Monday, December 14, 2015

Leul, la minimul ultimilor doi ani

Leul incheie saptamana in scadere semnificativa fata de principalele valute. In raport cu euro, moneda nationala a pierdut cel mai mult si s-a plasat, vineri, la minimul ultimilor doi ani. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de 4,5297 lei/euro, cel mai slab pentru moneda nationala din ianuarie 2014.
In ultima saptamana, leul a pierdut in fata euro mai mult de 6 bani, de la un curs de 4,4693 lei/euro vinerea trecuta, la aproape 4,53 lei/euro in ultima sedinta a saptamanii. 

In piata interbancara, tranzactiile au urcat pana la un maxim de 4,5324 lei/euro cu putin timp inainte ca BNR sa anunte referinta, si a coborat ulterior dar a coborat pana la 4,5217 lei/euro in jurul orei 16.00.

Leul, victima evolutiei din pietele externe

Analistii economici sustin ca decaderea leului, si a celorlalte monede din economiile emergente, a inceput in momentul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat programul de cumparare de obligatiuni, considerat insuficient de pietele financiare. 

"Aversiunea la risc a inceput saptamana trecuta, dupa ce BCE a dezamagit asteptarile pietei, lucru amplificat de reducerea preturilor la petrol la noi minime, ceea ce a continuat sa apese pe activele din regiune", arata analistii ING Bank. 

Acestia sustin ca nu s-au vazut, inca semnele unei interventi a bancii centrale, dar cred ca aceasta a atenuat deprecierea leului si va continua sa o faca, ba chiar va duce leul la valori mai ridicate.

In opinia analistilor ING, leul si-ar putea reveni dupa sedinta Rezervei Federale a SUA de saptamana viitoare in care este asteptata majorarea dobanzii cheie.

Leul s-a depreciat semnificativ si fata de dolarul american, inchizand saptamana la 4,1326 lei/dolar, fata de 4,1167 lei/dolar vinerea trecuta. 

In raport cu francul elvetian, leul a ajuns la o cotatie de 4,1822, cu aproape 7 bani peste inchiderea de saptamana trecuta. 

Erste: Anul viitor, BNR ar putea majora dobanda si reduce rezervele

Pentru anul viitor, analistii estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei va majora dobanda de politica monetara, dar va reduce ratele rezervelor minime obligatorii care, in prezent, sunt cele mai mari din Uniunea Europeana. 

La inceputul anului urmator, lichiditatea din piata monetara s-ar putea „epuiza“ pe fondul necesarului mare de finantare al Guvernului, sustin analistii bancii austriece Erste.

Astfel, relaxarea fiscala si cresterea economiei ar putea determina BNR sa majoreze dobanda de la 1,75% cat este in prezent dar sa reduca rezervele minime de la 8% la lei si 14% pentru valuta, mai spus expertii Erste.

CE consulta cetatenii cu privire la serviciile financiare transfrontaliere

Ati avut probleme cu deschiderea unui cont in alta tara membra a Uniunii Europene? V-a fost respins cardul de credit cand ati incercat sa cumparati ceva online dintr-un magazin localizat in alt stat european? Compania de asigurari v-a spus ca asigurarea de viata nu va mai acopera riscurile daca va mutati din tara? Daca da, acum puteti reactiona!

Comisia Europeana a lansat o campanie de social media pentru a colecta informatii in legatura cu experientele traite de consumatorii de servicii financiare din statele membre care au incercat sa utilizeze servicii financiare transfrontaliere. Acestea pot implica operatiuni bancare, de asigurari sau de plati transfrontaliere, in cadrul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presa al institutiei. 

De exemplu, ar putea fi vorba despre problemele intampinate la deschiderea unui cont bancar in alta tara din Uniunea Europeana, despre lipsa de transparenta in ceea ce priveste costurile utilizarii unui card de credit pentru cumparaturi online din strainatate sau despre incercarea de a achizitiona asigurari din alt stat membru, unde sunt mai ieftine. 

De asemenea, ar putea fi vorba despre  incercarea nereusita de a solicita un credit in strainatate, pentru a beneficia de costuri mai bune, sau de costurile exagerate ale unui simplu ordin de plata, asa cum relateaza Alin Iacob, presedintele AURSF, membru al Grupului de Experti al Utilizatorilor Europeni de Servicii Financiare – FSUG. 

”Banca mi-a cerut sa platesc 50 de euro pentru un simplu transfer de 79 de euro din contul personal in euro deschis la o banca din Romania intr-un cont din Olanda. Dupa ce am refuzat aceasta plata, au gasit alta modalitate sa imi opereze transferul pentru o taxa de doar 10 euro. Consider ca si aceasta este ridicata, dar cel putin a fost de cinci ori mai mica decat cea ceruta initial”, a precizat Alin Iacob. 

Doi utilizatori nemultumiti vor participa la discutiile cu privire la imbunatatirea serviciilor financiare transfrontaliere in UE

Toti cetatenii Uniunii Europene care au intampinat astfel de probleme, si nu numai, sunt incurajati sa isi impartaseasca experientele prin realizarea unor scurte filmari, de maxim 30 de secunde, pe platforma de social media favorita (Twitter, Facebook, Youtube, etc), in orice limba oficiala UE (inclusiv limba romana) folosind hashtag-ul #MyMoneyEU pana pe 18 Martie 2016. 

Potrivit CE, doi dintre cei care vor posta cele mai relevante inregistrari vor fi invitati in primavara anului 2016 la Bruxelles, pentru a participa la audierile oficiale prilejuite de discutarea initiative Comisiei de imbunatatire a serviciilor financiare transfrontaliere in cadrul Uniunii Europene. Costurile de transport si de cazare ale celor doi vor fi suportate de Comisia Europeana, se mai arata in comunicatul citat.