Thursday, February 25, 2016

ASF obliga asiguratorii sa recalculeze tarifele RCA in 30 de zile

Companiile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Tiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa si Euroins trebuie sa reanalizeze metodele actuariale si ipotezele folosite in calculul tarifelor RCA, a hotarat Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Deficientele trebuie remediate in 30 de zile.

De asemenea, institutia a solicitat asiguratorilor sa justifice modalitatea de aplicare a acestora si sa notifice noile tarife rezultate impreuna cu notele de fundamentare si bazele de date utilizate pentru calcul, se arata intr-un comunicat al ASF.

“Toate aceste obligatii au fost stabilite pe baza concluziilor actiunilor de control inopinat desfasurate in ultimele luni la asiguratorii autorizati sa vanda RCA, pentru verificarea modului in care acestia respecta cerintele privind fundamentarea si calculul tarifelor de prima, stabilite prin Norma 23/2014. In cazul societatilor Carpatica Asig si City Insurance, controalele nu au fost inca finalizate”, se arata in comunicat.

Potrivit ASF, societatile de asigurare respecta principiile actuariale general acceptate, dar institutia de supraveghere a constatat o serie de abateri, precum utilizarea unor segmente de risc pentru care asiguratorii nu au prezentat valori estimate ale frecventei daunelor sau ale daunei medii, sau utilizarea unor segmente de risc neomogene.

Echipele de control ale ASF au constatat si probleme legate de calitatea si corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnica rezultata din calculul actuarial.

“Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit in sarcina asiguratorilor ca in termen de 30 de zile sa remedieze deficientele identificate”, se arata in comunicat.

Societatile sunt obligate sa prezinte comparatii intre noile tarife si cele vechi

Din noile notificari privind primele RCA va trebui sa rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite in calculul tarifelor de prima finale, prezentarea distincta a procedurilor efectuate de actuarii societatilor de asigurare pentru verificarea calitatii, corectitudinii si completitudinii datelor folosite, precum si prezentarea distincta a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene si, nu in ultimul rand, prezentarea unei comparatii intre noile tarife notificate si tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.


Totodata, Consiliul ASF a decis transmiterea catre grupul de lucru pentru revizuirea legislatiei privind RCA a unor propuneri referitoare la reanalizarea modului in care este reglementat sistemul bonus-malus sau introducerea unor prevederi exprese de limitare a utilizarii unor incarcari suplimentare si interzicerea aplicarii unor coeficienti de ajustare suplimentari.

Un alt set de propuneri vizeaza noi cerinte privind elaborarea notelor de fundamentare a tarifelor pe care asiguratorii trebuie sa le transmita catre ASF.

„Actiunea de control al asiguratorilor care opereaza pe piata RCA face parte din planul de masuri pe termen scurt, dar si pe termen mediu si lung urmarit de ASF in vederea stabilizarii pietei si a protejarii intereselor consumatorilor”, se mai arata in comunicat. 

Preturile RCA pentru transportatori au crescut intre 36% si 61% din iunie 2015

In document se mai mentioneaza faptul ca, potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, in ianuarie 2016, prima medie pentru polite pe 12 luni, calculata cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane si transport de persoane, inregistra o crestere de 42% fata de nivelul lunii iunie 2015.

Pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, in timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane cresterea a fost de 61%.

“In particular, daca se analizeaza doar grupa vehiculelor incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor arata ca prima medie a crescut cu 43% pentru cele doua segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor, si cu 36% in cazul autovehiculelor pentru transport de persoane”, se mai arata in comunicat.

Alba-neagra cu Prima Casa

Senatorii produc o surpriza de proportii in cazul Legii darii in plata. Desi in cadrul dezbaterilor din comisii, propunerea BNR de a excepta creditele Prima Casa de la lege a fost respinsa, apare ca fiind aprobata in raportul final care ar trebui sa ajunga in plen. 

Este vorba de raportul care a fost publicat pentru scurt timp, dar care ulterior a fost retras. 

In sedinta din 17 februarie, propunerea bancilor ca imprumuturile prin Prima Casa sa fie excluse de la aplicare legii a fost preluata ca amendament de senatorii din comisiile reunite de raport, insa la momentul votului, liderul de sedinta a anuntat ca amendamentul a fost respins. Insa in raportul final, amendamentul era trecut  pe lista celor supuse votului plenului Senatului. 

Votul in plenul Senatului, insa, nu a avut loc in aceasta saptamana, si ramane de vazut cand va aparea pe ordinea de zi, avand in vedere ca joia si vinerea nu au loc sedinte de plen la Senat. 

Bancile nu renunta la „gaina cu oua de aur”

Intre timp, bancile nu stau departe de programul care le-a asigurat supravietuirea in perioada post-criza, cel putin pe partea de creditare a persoanelor fizice. BNR a anuntat ca peste 90% din creditele ipotecare in vigoare in prezent sunt acordate prin programul guvernamental, care garanteaza 50% din valoarea creditului. 

Ministrul Finantelor Publice a anuntat miercuri, printr-un comunicat de presa, ca plafonul total de garantare de 1,69 miliarde de lei, aferent programului Prima Casa pentru anul 2016, a fost alocat in intregime bancilor din program. 

Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare.

18 institutii de credit au cerut alocari de garantii pe Prima Casa 

Astfel, „Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca  Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank sunt finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, iar, suma le-a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata”, mentioneaza comunicatul.

Potrivit Ministerului, finantatorii participanti in cadrul programului acorda credite Prima Casa, in baza alocarii sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015, din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172,58 milioane de lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de  lei, precum si din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG pentru acest an!”

„In cursul anului, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari in functie de gradul de utilizare a plafoanelor, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor”, se subliniaza in comunicatul MFP.