Monday, February 17, 2014

Romania a atins convergenta nominala cu zona euro

Romania indeplineste in 2014 toate criteriile de convergenta nominala pentru aderarea la zona euro, se arata intr-un raport al guvernului cu tinte pentru perioada 2014-2015.

Criteriile nominale se refera la incadrarea intr-o serie de baremuri pentru rata inflatiei, randamentul titlurilor de stat, cursul de schimb, datoria publica si deficitul bugetar.

Tinta de aderare la zona euro este acum 2019, obiectivul urmarit pana atunci fiind cresterea convergentei reale. In aceasta zona, Romania indeplineste tintele pentru 11 din cele 12 criterii ale grilei.

In urmatorii 2 ani, guvernul USL isi propune sa adopte politici care sa conduca la cresterea cu minim 5% a castigului salarial net, la crearea de 100.000 noi locuri de munca si sa majoreze venitul minim garantat cu 4,5%.

Punctul de pensie urmeaza sa creasca cu 3,75% in acest an si cu 4,5% in 2015. In paralel, salariul minim va creste cu 12,5%, ajungand la 200 euro in 2014.

Sondaj carduri: Consumatorii se tem ca limitarea comisioanelor nu va duce la scaderea preturilor

Consumatorii din UE se tem ca masurile de limitare a comisioanelor interbancare la carduri nu vor conduce la scaderea preturilor la comercianti, care ar putea pastra pentru ei economiile de costuri.

Sondajul a fost comandat de MasterCard in 13 tari europene, unde 8 din 10 consumatorii sunt de parere ca economiile de costuri rezultate din diminuarea comisioanelor nu vor fi resimtite si de catre populatie.

Comisia Europeana a propus introducerea unui regulament pentru limitarea comisioanelor interbancare la carduri la 0,2% pentru tranzactiile cu carduri de debit si 0,3% pentru tranzactiile cu carduri de credit. In Romania, guvernul are in vedere sa introduca aceeasi restrictie. 

“Am comandat acest studiu din cauza ingrijorarii crescute ca scaderea fortata a comisioanelor va duce la o crestere a costurilor de utilizare a cardurilor pentru consumatori si va impiedica jucatorii pietei sa functioneze pe baza acelorasi reguli. Conform rezultatelor studiului, consumatorii din Europa impartasesc aceste ingrijorari si cred ca masurile propuse nu sunt in interesul lor”, declara Javier Perez, presedinte la MasterCard Europe.

Conform acestui sondaj, 65% dintre consumatori se tem ca o limitare inflexibila a comisioanelor de interchange va face mai dificila utilizarea cardurilor pentru ei.

Studiul indica, de asemenea, ca reactia consumatorilor este una deosebit de critica privind reglementarea propusa, de a da comerciantilor dreptul de a stabili ce carduri accepta si ce carduri nu accepta. 8 din 10 consumatori (77%) din Europa considera ca aceasta masura va face utilizarea cardurilor mai dificila pentru ei.

Cresterea economica s-a situat la 3,5% in 2013

Cresterea economica a fost estimata la 3,5% in 2013, de catre Institutul National de Statistica (INS). Evolutia din ultimul trimestru a depasit asteptarile.

Analistii de la BCR explica majorarea cu 1,7% a PIB din trimestrul IV al anului 2013 (comparativ cu trimestrul anterior), printr-o majorare a cheltuielilor bugetare. Datele publicate de INS nu prezinta deocamdata si dinamica pe componentele PIB.

Desi la nivel statistic, cresterea economica pare robusta, aceasta nu pare sa fie de durata. Principalul motor al economiei in 2013 a fost agricultura, pe fondul unei recolte foarte bune . In schimb, cererea interna a continuat sa fie slaba.

Din acest motiv, mentinerea acestui ritm inalt de crestere economica si in 2014 este putin probabila, in absenta unor noi stimulente la nivelul economiei.

BCR Leasing obtine 15 milioane euro pentru finantarea IMM-urilor

BCR Leasing a obtinut un imprumut de 15 milioane euro pentru finantarea IMM-urilor si entitatilor publice, care deruleaza proiecte in industrie, servicii si infrastructura.

Imprumutul de 15 milioane euro reprezinta o prima transa dintr-o linie de credit totala 75 milioane euro, convenita cu Banca Europeana pentru Investitii (EIB).

IMM-urile vor fi sprijinite in activitatea de achizitie, renovare sau extindere a activelor corporale (cu exceptia terenurilor), de investitii in cercetare si dezvoltare, de consolidare a retelelor de distributie pe pietele nationale sau pe alte piete din UE si in acoperirea cerintelor de capital de lucru pe termen mediu si lung.

“Noua facilitate va consolida asistenta acordata de EIB catre IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie si va sprijini competitivitatea si productivitatea acestora. Dat fiind ca aceste entitati reprezinta motorul economiei romanesti, aceasta operatiune va avea un impact pozitiv asupra perspectivelor de crestere economica si de creare a locurilor de munca”, a precizat Mihai Tanasescu, vicepresedinte EIB responsabil pentru Romania.