Tuesday, October 18, 2016

Plata de pe mobil devine obisnuinta in Romania


Posesorii de dispozitive mobile din Romania sunt printre cei mai deschisi din Europa la realizarea platilor sau la gestionarea banilor cu ajutorul acestora. Tara noastra se afla pe locul sapte din  19 tari analizate, din acest punct de vedere, reiese din studiul Visa „Platile digitale in 2016”. 
Potrivit analizei, opt din zece (79%) utilizatori de dispozitive mobile din Romania efectueaza plati sau isi gestioneaza banii cu ajutorul acestora, iar peste jumatate (57%) dintre ei achizitioneaza bunuri de mare valoare, cum ar fi produse electronice sau vacante. In plus, aproape doua treimi (64%) isi platesc facturile de pe dipozitive mobile. 

In Europa, numarul consumatorilor care utilizeaza in mod regulat un dispozitiv mobil – smartphone, tableta sau wearable – pentru a plati bunuri si servicii s-a triplat in ultimul an, de la 18% la 54%, arata acelasi studiu.

”Primele zece tari in care platile mobile sunt cel mai raspandite se incadreaza in doua categorii: piete in curs de dezvoltare, cum ar fi Turcia si Romania, care au renuntat la metodele de plata traditionale pentru a adopta mai rapid noile tehnologii; si piete dezvoltate, in special tarile nordice, care adopta noile tehnologii in ritmuri diferite”, mai reiese din studiul citat. 

Cardul contactless, tot mai folosit in tara noastra

Realizatorii analizei sustin ca adoptarea tehnologiei contactless a avut un impact considerabil asupra schimbarii de perceptie in ceea ce priveste platile digitale, care au intrat in obisnuinta consumatorilor, in randul tuturor grupelor de varsta.

”In Romania, 42% dintre respondenti au declarat ca au folosit cardul contactless de debit sau de credit pentru a plati anul acesta”, se mai arata in studiu. 

Totodata, studiul arata ca, la nivel european, utilizatorii de carduri contactless sunt mai interesati de utilizarea unui dispozitiv mobil ca metoda de plata intr-un magazin decat utilizatorii de carduri non-contactless (52% fata 32%) si sunt mai interesati sa cumpere prin aplicatiile comerciantilor (49% fata de 31%).

Din acelasi studiu reiese o crestere a utilizarii serviciilor de mobile banking in randul tuturor categoriilor de varsta. ”In premiera, mai bine de jumatate dintre respondentii europeni de toate varstele utilizeaza servicii de mobile banking. Chiar daca generatia „Millennials” ramane cea mai receptiva grupa de varsta, celelalte categorii vin rapid din urma. Cea mai mare rata de crestere, de 33%, se inregistreaza in randul celor de 55-64 de ani”, se subliniaza in documentul citat. 

Astfel, conform realizatorilor, studiul, realizat in randul a peste 36.000 de consumatori online din 19 tari europene, arata o schimbare radicala in ceea ce priveste adoptarea platilor digitale de catre consumatori in ultimele 12 luni. 38% dintre participantii la studiu declarau anul trecut ca nu au utilizat niciodata un dispozitiv mobil pentru a face plati si nici nu intentionau. In prezent, numarul acestora a scazut la 12%.

Tarile participante la sondaj sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Marea Britanie.