Tuesday, January 13, 2015

Salariul mediu net a crescut cu 38 de lei in noiembrie 2014

Salarial mediu net a crescut, in noiembrie 2014, la 1.743 lei, cu 38 de lei peste cel din luna precedenta, cele mai mari salarii fiind acordate in sectoarele petrol si gaze  (4.166 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.033 de lei), potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica.

Potrivit INS, comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%.
    
In aceeasi luna, salariul mediu brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decat cel din luna octombrie 2014. 
    
In noiembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, salariile au inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2014 datorita acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sarbatori), a unor sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). 

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate, in unele activitati economice, si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici. 

Potrivit INS, cele mai mari cresteri ale salariului s-au inregistrat in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 23%, si în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intre 9% si 13%.
 
Pe de alta parte, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) (12,8%), in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport (intre 4,5% si 7,5%).
    
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri salariale in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (0,7%).

Ministrul Finantelor vrea RCA mai ieftin pentru tineri

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, solicita Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) sa reanalizeze si sa regandeasca sistemul RCA (asigurarea de raspundere civila auto) pentru tinerii sub 25 de ani, considerand ca preturile practicate de companiile de asigurari pentru aceasta categorie de clienti sunt prea mari.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP), ministrul de resort considera ca “actuala realitate este una care ii pune pe tineri în dificultatea de a plati niste polite RCA, care pot ajunge sa fie chiar mai scumpe decat masina pe care o conduc”. 
“Trebuie identificata o solutie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins ca marea parte a acestora nu isi vor putea permite sa plateasca un RCA de peste 2.000 de lei. Am incredere ca speta va fi reanalizata de catre ASF, astfel incat sa venim in sprijinul tinerilor si nu impotriva lor”, a subliniat ministrul Finantelor.

Pe 10 decembrie 2014, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat ca va face o analiza a asigurarilor RCA si va solicita recalcularea preturilor pentru tineri.

"Noi avem in vedere sa intram intr-o analiza cu toate societatile de asigurari care ofera acest produs, sa vedem de ce sunt asa de mari, sa intelegem, sa solicitam recalcularea, reanalizarea si m-am angajat ca pana in februarie sa vin cu un rezultat ", a spus Negritoiu.

Guvernul aloca 2,5 miliarde de lei pentru programul Prima casa in 2015

Guvernul intentioneaza sa aloce, in 2015, un plafon de garantare pentru programul Prima casa in valoare de 2,5 miliarde de lei, iar suma va fi suplimentata cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014.

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de Hotarare prin care se propune stabilirea garantiilor alocate pentru acest an. 

Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al FNGCIMM in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial.

Programul Prima casa a fost implementat la nivelul anului 2009, cand piata imobiliara era blocata din cauza bulei imobiliare in care intrase Romania. In prezent, garantiile pentru creditele destinate achizitiei sau constructiei de locuinte in cadrul Programului se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat in cadrul etapelor anterioare.
 
Pana in prezent, in cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garantii, pentru finantari in valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezinta valoarea garantiilor destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014. 

Cu cat a ieftinit criza apartamentele?

Apartamentele din Romania s-au ieftinit, de la inceputul crizei pana in prezent cu procente cuprinse intre 16% (in Sibiu) si 50% (in Ramnicu Valcea), iar pe segmentul case-vile, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat in regiunea Bucuresti-Ilfov (43,5%), potrivit unui studiu privind cele mai inspirate investitii imobiliare pe parcursul ultimilor 6 ani. 

Pretul apartamentelor scoase la vanzare in Sibiu a scazut cu 16%, din trimestrul IV 2008 pana in prezent, de la o medie de 834 euro/mp pana la 697 de euro/mp. 

Conform cercetarii realizate de site-ul Imobiliare.ro, prima localitate pe lista celor mai proaste investitii imobiliare este Ramnicu Valcea, unde apartamentele si-au pierdut 50% din valoare pe parcursul crizei, astfel ca, în trimestrul IV din 2014, suma medie solicitata de vanzatorii din oras se situa la 598 de euro/mp (fata de 1.200 de euro/mp in 2008). Piata si-a continuat trendul descendent si in ultimul an, cu un declin de 2,2% la 12 luni.

Capitala se afla, de asemenea, pe lista cu cele mai mari scaderi de preturi. In ultimii sase ani, in Bucuresti, apartamentele scoase la vanzare s-au ieftinit cu 44%, de la 1.899 de euro/mp, pana la 1.056 de euro/mp. Incepand cu finalul lui 2013, insa, pretentiile proprietarilor s-au marit, iar preturile au crescut usor. 

Constanta a consemnat, pe parcursul perioadei de recesiune, o reducere a preturilor de 45%, de la 1.552 de euro/mp in 2008, pana la 858 euro/mp la finele anului 2014. Piata da, insa, semne de stabilizare, in contextul revenirii preturilor pe o traiectorie crescatoare, cu un avans de 1,5% la nivelul lui 2014. 

Pe lista celor mai bune investitii, cu reduceri de pret mai mici de 30% in ultimii sase ani, conform datelor Imobiliare.ro, Sibiul este urmat de Timisoara, unde segmentul apartamentelor a inregistrat un declin de 25% in perioada 2008-2014, de la o medie de 1.099 euro/mp, pana la 824 euro/mp. Pe parcursul anului 2014, preturile s-au inscris insa pe un trend ascendent, cu un avans de 4,4%.  

Pe segmentul de case-vile, studiul arata ca, in ultimii sase ani, cea mai mare rata de depreciere a fost consemnata in zona Capitalei (regiunea Bucuresti-Ilfov). Valoarea de vanzare pentru acest tip de proprietati a scazut cu 43,5% in perioada mentionata, de la 2.333 la 1.318 euro/mp. Tendinta de scadere s-a mentinut si in ultimul an, cu o marja de 3,5%.