Friday, December 13, 2013

Ratele Euribor urca la maximul pe ultimele 15 luni

Dobanzile interbancare din zona euro au inregistrat o crestere usoara in ultimele saptamani, astfel ca Euribor a atins maximul ultimelor 15 luni. Chiar si asa, dobanzile sunt extrem de scazute.

Euribor la 3 luni – principalul indice de referinta utilizat de banci la credite -  a ajuns la 0,28%, dupa ce a stagnat mai bine de un an in apropierea pragului de 0,20%.

In ultimele zile, dobanzile au inceput sa creasca, deoarece Banca Centrala Europeana a amanat pentru moment reluarea masurilor expansioniste cu caracter exceptional. In aceste conditii, ratele Euribor au glisat deasupra dobanzii-cheie de politica monetara – 0,25% - unde este de asteptat sa ramana mai departe.

Aceasta repozitionare a dobanzilor Euribor este una fireasca deoarece ratele interbancare se situeaza, in mod normal, cu putin peste dobanda de politica monetara.

Reguli mai stricte pentru producatorii agricoli

Guvernul a introdus reguli mai stricte la acordarea certificatelor de producator, cu scopul de a diminua evaziunea fiscala in sectorul agricol si a permite adevaratilor producatori sa-si vanda produsele in piata.

Certificatul de producator va fi inlocuit cu atestatul de producator, care se va elibera de primariile din fiecare comuna si se va obtine cu avizul consultativ al asociatiilor, acolo unde exista.

In plus, sunt prevazute sanctiuni si mijloace de control mai ample pentru a verifica daca se obtine intr-adevar productie pe suprafata mentionata in atestat.

In paralel, se va introduce carnetul de comercializare a produselor agricole, in baza caruia se va putea face comert cu produsele obtinute din productia proprie.

“Incercam in felul acesta sa dam posibilitatea celor care sunt cu adevarat productori in Romania sa poata sa-si desfaca produsele pe care le obtin in pietele existente la nivelul oraselor, existand de foarte multe ori acei intermediari de care am vorbit de fiecare data si care impiedica vanzarea produselor de catre producatori”, a spus Daniel Constantin, ministrul pentru agricultura.

Aceasta propunere legislativa a fost trimisa in Parlament, unde va fi dezbatuta in regim de urgenta.

BCR vinde aur la ghiseu fara precomanda

Clientii pot cumpara aur din unitatile BCR, fara sa mai fie nevoie de o precomanda. Aurul poate fi achizitionat sub forma de lingouri sau monede.

Cea mai mica moneda pe care banca o are de vanzare este de 3,1 grame si costa 541,08 lei, iar cea mai mare are 31,1 grame si este vanduta la pretul de 4.635,91 lei.

Cel mai mic lingou are 2 grame, pretul de vanzare fiind de 368,36 lei, iar cel mai mare cantareste 1 kg si costa 143.424,62 lei.

Serviciul de vanzare de aur la ghiseu va fi disponibil initial in 15 unitati, din urmatoarele orase: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Arad, Craiova, Botosani, Sibiu, Timisoara, Constanta si Oradea. De la inceputul acestui, BCR a vandut 350 kg de aur.

Inflatia anuala se mentine sub pragul de 2%

Rata inflatiei continua sa se mentina la un nivel foarte scazut, dupa ce in luna noiembrie 2013, datele oficiale au indicat o stagnare a preturilor. Cresterea preturilor in ultimele 12 luni a fost de 1,83%.

Evolutia se datoreaza in mare parte marfurilor alimentare, ale caror preturi au inregistrat scaderi, in timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu peste 4% la nivel anual. In topul scumpirilor sunt facturile la utilitati, preturile la energie si gaze majorandu-se cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Inflatia este de asteptat sa revina la un nivel mai inalt in cursul anului urmator. BNR estimeaza ca rata inflatiei va creste de la 1,8% in decembrie 2013 la 3% in 2014.