Tuesday, December 20, 2016

Asiguratorii romani au iesit bine la testul EIOPA

Asiguratorii romani care au participat la testul de stres efectuat de Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) au obtinut rezultate peste media europeana. Testul, efectuat cu sprijinul autoritatilor de supraveghere din satele membre ale Autoritatii, a evaluat rezistenta companiilor in cazul unor riscuri majore.
Astfel, cele trei companii de asigurari romanesti participante la test (doua de asigurari generale si una de asigurari de viata) au o rata de acoperire cu active a obligatiilor de circa 120%, fata de 110% media la nivel european, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Cum arata rezultatul pentru societatile locale?

”In ceea ce priveste capitalizarea companiilor, exercitiul a relevat o calitate ridicata a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I). Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „low yield for long” (mentinerea dobanzilor la nivel scazut pe termen lung -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, in vreme ce la nivel european scaderea a fost, in medie, de 18%. Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „double hit” (mentinerea curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut cu 22,4%, in vreme ce, la nivel european, in medie, scaderea a fost mai mare, de 28,9%”, se mentioneaza in comunicatul citat. 

Astfel, ASF sustine ca, si ulterior aplicarii oricaruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante, raportul dintre fondurile proprii si obligatii a ramas la valori de peste 100%.

Cele trei societati, respectiv NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG, au o cota de piata cumulata de aproximativ 77%.

La test au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. ”La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat in principal urmatoarele: o perioada prelungita de rata scazuta a dobanzii si o repozitionare considerabila a primei de risc prezinta provocari semnificative pentru companiile de asigurare din Europa; scenariul “double-hit” a rezultat intr-un impact negativ de 160 miliarde de euro asupra situatiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% din companiile din esantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active fata de obligatii”, se mai arata in comunicat. 

Giegold: EIOPA cosmetizeaza piata asigurarilor

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, la prima vedere, rezultatul testului de stres pare pozitiv, dar o privire mai atenta releva numeroase motive de ingrijorare. 

Potrivit acestuia, anumite compannii de asigurari au reusit sa intruneasca cerintele de capital doar pentru ca beneficiaza de o serie de facilitati tranzitorii, introduse in reglementarile de prudentialitate in 2014, la presiunea unora dintre autoritaile nationale, pentru a ajuta companiile in perioadele de dobanzi scazute.  


In plus, dintr-un comunicat al europarlamentarului reiese ca rezultatul testului arata doar surplusul de active fata de obligatii, dar nu si cerinta de capital. 

”Din testul de stres nu reiese clar daca cerintele de capital sunt intrunite. In comparatie Autoritatea Bancara Europeana (ABE), EIPOA nu publica rezutatele pentru fiecare companie, ci doar date agregate”, se mai arata in comunicat. 

In concluzie, Giegold este de parere ca testul de stres derulat de EIOPA nu face decat sa cosmetizeze piata europeana a asigurarilor. 

”Cand se va despacheta acest cadou de Craciun facut companiilor de asigurari, rezultatul nu va fi pe placul cetatenilor europeni”, mai spune europarlamentarul citat. 

Acesta afirma ca EIOPA ar trebui sa abordeze direct vulnerabilitatile asiguratorilor si sa publice rezultatele individual. Totodata, toate companiile ar trebui testate, nu doar cele mari, pentru a oferi o imagine realista a sectorului.

Ce aduc nou patronatele financiare pentru clienti?

Clientii institutiilor financiare nebancare si ai brokerilor de asigurare ar putea beneficia de un plus de transparenta si de calitate. Recent, au fost infiintate doua patronate care isi propun sa vina cu o noua abordare in relatia dintre membrii acestora si consumatori. 

In acest scop, Patronatul Creditului IFN (PCIFN) a elaborat un Cod de buna practica, pe baza caruia functioneaza, care stabileste o serie de principii de respectat de catre institutiile membre in relatia cu consumatorii. 

Ce principii trebuie sa respecte membrii Patronatului?

Printre acestea se numara prezentarea ofertei de creditare in conditii de transparenta, prezentarea informatiilor contractuale si precontractuale in termeni accesibili clientilor, prezentarea informatiilor corect si fara ambiguitati, date corecte si complete cu privire la costul creditului, creditarea responsabila, inclusiv prin prezentarea consecintelor asumate de catre client prin contractarea creditului. 

Institutiile fondatoare ale Patronatului sunt Ferratum IFN, IFN Extra Finance, Telecredit IFN, Viva credit IFN si Zaplo IFN.

PCIFN reprezinta institutiile financiare nebancare din Registrul General, al caror principal produs este creditul de consum la distanta pe termen scurt (creditul prin telefon, online etc).

PCIFN reprezinta aproximativ 50% in ceea ce priveste numarul de contracte.

Brokerii de asigurari promit un standard minim de calitate 

Aceasta nu este singura initiativa de acest gen din industria financiara. Recent, zece brokeri de asigurare au infiintat Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (PRBAR), prima organizatie de acest tip din piata de profil. 

Membrii fondatori, respectiv respectiv Safety Broker de Asigurare, Renomia - SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare- reasigurare, Interbug Broker de Asigurare si D&CA Insurance, cumuleaza aproape 25% din industria romaneasca de intermediere. 

”Principalul obiectiv al acesteia consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legale”, se arata intr-un comunicat al patronatului. 

In plus, patronatul intentioneaza impunerea, la nivel national, a unui standard minim de calitate privind obiectul de activitate al membrilor sai, pentru a imbunatatii relatia cu clientii.

Asociere pe modelul pietei bancare

Patronatul brokerilor din asigurari a aparut pe modelul din sectorul bancar, unde, desi exista o asociatie profesionala (ARB), s-a infiintat si un patronat (CPBR), care s-a dorit o alternativa mai dinamica la ARB. 

In asigurari, brokerii sunt reuniti in Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), dar o parte dintre acestia s-au declarat nemultumiti de modul in care Uniunea i-a reprezentat in special in cazul RCA. 

„PRBAR este o completare necesara a peisajului asociativ din tara noastra. Ne propunem sa fim vocea unui segment important al industriei de brokeraj si, din aceasta perspectiva, sa lucram impreuna cu toate structurile similare deja existente pentru asigurarea unui mediu de afaceri predictibil si stabil”, au declarat oficialii Patronatului.

Presedinte al PRBAR este Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker, societatea de brokeraj care a parasit anul acesta UNSICAR.