Thursday, December 4, 2014

Spatiul privat virtual se extinde in 18 judete

Ministerul Finantelor Publice a extins aplicatia Spatiul Privat Virtual, care va fi disponibila pentru contribuabilii din 18 judete si din Bucuresti.

Contribuabilii persoane fizice administrati de catre Directiile Generale Regionale de Finante Publice Ploiesti, Timisoara si Iasi isi vor putea verifica electronic propria situatie fiscala, incepând din 2 decembrie 2014, de la ora 10.30. 

Spatiul Privat Virtual, aplicatie prin care contribuabilii pot comunica online cu administratia fiscala, a fost extinsa si va fi disponibila si pentru contribuabilii persoanele fizice cu domiciliul fiscal in Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui,  Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis. 

Aceasta aplicatie a fost lansata in 15 septembrie 2014, sub forma unui proiect pilot, ce a inclus populatia din Bucuresti si Ilfov.

Autentificarea in aplicatie se poate face prin certificate digitale sau prin credentiale de tip nume/parola, insotitte de coduri de autentificare de unica folosinta.

Oferta Fondului Proprietatea de rascumparare de actiuni, suprasubscrisa de 13 ori

Intentia FP de a-si recompensa actionarii prin rascumpararea a 6% din titlurile in circulatie a fost suprasubscrisa, investitorii depunand oferte ce insumeaza 81% din capitalul Fondului. 

Inghesuiala a fost motivata de pretul preferential de rascumparare, de 1,1 lei/actiune, in conditiile in care tranzactiile se fac in prezent la 0,92 lei.

Pana marti, ultima zi a ofertei, se inregistrasera ordine de vanzare pentru 10,1 miliarde actiuni, de peste 13 ori mai mult decat intentiona FP sa rascumpere. Cum alocarea este pro-rata, un investitor care a subscris 100 de actiuni va primi bani doar pentru 7,4 actiuni.

Valoarea operatiunii s-a ridicat la 832 milioane lei. Rascumpararile de actiuni sunt preferate de administratori si investitori pentru ca in acest fel se valorifica detinerile la valoarea de activ net, ocolind discountul cu care actiunile se tranzactioneaza la bursa.

ASF respinge acuzatiile ca sprijina cresterea tarifelor la RCA

ASF respinge acuzatiile ca sustine cresterea tarifelor RCA de catre asiguratori cu scopul acoperirii pierderilor. Autoritatea recomanda societatilor de asigurare sa ia in calcul si reducerea costurilor.
Rata combinata a daunei pe segmentul RCA este de 117%. Acest indicator compara nivelul despagubirilor platite (impreuna cu rezervele de dauna) cu nivelul veniturilor incasate.
Corectarea acestui dezechilibru nu presupune automat o majorare a preturilor, ci poate sa insemne si reducerea costurilor, informeaza ASF. 

Autoritatea a transmis asiguratorilor ca recentele modificari ale normei RCA nu trebuie sa devina un pretext pentru ca acestia sa isi acopere pierderi anterioare, prin intermediul politei RCA.

Asiguratorii au obligatia de a-si stabili tarifele de prima astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea tuturor obligatiilor ce decurg din incheierea de asigurari RCA.

Romania, in topul tarilor cu cea mai scumpa benzina

Potrivit unui studiu Bloomberg ce monitorizeaza 61 de tari, Romania ocupa locul 11 in ceea ce priveste pretul benzinei raportat la venituri. Din cele 10 tari mai scumpe plasate inaintea noastra, doar Nigeria detine si resurse de titei precum Romania.

Studiul a monitorizat raportul dintre costul unul galon de benzina premium si venitul mediu zilnic. In cazul Romaniei, venitul mediu zilnic este de 22,5 euro iar pretul unui galon de benzina (aproximativ 4 litri) este 4,92 euro astfel incat romanul “mediu” plateste 22% din venitul mediu zilnic pentru 4 litri de benzina.
Topul se deschide cu Pakistan, unde pentru cumpararea unui singur litru de benzina se plateste o treime din venitul mediu zilnic. Urmeaza India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria, China si Romania. Alaturi de Nigeria, doar Romania are resurse importante de titei din primele 11 cele mai scumpe tari in functie de raportul pret benzina/venituri. 

Daca ne gandim insa ca doar o mica parte din populatie (aproximativ 5 milioane) inregistreaza venituri de natura salariala, ne dam seama ca situatia e chiar mai grava decat pare la prima vedere. Cu toate astea, Guvernul a decis sa prelungeasca cu inca un an actualul nivel al redeventelor la petrol si gaze, desi s-a vehiculat intens in ultima vreme ca ar fi necesara alinierea la nivelurile medii practicate in Europa

Robor la 3 luni a ajuns la 1,7%

Taierea recenta a dobanzii de politica monetara in paralel cu eliberarea unei parti a rezervelor minime obligatorii la lei da roade ieftinind imprumuturile in lei. 

Din ianuarie 2015, dobanzile la credite vor primi o noua ajustare in favoarea debitorilor.
La sfarsitul lunii decembrie, cand majoritatea bancilor vor recalcula dobanzile potrivit ultimelor evolutii din piata monetara, Robor are sanse sa intre chiar sub 1,7% (in ziua anterioara a fost 1,71%, nou minim istoric). 

In consecinta, ratele in lei care au la baza un algoritm de calcul al dobanzilor ce implica Robor plus marjele bancilor vor scadea usor din nou, oferind un nou impuls creditarii in lei in detrimentul celei in euro.