Monday, April 29, 2013

Euro a mai scazut cu 3 bani fata de saptamana trecuta

Cursul oficial euro-leu a scazut in ultimele 5 zile cu aproape 3 bani. Analistii pun aceasta apreciere pe seama investitiilor in titlurile de stat in lei. 

Ultima sedinta a saptamanii a adus un nou episod de apreciere pentru leu. Cursul oficial a coborat la 4,3366 lei pentru un euro, cu 3 bani mai mic decat cel din vinerea anterioara. 

Pe piata interbancara, cotatiile se mentin in jurul amiezii in intervalul 4,3360-4,3410 lei pentru un euro, tendinta de apreciere a monedei locale fiind contrara tendintei regionale.
La casele de schimb valutar ale bancilor, cursul maxim de cumparare este de 4,3123 lei pentru un euro, in timp ce cursul minim de vanzare este 4,3600 lei pentru un euro. 

Recenta apreciere a leului a fost pusa pe seama finantari datoriei interne prin cumpararea de titluri de stat.
 
“Credem ca aceasta tendinta va sustine avansul leului in continuare, intrucat inertia de scadere a ratelor va oferi spatiu pentru reducerea randamentelor la titluri de stat in lei in perioada urmatoare”, au precizat analistii ING Bank. 

Marfin a preluat depozitele Bank of Cyprus cu derogare de la Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a emis o derogare de la prevederile Legii Concurentei astfel incat Marfin Bank sa poata prelua controlul asupra sucursalei romanesti a Bank of Cyprus mai repede. 

Derogarea permite preluarea controlului inainte de obtinerea autorizarii din partea Consiliului. Conform legii, o concentrare economica nu poate fi pusa in aplicare inainte de notificare si inainte de a fi declarata compatibila cu un mediu concurential normal. 

In cazuri exceptionale, Consiliul Concurentei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la aceasta interdictie, daca solicitarea este motivata. 
“Am luat aceasta decizie avand in vedere situatia actuala a sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, a carei activitate a fost suspendata in contextul reorganizarii bancii mama. Prelungirea perioadei de suspendare ar avea efecte nefavorabile asupra clientilor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 

Depozitele transferate de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus catre Marfin Bank intra astfel sub prevederile legislatiei romanesti, fara a fi afectate de masurile aplicate de autoritatile din Cipru. 

Mai mult, s-a decis majorarea capitalului social al Marfin Bank de catre banca-mama a acesteia din Cipru, fapt ce contribuie la consolidarea suplimentara a bancii romanesti cu capital strain. 

Lista neagra de la Biroul de Credit incepe sa se curete

Datele de la Biroul de Credit indica o scadere puternica in luna februarie a numarului persoanelor care au restante la credite. Totusi, aceasta “imbunatatire” a indicatorilor nu inseamna neaparat si o scadere a celor care nu isi mai pot plati ratele, ci poate fi explicata mai degraba prin modul in care bancile raporteaza datele. 

In luna februarie, numarul restantierilor a scazut la 705.000 persoane, cu peste 50.000 de persoane mai putin fata de luna anterioara conform datelor Biroului de Credit. Scaderea este semnificativa, avand in vedere ca in ultimul an variatiile lunare nu au depasit decat exceptional pragul de 10.000 iar trendul a fost unul de crestere. 

Scaderea puternica din luna februarie ridica anumite semne de intrebare. In conditiile in care nu s-a anuntat nicio campanie puternica de restructurare a creditelor cu probleme, legea falimentului personal este la ani distanta iar somajul nu s-a redresat spectaculos in ultima luna, este cel putin curios cum numarul celor care nu isi mai pot plati ratele a facut un pas important inapoi. 
Una din explicatii ar putea fi vanzarea unor portofolii de credite cu probleme ceea ce face ca respectivii clienti sa nu mai fie raportati. 

Daca bancile renunta la creditul neperformant, spre exemplu il vand la recuperatori, nu il mai raporteaza la Biroul de Credit. Informatiile mai raman active inca 4 ani, dupa care sunt sterse automat. Spre exemplu, daca ultima actualizare s-a facut in ianuarie 2009 si ulterior banca nu a mai raportat clientul, acesta va fi scos automat in februarie 2013 din baza de date.

O alta schimbare de structura a tabloului creditelor neperformante este faptul ca desi numarul restantierilor si a restantelor a scazut puternic, valoarea totala a acestora a continuat sa creasca. Cu alte cuvinte, sunt mai putini restantieri, dar mai impovarati. In ianuarie 2013 restanta medie era de 9.212 lei, pentru ca in februarie valoarea medie sa urce la 9.962 lei. 

Biroul de Credit  de ocupa doar de administrarea datelor primite de la banci, fara sa aiba posibilitatea de a interveni asupra acestora sau de a solicita explicatii suplimentare. 

Situatia restantelor la credite acumulate de persoanele fizice