Wednesday, October 8, 2014

Dupa Prima Casa, Guvernul ne urca in Prima Masina

Guvernul intentioneaza sa lanseze din noiembrie programul Prima Masina, prin care tinerii vor fi sustinuti sa ia masini noi cu credite bancare garantate de stat. Cum programul nu se limiteaza insa doar la tineri, Executivul risca sa tamponeze programul Rabla cu Prima Masina.

Publicul-tinta pentru acest program il reprezinta tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani care vor avea prioritate in obtinerea finantarilor, iar garantia statului va acoperi 50% din valoarea creditului, restul reprezentandu-l automobilul cumparat.
Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA, la care se adauga costul CASCO pentru primul an, suma ce exclude automobilele de lux din sfera sa.

Dupa programul Rabla, Prima Masina este a doua mana de ajutor intinsa de autoritati producatorilor de automobile noi sub pretextul reducerii numarului automobilelor nesigure si poluante de pe soselele romanesti. 

Cei care nu au suficiente resurse pentru schimbarea masinilor vechi din dotare ar putea sa aleaga insa Prima Masina in dauna programului Rabla (nu se pot cumula cele doua programe), rezultatul fiind o canibalizare a celor doua programe generand un numar mai mic de casari.

Ministerul Finantelor vrea sa modifice legea pietei de capital

Pe site-ul MFP, la rubrica Transparenta decizionala, a fost postat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital. Principalele noutati: posibilitatea eliminarii pragului la SIF-uri si cresterea la 20% a celui la BVB, scurtarea perioadei de asteptare a dividendelor, drepturi in plus pentru actionarii straini ai companiilor locale.

In prezent pragul de detinere la SIF-uri este de 5% iar legea nu o sa mai prevada un asemenea prag. 

Ramane in suspensie pragul impus prin actele constitutive in cazul unor societati de investitii; in acest caz, la 3 luni de la intrarea in vigoare a modificarilor legii pietei de capital va fi convocata o AGA ce va trebui sa-l confirme sau sa decida eliminarea acestuia. La BVB limita de detinere va fi impinsa la 20% (detineri concertate).
Proiectul de lege propune reducerea termenului de plata a dividendelor la maximum 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii AGA de stabilire a dividendelor, data de la implinirea careia societatea este de drept in intarziere. 

O alta modificare ofera posibilitatea actionarilor straini de a-si exercita drepturile in AGA in aceleasi conditii ca actionarii romani. Astfel, reprezentarea in AGA se va putea face si prin alte persoane decat actionarii, pe baza de imputernicire speciala, acordata pentru o singura adunare generala si cuprinzand instructiuni specifice de vot pentru fiecare punct inscris pe ordinea de zi, conform reglementarilor ASF.

Proiectul de lege va fi suspus dezbaterii publice apoi inaintat spre analiza si avizare Guvernului, iar ulterior, spre dezbatere si aprobare Parlamentului.

La final de ciclu monetar, BCR isi diversifica oferta de monede de aur

Banca vinde cu precomanda monede Krugerrand (Africa de Sud) si ducati austrieci, la un pret sensibil peste cel oficial al gramului de aur. Aurul nu s-a descurcat prea bine ca investitie de-a lungul timpului, exceptand momentele in care investitorii s-au temut de haos si disolutie a
autoritatii.


Politica monetara expansionista accelerat ascensiunea metalului galben din 2008 pana in 2011 dar o crestere a dobanzilor in SUA ar putea grabi corectiile. BCR a inceput sa vanda aur populatiei la inceputul acestui an, in primii ani ai crizei fiind cumparator net de la aceasta. Oficialii bancii nu mai prezinta insa aurul in principal ca investitie, ci mai degraba ca pretext pentru un cadou inedit.

Monedele Krugerrand (Africa de Sud) din oferta BCR au o puritate de 916% si de 3,39 g, 8,48 g, 16,96 g si 33,93 g. Pretul indicativ este de 530 lei pentru moneda de 3,39g, 1.281 lei pentru moneda de 8,48 g, 2.493 lei pentru moneda de 16,96g si 4.835 lei pentru moneda de 33,93 g. Monedele Ducat (Austria) au o puritate de 986% si greutati de 3,49 g si 13,96 g. Pretul indicativ este de 543 lei pentru moneda mica si 2.195 lei pentru cea mare.

La pretul de 530 lei pentru moneda sud-africana de 3,39 grame cu o puritate de 916%, cumparatorul plateste echivalentul a 170 lei/gram aur de 24 k (cotatia BNR de luni a fost de 135 lei/gram).

Bursa a trecut la sistemul de decontare T+ 2

Din 6 octombrie functioneaza la bursa decontarea „scurta”, la 2 zile de la derularea tranzactiei, ceea ce face ca investitorul care a vandut un pachet de actiuni luni, sa primeasca banii in cont miercuri si nu joi (T+ 3) ca pana acum.

Doar titlurile de stat aveau in prezent decontarea la T+2, masura reducerii perioadei de decontare pentru actiuni fiind luata la nivel european si implementata apoi la nivel national in cazul burselor (doar Germania si Bulgaria operau anterior cu T+2).
Masura ofera de asemenea o zi suplimentara pentru achizitia de actiuni la temenul-limita pentru participare la AGA sau pentru a beneficia de deciziile luate in AGA.