Friday, May 13, 2016

Prima RCA a crescut la maximul ultimilor 5 ani in 2015

Prima medie pentru asigurarea obligatorie auto (RCA) anualizata a crescut cu circa 13,3% in 2015, atingand valoarea de 657 lei. Potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), aces nivel reprezinta un maxim pentru ultimii 5 ani, atat in cazul persoanelor fizice cat si al persoanelor juridice. 
In documentul Autoritatii se precizeaza ca, la aceasta tendinta au contribuit majorarea semnificativa a valorii daunei medii si a valorii totale a despagubirilor brute platite comparativ cu anul 2010, chiar daca numarul de dosare de dauna s-a redus. 

In schimb, pentru societatile de asigurari, segmentul RCA a fost unul dintre cele mai dinamice pe parcursul anului 2015, consemnand o crestere a primelor brute subscrise mult mai ampla fata de media pietei. Astfel, suma totala a primelor de asigurare subscrise pentru RCA la finele anului 2015 a atins valoarea de 3,12 miliarde de lei, comparativ cu 2014 inregistrandu-se o crestere cu 16,64 %.

In acelasi timp, valoarea despagubirilor platite de comapniile de asigurari a crescut cu doar 2,63% la 1,94 miliarde de lei. Dauna medie platita per total piata in cursul anului trecut a fost de 7.106 lei, in crestere cu 2,97% fata de 2014, se mai arata in raportul Autoritatii.

Negritoiu: Tarifele RCA nu ar trebui sa mai creasca

In cadrul conferintei de prezentare a Raportului, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a sustinut ca primele asigurarilor obligatorii de raspundere civila nu ar trebui sa mai creasca in perioada urmatoare. "Suntem destul de stabili, nu ar trebui sa mai avem cresteri de prime asa cum am avut anul trecut sau in primul trimestru al anului 2016 si incercam sa dezvoltam sistemele de operationalizare, de colectare de date, de procesare de date si informare. Sunt lucruri pe care societatile nu pot sa le faca din sistem pentru ca nu sunt suficient de dezvoltate", a mai spus presedintele ASF. 


Pe de alta parte, seful ASF a declarat ca piata RCA din Romania este cu 20 de ani in urma celei din Germania. "Piata de RCA se bazeaza foarte mult pe dezvoltarea pietei de tranzactii pe baza de date, pe informatii de piata, pe maturizarea pietei. In Romania nu sunt evoluate suficient”, a explicat Negritoiu.

Societatile cu probleme continua sa domine piata RCA

Conform ASF, societatile de asigurari cu cea mai mare pondere in piata RCA la finele anului 2015 erau Euroins, Carpatica Asig si Asirom care detin, impreuna, 51,18%, urmate de City Insurance, Omniasig, Astra (date raportate la 30 iunie 2015), Allianz Tiriac, Groupama, Uniqa, Generali si ABC Asigurari.

Din statisticile ASF se observa ca din primele sase societati in functie de cota de piata pe RCA, una este in faliment (Astra Asigurari), una este in procedura de rezolutie, faza premergatoare falimentului (Carpatica Asig), iar doua sunt in diverse stadii de adminsitrare speciala (Euroins si City Insurance). In acelasi timp, societatii ABC Asigurari i s-a retras autorizatia la cerere in cursul anului trecut.

BNR schimba modul de calcul pentru gradul de indatorare

Bancile vor fi obligate ca, la calcularea gradului de indatorare pentru un client, sa scada din venitul disponibil inclusiv taxele, impozitele si asigurarile care cad in sarcina acestuia. Pana acum, institutiile de credit puteau tine cont doar de cheltuielile de subzistenta si de ratele la alte credite. 

Banca Nationala a Romaniei a publicat, in acest scop, un proiect care modifica Regulamentul 17/2012 privind unele conditii de creditare, care vizeaza detalierea cerintelor privind evaluarea bonitatii clientilor, dar si reglementarea principiilor de elaborare a politicilor de remunerare a personalului creditorului implicat in evaluarea bonitatii solicitantului de credite, “de o maniera compatibila cu o administrare sanatoasa a riscurilor”, mentioneaza banca centrala pe site-ul propriu. 

Astfel, daca in vechiul Regulament se prevedea ca din venitul clientului se scad cheltuielile de subzistenta si ratele la alte credite, potrivit noului regulament “categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile in scopul determinarii gradului total de indatorare, incluzand, fara a se limita, cheltuielile de subzistenta, cu fundamentarea unui nivel rezonabil al acestora, si obligatiile de plata, altele decat cele de natura creditelor, inclusiv taxe, impozite si asigurari”. 

Banca poate verifica veniturile clientului si din surse independente

In ceea ce priveste verificarea veniturilor clientului, bancile vor putea sa acceseze, in afara documentelor primite de la solicitant, si informatii din alte surse interne sau externe relevante, daca este cazul, inclusiv din surse independente. 

In plus, anumite prevederi care pana acum erau valabile doar pentru creditele de consum, acum sunt extinse la toate imprumuturile populatiei. 

Conditii valabile doar pentru creditele de consum, extinse si la alte imprumuturi

In vechiul regulament se mentiona faptul ca “in cazul creditelor de consum,  nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare sunt stabilite inclusiv prin luarea in considerare a riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii si a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului”. Acum, prevederea nu mai face referire doar la creditele de consum. 

De asemenea, documentul impune creditorului obligatia de a stabili, revizui , documenta si pastra procedurile si informatiile care stau la baza  evaluarii capacitatii de rambursare a clientilor. 

In plus, bancile vor pastra o evidenta cu istoricul veniturilor si cu masurile intreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client.

Noile reguli se aplica si IFN-urilor din Registrul general

BNR extinde aplicarea acestui regulament si la institutiile financiare nebancare (IFN) inscrise numai in Registrul general, si la institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica. 

BNR a emis acest nou regulament in scopul transpunerii in legislatia nationala a prevederilor relevante din Directiva UE 17/2014, Directiva 48/2008, dar si a Regulementului UE 1093/2010 si a Ghidului EBA 11/2015 privind evaluarea bonitatii, mentioneaza banca centrala.