Tuesday, December 15, 2015

Disputa pe tarifele RCA

Polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA) continua sa reprezinte o piata atractiva pentru companiile de asigurari. Pe de alta parte, asiguratorii sustin ca preturile sunt prea mici si ameninta cu scumpiri de 3 - 4 ori in special pentru societatile comerciale. Insa ASF contesta modul de calcul al noilor tarife.

Potrivit datelor ASF, la finalul trimestrului trei din acest an, in patru companii ponderea RCA depasea 50% din intregul portofoliu. Doua dintre acestea, respectiv Euroins si Carpatica Asig, au o pondere a RCA 95%, respectiv 87% in intregul portofoliu. Acestea se afla si in proces de redresare financiara, iar Astra Asigurari, care are o pondere de 62% polite de raspundere civila auto in total portofoliu, provenita din perioada in care inca mai avea dreptul sa vanda polite, este acum in faliment (se asteapta decizia definitiva a instantei). 

Insa si companii precum Asirom, Omniasig si Uniqa au portofolii de RCA in proportie de 45%, 37%, respectiv 27%. Pe de alta parte, asiguratorii straini s-au retras treptat din piata de RCA, motivand ca aceste polite provoaca pierderi.

ASF: Sunt asiguratori care au notificat cresterea tarifelor cu 300 - 400%

Aceste companii au practicat si cele mai reduse tarife pentru RCA. In aceasta perioada, insa, societatile de asigurari ameninta cu majorarea tarifelor la RCA in special pentru firme, iar aceste majorari ajung si la 300 - 400%, sustine Autoritatea de Supraveghere a Financiara (ASF). 

In acest context, instituitia de supraveghere anunta ca va demara  controale in cursul acestei luni pentru verificarea cauzelor cresterii tarifelor fata de perioadele precedente.

”In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule. In cadrul controalelor care se desfasoara la asiguratori pe parcursul lunii decembrie va fi urmarit modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, ASF isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei", se arata intr-un comunicat al ASF.


In plus, institutia a eliminat prevederea conform careia tarifele de prima pot contine reduceri comerciale pana la un nivel maxim de 10%.

Transportatorii, in strada din cauza triplarii pretului RCA

Pe de alta parte, transportatorii anunta proteste in strada impotriva triplarii pretului RCA la autovehiculele comerciale. Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), lipsa de masuri a autoritatilor fata de aceasta situatie condamna industria transporturilor rutiere din Romania la faliment, la mutarea activitatii in tari invecinate cu politici economice responsabile si implicit la reducerea Produsului Intern Brut. 

UNTRR mai subliniaza ca "a initiat un dialog cu autoritatea care gestioneaza in prezent acest domeniu - ASF si cu firme de asigurari in vederea identificarii riscurilor care genereaza cele mai semnificative costuri in RCA/carte verde si care ar putea fi reduse prin actiuni comune de stimulare a reducerii acestora”. ”Din pacate in urma acestor discutii nu a rezultat nicio actiune concreta care sa poata oferi sansa obtinerii unor rezultate diferite pe termen mediu si lung, cu atat mai putin pe termen scurt si imediat", se arata intr-un comunicat al transportatorilor.

EBA va monitoriza garantarea depozitelor in statele membre

BNR va trebui sa informeze Autoritatea Bancara Europeana (EBA) cu privire la depozitele acoperite de pe teritoriul national si resursele financiare ale schemelor de garantare a depozitelor oficiale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Informatiile se transmit anual, pana la 31 martie, pentru anul anterior.
Prevederea este continuta in noile reglementari privind garantarea depozitelor actualizate conform cerintelor UE. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legislatia privind schemele de garantare a depozitelor, dupa mai multe avertismente venite la adresa Romaniei din partea Comisiei Europene din cauza intarzierilor in alinierea legislatiei in domeniu. 

Este vorba de transpunerea Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare (BRRD), care a fost adoptata in primavara anului 2014 si reprezinta un pilon central al cadrului de reglementare pentru crearea unui sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare. Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014.

Uniunea Europeana a declansat la inceputul lunii decembrie proceduri de infringement impotriva a 14 state membre, printre care si Romania, pentru ca nu au modificat legislatia conform regulilor europene. 

Contributiile la schemele de garantare se stabilesc in functie de gradul de risc asociat bancii

Potrivit noilor reglementari, contributiile anuale si extraordinare datorate unei scheme de garantare a depozitelor se determina, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, pe baza volumului depozitelor acoperite in functie de gradul de risc asociat fiecarei banci participante.

In cazul in care resursele financiare disponibile ale unei scheme de garantare a depozitelor sunt insuficiente pentru a asigura plata compensatiilor catre deponenti in situatia in care depozitele devin indisponibile, fiecare institutie de credit participanta plateste schemei de garantare a depozitelor contributii extraordinare, al caror nivel nu poate depasi 0,5%, anual, din volumul depozitelor acoperite ale respectivei institutii de credit determinat la data de 31 decembrie a anului precedent.

Una dintre prevederile noii legi stabileste ca fuziunea unei scheme de garantare a depozitelor din Romania cu o schema de garantare a depozitelor din alt stat membru, avand ca rezultat infiintarea unei scheme care functioneaza in Romania, precum si functionarea pe teritoriul Romaniei a unor scheme de garantare a depozitelor care opereaza si in alte state membre fac obiectul aprobarii prealabile a BNR in calitate de autoritate desemnata.

In Romania, resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare au ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 5,3 miliarde de lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despagubi deponentii in eventualitatea in care o banca ar intra in faliment. FGDB administreaza doua fonduri - fondul destinat garantarii depozitelor si fondul de restructurare bancara.