu toate acestea, cele mai multe polite s-au incheiat pentru suma minima de asigurare de 10.000 euro, cu o prima de 10 euro, aferenta caselor din chirpici. 
Politele se pot incheia si pentru o suma asigurata de 20.000 euro si prima de 20 euro, aferenta locuintelor cu o structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alta materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.  

Politele acopera doar riscurile de inundatii, alunecari de teren sau cutremur.

Asigurarea obligatorie a locuintelor a fost un subiect de dispute aprise in ultimii ani, din cauza modificarilor legislative dese privind statutul acesteia. 

In prezent, polita emisa de PAID este obligatorie doar pentru proprietarii care nu au incheiat o polita de asigurare facultativa care sa asigure imobilul si impotriva celor 3 riscuri. 

Marea Britanie cere interdictii pe viata pentru 3 bancheri

Comisia pentru Standarde Bancare din Parlamentul britanic a cerut ca 3 bancheri sa nu mai poata avea niciodata functii de conducere in sectorul financiar.

Interdictia vizeaza fostii conducatori ai bancii HBOS, acuzati de “greseli colosale” in management: James Crosby, Andy Hornby si Lord Stevenson.

HBOS este a cincea banca din Marea Britanie si face parte din grupul Lloyds. Atat banca, dar si grupul de care apartine au fost salvate de la faliment, din banii contribuabililor. Statul detine acum 39% din Lloyds.
Comisia pentru Standarde Bancare a fost infiintata dupa aparitia crizei financiare, pentru a imbunatati sectorul bancar, membri sai fiind parlamentari.

Comisia a acuzat grupul Lloyds de politici iresponsabile in creditare, care au dus la pierderi de 46 miliarde lire.

Pana in prezent, singurul pedepsit pentru pagubele produse a fost directorul de corporate, Peter Cummings, care a fost amendat cu 500.000 lire si a primit interdictia de mai ocupa vreo pozitie de management in sectorul financiar, din partea autoritatii de supraveghere financiara.

Comisia parlamentara s-a aratat insa surpinsa ca nimeni altcineva nu a mai fost gasit vinovat si nu s-a luat nicio masura pentru a evalua daca top-managementul este in masura sa mai poata ocupa functii de decizie in sectorul financiar.

In paralel, comisia invinovateste si autoritatea de supraveghere (FSA), pentru ca nu si-a indeplinit cum trebuie atributiile. 

Intre 2004 si 2007, FSA s-a comportat “nu ca un caine care nu latra, ci ca un caine care a gresit copacul la care latra”, se arata in raportul comisiei.

Comisia parlamentara a solicitat raspunsuri la 9 intrebari de la FSA, cu privire la greselile facute. Nu a primit niciun raspuns intre timp si nici nu va primi, deoarece FSA a fost desfiintata de la 1 aprilie 2013, atributiile sale fiind preluate de Autoritatea pentru Reglementari Prudentiale. 

Ungaria: Banca centrala va sprijini IMM-urile sa obtina credite cu dobanzi de 2%

Banca centrala a Ungariei a anuntat un pachet de stimulare a economiei, ce include credite cu dobanzi de 2% pentru IMM. In plus, creditele in valuta vor putea fi convertite in forinti, in conditii avantajoase. 

Noul guvernator al bancii centrale din Ungaria, Gyorgy Matolcsy, a anuntat un plan de masuri pentru stimularea economiei, ce vizeaza in special, micii intreprinzatori.

Actiunile propuse sunt similare cu cele adoptate in 2012, de Bank of England, a precizat Matolcsy, pentru a raspunde criticilor care-l acuzau de masuri radicale.
“IMM-urile maghiare obtin credite – daca sunt eligibile- la dobanzi de 3 sau 4 ori mai mari decat companiile straine care activeaza in Ungaria. Consideram acest lucru inacceptabil”, a spus Matolcsy, cu ocazia prezentarii masurilor.

Planul de stimulare a economiei cuprinde o linie de finantare de 830 milioane euro, pe care banca centrala o va pune la dispozitia bancilor comerciale. Imprumutul va fi cu dobanda 0%, insa, din aceste fonduri, bancile trebuie sa acorde credite pentru IMM cu dobanzii de 2% in forinti.

Inca 830 milioane de euro vor fi alocati pentru conversia in forinti a creditelor in valuta, cu scopul de a reduce efortul financiar al intreprinderilor.

O alta masura consta in reducerea datoriei publice pe termen scurt cu 3 miliarde euro, utilizand rezervele valutare. In paralel, banca centrala isi va reduce operatiunile de sterilizare a excesului de lichiditate de pe piata monetare, pentru a diminua cheltuielile cu dobanzile. 

Guvernul cauta banci partenere pentru a incepe un nou program destinat IMM-urilor

Ministerul Economiei, prin directia specializata, a anuntat pornirea unui noi proiect de sustinere a sectorului IMM, derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene. Bugetul programului va sustine in proportie de 70% nevoia de finantare a companiilor, restul de 30% fiind asigurat prin credit bancar. 

Guvernul are in vedere lansarea unui nou proiect destinat sectorului IMM, pentru a facilita accesul la credite al firmelor mici si mijlocii. 

Programul va fi disponibil din ianuarie 2014 si este destinat pentru productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie. 
 
Bugetul programului este de 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), pusi la dispozitie de autoritatile din Elvetia. Suma va acoperi 70% din valoarea imprumuturilor acordate firmelor. 

Credite cu dobanda redusa


IMM-urile vor putea obtine prin cadrul programului sume de pana la 100.000 franci elvetieni, echivalent in lei (apx. 363.000 lei), pe o perioada de pana la 5 ani. O pondere de 30% din valoarea investitiei va fi asigurata prin credit bancar. 
Astfel, Ministerul Economiei va analiza in urmatoarele zile ofertele bancilor pentru a decide cine se poate inscrie sau nu in program. 

Printre criteriile impuse se numara minim 5 ani de experienta in Romanis si minim 1 an experienta intr-un program similar. 

Bancile trebuie sa aiba o sucursala in fiecare judet din Romania iar in fiecare sucursala sa existe persoane competente pe zona produselor si serviciilor pentru IMM-uri. De asemenea, bancile trebuie sa se angajeze sa faca publicitate programului pe cheltuiala proprie. 

In ceea ce priveste costurile, rata dobanzii va fi exprimata in functie de Robor la 6 luni, la care se adauga o marja de cel mult 3,5%. Se mai poate percepe un comision de administrare de cel mult 1%, un comision de acordare de maximul 0,5% la care se mai pot adauga si alte taxe, fara a depasi cumulat 1%. Pentru rambursarea anticipata a creditului nu se va solicita comision. 

De asemenea, avand in vedere ca programul va oferi si posibilitatea de a garanta imprumutul prin FNGCIMM, bancile care pot participa trebuie sa aiba incheiata o conventie cu Fondul.