Wednesday, May 6, 2015

Oferta OTP Bank pentru salariati

OTP Bank Romania ofera clientilor, pana la finalul lunii iulie 2015, beneficii suplimentare la achizitionarea unui pachet de salariat. Acestea constau in bonusuri in bani dar si in reduceri de comisioane, insa sunt conditionate de sumele rulate prin contul deschis la banca.
Astfel, un client poate primi, la achizitionarea unui astfel de pachet, un bonus de pana la 500 de lai, insa acesta este calculat in functie de valoarea sumei transferate in cont, incepand cu 1.500 de lei.

In plus, potrivit unui comunicat al bancii, clientul primste si o reducere de 50% la abonamentul lunar al pachetului, pentru cumparaturi de cel putin 200 de lei pe luna cu cardul. 

De asemenea, banca ofera si 10% reducere la plata cu cardul a facturilor de utilitati, in primele 6 luni de la achizitia pachetului, dar reducerea nu poate depasi 30 de lei pe luna timp de sase luni calendaristice consecutive. 

Banca mai precizeaza ca administrarea contului este gratuita, nu exista taxa de emitere sau administrare pentru cardul de debit inclus in pachet, nici comision de activare si mentinere a serviciului OTPdirekt – Internet Banking.

Obligatiunile Bucuresti intra marti pe BVB

Obligatiunile emise recent de Primaria Municipiului Bucuresti, in valoare de 2,22 miliarde de lei, intra de marti la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti. Tilurile, cu o valoare nominala de 10.000 de lei, sunt listate  pe piata reglementata destinata obligatiunilor. 
"Primaria a atras saptamana trecuta 2,22 miliarde de lei (501 milioane de euro) printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitati de 3, 5, 7 si 10 ani, cu scopul refinantarii unei emisiuni anterioare de obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro, care ajunge la maturitate in luna iunie", se arata intr-un comunicat al BVB. 

Potrivit comunicatului, emisiunea are o valoare de 555 milioane de lei (125 milioane euro) pentru fiecare scadenta, respectiv 4 mai 2018, 4 mai 2020, 4 mai 2022 si 5 mai 2025.

Titlurile au o valoare nominala de 10.000 de lei, iar dobanzile difera in functie de maturitate. Astfel, pentru prima scadenta, la trei ani, dobanda este de 2,8%, 3,58% pentru a doua, la cinci ani, 4,43% pentru a treia scadenta, la 7 ani, si 5,1% pentru ultima scadenta, la 10 ani. 

Vanzarea obligatiunilor Primariei Municipiului Bucuresti a fost intermediata de consortiul Raiffeisen Bank si casa de brokeraj BT Securities.

Platile online cresc de la un an la altul

Numarul platilor online a crescut cu 20% in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014. In acelasi timp, tranzactia medie procesata s-a ridicat la 50 de euro, de asemenea in urcare cu circa 25% fata de media inregistrata anul trecut, conform unui studiu realizat de un procesator de tranzactii online cu cardul. 

Si tranzactiile online cu sume de ordinul sutelor de euro au crescut in primele trei luni ale acestui an. Compania a procesat, in perioada mentionata, circa 1.000 de plati care au depasit sume de 1.000 de euro.

Netopia mobilPay a intermediat in primul trimestru din 2015 circa 850.000 de plati online cu cardul, cu 20% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterile inregistrate in primele trei luni vin, pe de o parte, pe fondul increderii si a adoptiei tot mai ridicate a platii online cu cardul in Romania, dar si datorita celor peste 150 de comercianti noi atrasi de platforma mobilPay.

Cea mai mare tranzactie online cu cardul raportata de companie in primul trimestru al lui 2015 s-a ridicat la circa 9.000 euro, pentru servicii, iar alte doua tranzactii procesate tot pentru servicii, din partea aceluiasi comerciant, au totalizat aproximativ 17.000 euro.

Si platile realizate de pe smartphone, prin intermediul portofelului digital mobilPay Wallet, au avut un avans important la inceputul acestui an. Numarul tranzactiilor procesate prin mobilPay Wallet a crescut de 10 ori fata de primul trimestru al lui 2014, in timp ce valoarea lor a crescut, in trimestru I din 2015, de trei ori fata de perioada similara a lui 2014. 

Potrivit studiului, numarul tranzactiilor mobilPay Wallet a fost impulsionat si de introducerea optiunii de plata online a mijloacelor de transport in comun din Alba Iulia, Turda si Cluj-Napoca.

Prima Casa ramane baza creditarii si in viitor

Creditarea bancara va fi sustinuta, si in urmatorii ani, de programul Prima Casa. Insa bancherii spera si intr-o revigorare a crediteor pentru firme odata cu deblocarea accesarii fondurilor europene. 

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, creditarea va creste cu cu 2,3% in 2015 si de 4,3% in 2016. 

"In Romania, creditele totale au fost in scadere, dar se asteapta o redresare treptata, avand in vedere ca redresarea economica devine mai bine fundamentata. Creditele corporate au fost in scadere cu 5% in 2013, fata de 2012, si cu 6,3% in 2014, fata de 2013, ca urmare a standardelor de creditare inasprite, si se confrunta cu dificultati rezultate din cauza accelerarii write-off-urilor (stergerea creditelor neperformante din bilanturi - n. r.)", releva datele studiului realizat de compania de consultanta la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Potrivit documentului, creditarea firmelor ar urma sa se redreseze din acest an. "Ne asteptam la o crestere precauta, de 2,1% in 2015 si la o crestere mai optimista, de 4,1%, in 2016 - influentata probabil si de faptul ca previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusa la scenarii de crestere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, in care exista inca speranta de deblocare a absorbtiei de fonduri europene", a afirmat Oana Petrescu, director executiv al CPBR si partener Deloitte Romania.