Monday, October 16, 2017

Gradul de indatorare a populatiei a crescut

Avertismentele cu privire la viteza de crestere a creditarii populatiei se inmultesc. De data aceasta, vin de la Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), care recomanda BNR si MFP sa monitorizeze cu atentie in special creditul ipotecar. Pericolul, sustin reprezentantii Consiliului, ar veni de la gradul ridicat de indatorare. 

In cea mai recenta sedinta, Consiliul a constatat ca imprumuturile ipotecare au depasit pragul de alerta in repetate randuri. 

Ipotecarele depasesc pragul de alerta

“Cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta. La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare”, se arata intr-un comunicat al Comitetului.

In opinia reprezentantilor Comitetului, majorarea indatorarii populatiei reprezinta o vulnerabilitate la adresa stabilitatii financiare, ce poate avea efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare.
Expertii citati sustin ca gradul de indatorare in crestere trebuie analizat de institutiile abilitate. 

“In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55 la suta. In scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare ca urmare a cresterii indatorarii populatiei, CNSM a recomandat infiintarea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei”, se mai arata in documentul citat.

Probleme de stabilitate si din pricina companiilor

Nici in cazul companiilor situatia nu este mai buna. Reprezentantii Consiliului au identificat vulnerabilitati structurale cu privire la sanatatea companiilor nefinanciare din Romania, vulnerabilitati care au implicatii negative importante asupra stabilitatii sistemului financiar romanesc, respectiv persistenta rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precara a capitalurilor proprii si numarul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementata sau inactive.

“Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/6/2017. Prin aceasta, se recomanda ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei sa infiinteze un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind sanatatea financiara a firmelor si sa identifice solutii pentru ca, atat in sectorul public, cat si in cel privat, constrangerile bugetare ale firmelor sa devina ferme”, se subliniaza in comunicat.

Avertismentele CNSM vin dupa ce si BNR a atras deseori atentia cu privire la viteza de crestere a creditului pentru populatie si mai ales cu privire la riscul de crestere a dobanzilor pe piata monetara, care afecteaza debitorii cu credite cu dobanda variabila, in special ipotecare, inclusiv Prima Casa. Riscul de dobanda s-a materializat, deja, in oarecare masura, iar inflatia, care determina si evolutia dobanzilor, este in crestere sustinuta. 

In aceste conditii, reprezentanti ai BNR au avansat inclusiv posibilitatea impunerii unor restrictii la acordarea creditelor pentru populatie, principalul indicator vizat fiind gradul de indatorare.