Tuesday, April 7, 2015

Tranzactii in scadere la BVB

Valoarea tranzactionata totala la Bursa de Valori Bucuresti s-a ridicat, saptamana trecuta, la 152,16 milioane de lei, in scadere cu mai mult de 17% fata de saptamana precedenta. Din totalul tranzactiilor, cele cu actiuni a insumat aproape 147 de milioane de lei, potrivit unei analize Puls Capital.

Cele mai importante schimburi realizate saptamana trecuta au avut ca obiect titlurile Romgaz (SNG) in valoare de 38,3 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV) - 34,3 milioane de lei, Electrica (EL)  - 16,2 milioane de lei, Fondul Proprietatea (FP) - 12,5 milioane de lei si OMV Petrom (SNP) - 11,8 milioane de lei.

In saptamana analizata, tranzactiile cu produse structurate au cumulat 4,8 milioane de lei, cele cu obligatiuni la 400.000 de lei, iar cele cu unitati de fond 40.000 de lei. In piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 19,2 milioane de lei. 
    
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe titlurile PetrolExportImport (PEI) - plus 39,49%, SIF Hoteluri (CAOR) - plus 8,06% si Apcarom (APC) - plus 7,95%, in timp ce scaderile cele mai semnificative au fost pe titlurile Prodplast (PPL) de minus 13,04%, Bermas (BRM) - minus 9,95% si Stirom (STIB) - minus 9,09%. 

Potrivit analizei, indicii bursieri au inregistrat evolutii mixte, cuprinse intre -1,48% pe indicele BET-NG si 0,54% pe indicele ROTX. 

In perioada analizata, 30 titluri au avut evolutii pozitive, 13 au fost stabile, iar 30 au inregistrat evolutii negative. 

Majoritatea indicilor locali au inregistrat scaderi in perioada de referinta, doar ROTX si BET-BK reusind sa incheie saptamana pe plus. „Chiar daca primele patru zile au lasat impresia unei saptamani pozitive, sedinta de vineri a schimbat in buna masura aceasta impresie, indicii corectandu-se semnificativ, pe fondul scaderii majoritatii actiunilor. Remarcam pentru vineri o lichiditate foarte redusa ceea ce face ca ziua sa nu fie, totusi, foarte relevanta. Per ansamblu pare insa ca ramanem pe tendinta corectiva a pietei inceputa la finalul lunii februarie, saptamana trecuta fiind, din acest punct de vedere, o exceptie", se arata in analiza citata.

Pensia facultativa castiga teren

Fondul de Pensii Facultative BCR Plus a depasit pragul de 100.000 de clienti, inregistrand 100.184 de participanti, la finalul luni februarie 2015. In acelasi timp, iar valoarea activelor nete aflate in administrare a ajuns la 181,54 milioane de lei, potrivit unui comunicat al institutiei.

„BCR Plus (Pilon III), a inregistrat la 28.02.2015 o rata de rentabilitate anualizata pentru ultimele 24 de luni de 10,6% conform metodologiei de calcul ASF, peste media pietei fondurilor de pensii facultative cu grad de risc similar”, a declarat Lucian Anghel, director general al BCR Pensii.

El a mentionat ca, per ansamblu, fondurile de pensii private facultative de risc mediu au realizat, la finalul lunii februarie 2015, o rata medie ponderata de rentabilitate de 9,6836%,  rezultate superioare inflatiei sau altor produse de economisire din piata in acest moment.

Reprezentantii institutiei reamintesc avantajele fiscale de care beneficiaza pensia facultativa, si anume deductibilitate fiscala in limita a 400 de euro/an per participant respectiv in limita a 400 de euro/an per angajat (in cazul angajatorilor care contribuie in numele angajatilor la pensia facultativa. Astfel, deductibilitatea fiscala poate ajunge la 800 de euro in cazul unei contributii mixte la pensia facultativa – angajat si angajator. 

BCR Pensii a inregistrat, in anul 2014, o crestere cu 41% a activelor in administrare (Fondul de Pensii Facultative  BCR Plus si Fondul de Pensii  Administrat Privat BCR) cu 4% peste media pietei, pana la o valoare de 1,3 miliarde lei.

Totusi, institutia avertizeaza, prin intermediul comunicatului de presa, ca „performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare“.

Alpha Bank intra in competitie pe Prima Masina

Alpha Bank a intrat in programul guvernamental „Prima Masina”. Potrivit unui comunicat al bancii, valoarea masinii cumparate prin credit poate ajunge la 62.000 de lei (TVA inclus). 

Creditul este disponibil in lei si se acorda pe o perioada de maxim 5 ani, iar avansul solicitat este de minim 5% din valoarea autovehiculului. 
Dobanda perceputa de banca pentru astfel de credite este compusa din ROBOR la 6 luni plus o marja fixa de 3%. 
In plus, se mai adauga si urmatoarele comisioane: comision de risc achitat catre Ministerul Finantelor Publice - 1% din valoarea garantata, comision anual de administrare achitat catre Fondul National de Garantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii - 0,49% din valoarea garantata.

Imprumutatul trebuie sa incheie si o polita de asigurare CASCO, la o valoare cel putin egala cu cea a autovehiculului achizitionat.

Potrivit legislatiei in vigoare, astfel de credite sunt garantate de stat in proportie de 50%.

Ghiseul.ro: in primele 3 luni din 2015 s-a incasat cat tot anul trecut

In primul trimestru din acest an, romanii au efectuat pe ghiseul.ro 48.573 de tranzactii de plati taxe si impozite prin card, in valoare de 14,1 milioane de lei. Astfel in trei luni, s-a ajuns la rezultatele inregistrate in tot anul trecut, cand s-au efectuat 49.171 de tranzactii de plati care au generat un volum de incasari de14,7 milioane de lei.

Dintre cele peste 100 de institutii inregistrate in SNEP (Sistemul National Electronic de Plata), care permit plata taxelor si impozitelor prin platforma ghiseul.ro, Primaria Sectorului 3 are cel mai mare grad de utilizare.

Practic, o treime dintre tranzactiile si volumele de plati inregistrate de ghiseul.ro in primul trimestru este in contul Directiei Generale Impozite si Taxe Locale Sector 3, respectiv 15.822 de tranzactii si aproximativ 3,8 milioane de lei incasari.

In perioada 9 martie – 6 aprilie, numarul utilizatorilor activi pe ghiseul.ro a crescut cu 14%, de la 60.400, la 68.767, media zilnica fiind de peste 300 de utilizatori. 

De la relansarea ghiseul.ro, in 31 martie 2011, si pana la finele lunii martie 2015, prin aceasta platforma s-au efectuat 155.000 de tranzactii de plati in valoare de peste 40 milioane de lei. In acest an, s-a ajuns la o medie lunara de peste 16.000 de tranzactii, in valoare de 1 milion de euro lunar.