Monday, January 22, 2018

Marjele de dobanda ale bancilor, tot mai mari

Bancile si-au majorat marjele de dobanda odata cu revenirea pe crestere a ROBOR, la maximul ultimilor 11 ani, avand in vedere ca au majorat rapid dobanzile la credte, in timp ce cele la depozite aproape au batut pasul pe loc. Economistii Bancii Transilvania arata, intr-o analiza, cum au evoluat marjele practicate de banci in 2017. 

Din analiza reiese ca, conform datelor BNR, marjele nete de dobanda aplicate in sectorul bancar intern au consemnat cresteri generalizate in noiembrie, evolutie determinata de perspectivele de politica monetara din Romania si zona euro, dar si de nivelul ridicat al perceptiei de risc si deprecierea monedei nationale. Astfel, pe segmentul credite-depozite in sold in lei, marja neta de dobanda a urcat in noiembrie cu 14 puncte baza luna/luna la 5,82 puncte procentuale (maximul din decembrie 2006), pe fondul majorarii ratei de dobanda la credite cu un ritm lunar de 17 puncte baza la 7,10% (cel mai ridicat nivel din octombrie 2014). In schimb, rata de dobanda la depozite a crescut cu doar trei puncte baza luna/luna la 1,28%, dat fiind ca BNR a ingustat coridorul format din ratele de dobanda la facilitatile permanente. De asemenea, pe segmentul credite-depozite noi in lei, marja neta de dobanda a crescut cu un ritm lunar de doua puncte baza la 5,9 puncte procentuale in noiembrie. Rata de dobanda la credite s-a majorat cu 13 puncte baza luna/luna la 7,32% (maximul din august 2013), iar rata de dobanda la depozite a urcat cu o dinamica lunara de 12 puncte baza la 1,42% (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015).

Care sunt riscurile pentru sectorul bancar in perioada urmatoare?

In perioada ianuarie-noiembrie 2017, marjele nete de dobanda din sectorul bancar intern au crescut la creditele-depozitele in lei (cu 82 puncte baza la cele in sold si cu 89 puncte baza la cele noi), fata de aceeasi perioada a anului anterior, pe fondul perspectivelor de politica monetara si a intensificarii perceptiei de risc investitional pe plan intern spre finalul anului 2017.

In schimb, marjele nete de dobanda au scazut la creditele-depozitele in euro (cu 52 puncte baza la cele in sold si cu 29 puncte baza la cele noi), ca urmare a politicii monetare relaxate fara precedent implementata de Banca Centrala Europeana.

“Apreciem ca principalele riscuri si provocari la adresa sectorului bancar intern in lunile urmatoare constau in: climatul macro-financiar global si european; deciziile de politica economica din Romania (acumularea de factori de risc pentru stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara ar putea determina o crestere mai agresiva a ratelor de dobanda), cu impact la nivel de echilibru macroeconomic pe termen mediu; nivelul ridicat al expunerii sectorului bancar pe titluri de stat, mai ales in contextul tendintei ascendente a ratelor de dobanda; maturitatea pietei imobiliare (unul din segmentele cele mai dinamice pentru creditare) (de altfel, Guvernul a redus volumul programului Prima Casa la 2 miliarde lei in 2018, diminuand plafonul pentru marja de dobanda la 2%); tensiunile publice si tergiversarea reformelor structurale; rglementarea; Fintech; avantul cripto-monedelor; identificarea unui model de afaceri sustenabil, cu o atentie mai mare acordata segmentului investitional”, mai spun specialistii BT.