Monday, March 7, 2016

ASF incearca sa impace transportatorii

Politele de asigurare de raspundere civila auto (RCA) vor putea fi suspendate pe perioada  in care vehiculul nu este utilizat, a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Masura este inclusa in proiectul noii legi a RCA elaborat de institutie si transmis Parlamentului. 

In schimb, ASF nu este de acord cu emiterea politelor RCA exclusiv pe persoane fizice (dupa CNP). ”Este de mentionat faptul ca legislatia europeana impune un sistem de asigurare a raspunderii civile auto bazat pe cu totul alte principii, asigurarea RCA fiind incheiata pe autovehicul in toate statele membre UE.

”Prin toate masurile adoptate, ASF a cautat sa identifice cele mai bune solutii care sa vina in sprijinul asiguratilor RCA. Demersurile vor continua in lunile urmatoare, iar activitatea Grupului de lucru pe asigurari (din care fac parte reprezentati ai asiguratorilor, transportatorilor, intermediarilor in asigurare, service-urilor auto) isi va concentra atentia asupra solutionarii problemelor de natura tehnica si pe elaborarea legislatiei secundare care sa sprijine si sa detalieze mecanismele si regulile incluse in noul proiect de lege privind asigurarile auto din Romania”, se arata in comunicatul ASF. 

Ca sa nu mai scumpeasca RCA, ASF da voie societatilor sa le ieftineasca mai mult

In plus, institutia enumera si masurile adoptate in ultimele doua luni pentru solutionarea problemelor mentionate in Protocolul incheiat pe 22 decembrie 2015 cu reprezentantii transportatorilor, respectiv plafonarea cresterii tarifelor la politele RCA la 50% peste nivelul din iunie 2015.  

Printre acestea se numara faptul ca ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienti nu puteau depasi un plafon de 10%. ”Ca urmare, asiguratorii au acum libertatea de a acorda orice discount de pret consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflecta in tarife contractate semnificativ mai mici decat cotatiile standard practicate de societatile autorizate sa vanda RCA”, se mai arata in comunicat.


In plus, Autoritatea le-a interzis asiguratorilor sa foloseasca indicatori nefundamentati statistic, astfel incat sa preturile sa fie corelate cu daunalitatea. De asemenea, ASF a mai decis eliminarea componentei Carte Verde in cazul vehiculelor care, din cauza limitarilor tehnice sau juridice, nu pot circula in afara teritoriului Romaniei.

Pe termen mediu, Autoritatea are in vedere imbunatatirea functionarii bazei de date CEDAM, transparentizarea modului de calcul al preturilor si determinarea unor repere de referinta la nivelul pietei privind dauna medie. 

Diferenta de tarife intre ASF si Consiliul Concurentei
Pe de alta parte, ASF explica diferenta dintre datele sale cu privire la cresterea preturilor si cele ale Consiliului Concurentei cuprinse in ”Raportul investigatiei privind sectorul asigurarilor auto din Romania” prin faptul ca Autroritatea a folosit medii ale sistemului, iar Consiliul Concurentei valori individuale. 

”Cresterile sau scaderile tarifelor de prima inregistrate in cazuri individuale pot diferi semnificativ de mediile inregistrate pe anumite segmente de clientela. Totodata, situatia publicata de ASF include valori ale primelor din contracte efectiv incheiate, in timp ce analiza Consiliului Concurentei foloseste valorile tarifelor standard notificate de asiguratori”, se mai arata in comunicatul ASF.

Bancile instiga viitorii clienti sa se impotriveasca darii in plata

Bancile continua sa atace coarda sensibila a viitorilor potentiali clienti si anunta, rand pe rand, inasprirea conditiilor de creditare din cauza legii privind Darea in plata, desi aceasta nu este in vigoare. BRD-Groupe Societe Generale a decis, cel mai recent, sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare in euro la 50%. 
Decizia vizeaza doar finantarile acordate pe perioade mai lungi de 25 de ani. Insa, dincolo de efectul psihologic, masura nu va afecta prea multi clienti persoane fizice, avand in vedere ca in ultima perioada creditarea pentru persoane fizice a migrat masiv catre lei, creditele in valuta fiind acordate doar celor care obtin venituri in valuta. Creditele ipotecare se deruleaza aproape exclusiv prin programul Prima Casa, unde avansul este reglementat prin lege, la 5%, iar finantarile se acorda exclusiv in lei. Chiar BNR a anuntat, in contextul discutiilor pe Legea privind darea in plata, ca peste 90% din creditele aflate in derulare sunt acordate prin programul guvernamental. 

Pentru imprumuturile in euro cu ipoteca mai mici de 25 de ani, avansul este de 25%, iar pentru lei, indiferent de perioada de acordare.

Alte doua banci au majorat, pana in prezent, avansul pentru creditele ipotecare, iar alta a anuntat ca va lansa creditul ”greu de luat”. Raiffeisen Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare clasice la 35% la lei si la 40% la euro. Conform reglementarilor in vigoare ale Bancii Nationale a Romaniei, avansul minim pentru creditele pentru locuinte in lei este de 15 %, iar pentru euro este de 25%. Pentru alte valute (dolari, franci sau altele), avansul minim impus de BNR este de 40%.

De asemenea, Bancpost a publicat pe site-ul propriu noile conditii de creditare, din care reiese faptul ca percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta. In plus, CEC Bank a anuntat ca lucreaza la un produs cu conditii mult inasprite. 

Deciziile bancilor de a majora avansul pentru creditele ipotecare dar si anunturile in acest sens au atras, insa, atentia Consiliului Concurentei care suspecteaza, deja, o posibila intelegere intre banci. Presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca monitorizeaza situatia. Mai mult, el a remarcat faptul ca este pentru prima data cand bancile isi anunta public strategiile, pe care pana acum le tineau cat mai departe de ochii concurentei.