Monday, March 27, 2017

FGA incepe plata despagubirilor in cazul Carpatica Asig

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) anunta ca va incepe platile catre creditorii de asigurari ai Carpatica Asig. Institutia poate demara acest demers dupa ce a luat act de ramanerea definitiva, prin neapelare, a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment a companiei. 
Sentinta de intrare in faliment a Carpatica Asig a fost emisa de Tribunalul Sibiu si a fost publicata in Buletinul Procedurilor de Insolventa in data de 9 martie 2017.


Potrivit legii, sunt intrunite conditiile pentru ca FGA sa poata demara efectuarea platilor catre creditorii Carpatica Asig care au dosare aprobate la plata de catre Comisia Speciala a Fondului.

“In vederea incasarii indemnizatiilor/despagubirilor, orice persoana care pretinde un drept de creanta de asigurari impotriva asiguratorului in faliment poate formula o cerere motivata in acest sens, adresata Fondului in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv pana la data de 08.06.2017 sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior”, mentioneaza FGA intr-un comunicat.

Pana cand se mai pot depune cereri de deschidere a dosarelor de dauna?

De asemenea, conform legii, FGA mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de dauna pana la data 18 mai 2017.

Totodata, FGA anunta ca, pana la 23 martie 2017, a primit de la potentialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plata, inclusiv cereri de plata pentru dosarele de dauna nou deschise de FGA, precum si 11.338 de cereri de deschidere dosare de dauna. Per total, Fondul a preluat 27.270 de dosare de dauna de la Carpatica Asig.

“Reamintim potentialilor creditori de asigurari ai companiei ca (...) FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar catre petentii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor”, se mai arata in comunicat. 

Potentialii creditori de asigurari ai Carpatica Asig pot depune, atat electronic cat si fizic, la sediul FGA, cereri de plata sau cereri de deschidere dosare de dauna.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a declansat procedura de faliment la Carpatica Asig Sibiu la 27 iulie 2016, cand a retras autorizatia de functionare a asiguratorului. Decizia declansarii procedurii de faliment a avut la baza deficitul de capital al companiei, calculat la aproximativ 900 milioane de lei. 

Carpatica se afla printre primii cinci jucatori din sectorul asigurarilor, cu o cota de piata de 10,5%.