Tuesday, January 28, 2014

Sistemul multifond: o prioritate pe termen nedefinit

Sistemul multifond ar permite participantilor sa isi aleaga strategia dorita de investitii la fondul de pensie privata. Initiativa este veche de aproape 4 ani. Pana acum nu s-a observat vreun progres, desi autoritatile il considera o prioritate.
Sistemul de pensii private obligatorii de la noi nu permite ca un administrator sa gestioneze simultan, mai multe fonduri de pensii, cu diferite profile de risc. Prin lege, fiecare administrator este fortat sa inroleze toti participantii la un singur fond.

Astfel, aceeasi strategie de investitii este aplicata pentru toti membrii, ceea ce nu reprezinta in toate cazurile, cea mai eficienta solutie de administrare a banilor. 

Obiectivele participantilor sunt diferite, iar strategiile ar trebui adaptate. 

De exemplu, o persoana care abia intra in campul muncii este interesata sa acumuleze cat mai multi bani si poate accepta sa isi asume riscuri suplimentare, printr-o strategie mai riscanta.

Pe de alta parte, persoanele mai in varsta doresc in general sa isi conserve capitalul acumulat, astfel ca prefera investitii mai sigure.

ASF: Proiectul este o prioritate


Sistemul multifond a fost solutia identificata pentru a flexibiliza Pilonul II, fiind anuntat de fosta autoritate de supraveghere a sistemului de pensii private (CSSPP), inca din 2010. La acea vreme, aceste modificari reprezentau o prioritate, cu termen de implementare in 2012.

Proiectul a intrat ulterior intr-un con de umbra si nu s-a mai auzit nimic despre el in ultimii ani. 

In urma unei solicitari Conso.ro, noua autoritate de supraveghere (ASF) ne-a informat ca proiectul reprezinta in continuare “o prioritate strategica”, dar este nevoie de mai mult timp.

“Definirea unui mecanism viabil de functionare necesita identificarea unor solutii complexe adecvate, de implementare cu costuri reduse, avand in vedere ca Pilonul II este unul complex, cu elemente specifice de gestionare”, ne-a precizat Departamentul de comunicare al ASF. 

In acest sens, ASF va colabora cu Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ primar, dupa ce mecanismele sistemului multifond vor fi conturate. Nu am primit insa detalii cu privire la momentul in care acest lucru se va intampla.

Economisirea nu a fost afectata de scaderea dobanzilor

Ritmul de crestere al economisirii la banca se mentine la cote inalte, cu toate ca ratele dobanzilor practicate de banci au consemnat scaderi importante.

Depozitele populatiei au ajuns la 129 miliarde lei in decembrie 2013, in crestere cu 6% fata de inceputul anului. 

Principala schimbare intervenita in cursul anului trecut a fost reorientarea deponentilor spre produse de economisire, ce primit acces oricand la disponibilitati. Depozitele overnight au avansat cu 10%, in timp ce depozitele la termen au crescut cu 5%.

Majoritatea depozitelor sunt constituite in lei, evolutie fireasca avand in vedere ca economiile in lei au fost bonificate in conditii mai avantajoase decat cele in valuta. 

In ultima perioada, insa, scaderile ample de dobanzi operate de banci au fost ca diferenta dintre dobanzile depozitelor in lei si cele in euro sa devina tot mai mica. In aceste conditii, interesul pentru depozitele in valuta ar putea sa creasca, in contextul deprecierii cursului de schimb.

Creditarea s-a comprimat cu 3% in 2013

Activitatea de creditare s-a comprimat cu 3% in cursul lui 2013, avand loc o restrangere a sumelor imprumutate atat pe segmentul de retail, cat si pe cel corporate.

Cel mai mult s-au diminuat creditele acordate companiilor (-5%), in timp ce soldul imprumuturilor pentru populatie a scazut cu numai 1%.

Creditele de consum au fost inca o data afectate sever, avand loc o scadere a soldului cu aproximativ 8%. De la declansarea crizei financiare, aceste imprumuturi au inregistrat un declin continuu, care s-a intensificat in 2013.

Pe de alta parte, creditele pentru locuinte au cunoscut o evolutie favorabila, fiind sustinute de programul Prima Casa. In 2013, soldul acestor credite a avansat cu 10%, iar fata de sfarsitul lui 2008, a avut loc aproape o dublare a finantarilor (+95%).

Eliminarea componentei in euro din programul Prima Casa nu pare sa aiba vreun impact semnificativ. In intervalul sep-dec 2013, creditele pentru locuinte s-au majorat cu 2,7%, fata de 3% in perioada similara din 2012.

Cumparaturile de valori mici se achita tot mai des cu cardul

Valoarea medie a tranzactiilor cu cardul la comercianti continua sa scada, semn ca populatia utilizeaza cardurile pentru a achita tot mai des cumparaturile, chiar si cele de valori mici.

Conform datelor Visa, cumparatura medie cu cardul a ajuns la echivalentul a 35 euro in 2013, cu aproape 4% mai mica decat in anul anterior. Acest fenomen se observa atat in cazul cardurilor de debit, cat si in cazul celor de credit.

“Comportamentul consumatorilor din Romania se schimba rapid, iar acest lucru se reflecta in gradul tot mai ridicat de utilizare a cardurilor la comercianti. Astfel, 45% din totalul tranzactiilor pe carduri Visa au loc direct la comercianti si ne indreptam rapid spre pragul la care una din doua tranzactii cu un card Visa sa fie efectuata direct la comercianti”, afirma Catalin Cretu, director regional pentru Romania si Croatia la Visa Europe.