Monday, August 1, 2016

ANAF ar vrea mai multe informatii din plata cu cardul

Tranzactiile cu cardul bancar, desi fiscalizate, par a fi o sursa bogata de informatii pentru Fisc. Institutia vrea sa obtina din acestea cat mai multe date posbile. Asa ca a pregatit un proiect de act normativ prin care ar fi urmat sa primeasca toate detaliile despre identitatea platitorului.

Insa, in urma reactiilor venite din mediul public, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a renuntat la o parte din pretentii. 

Potrivit proiectului initial, Fiscul urma sa fie informat, in urma unei plati cu cardul la comerciant, in legatura cu numarul cardului si toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului acestuia, de la entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei.

La foarte scurt timp de la aparitia reactiilor cu privire la proiect, insa, Ministerul Finantelor a transmis ca a luat deja in considerare modificarea proiectului in sensul eliminarii unor date, spre exemplu, numarul cardului bancar din motive de securitate.

Fiscul se limiteaza la date privind data tranzactiei, valoarea si contul

Cu toate acestea, in prima faza ANAF a raspuns criticilor ca propunerile cuprinse in proiect respecta prevederile Codului de procedura fiscala si ale legii privind datele personale. La cateva ore, insa, a revenit si a anunta ca, avand in vedere "inexistenta vreunui interes institutional vizavi de datele personale", in proiect va fi inlocuita solicitarea de raportare a unor informatii precum codul de autorizare a platii, numarul de card sau detaliile privind identitatea detinatorului unui card cu solicitarea comunicarii detaliilor (data, valoare si cont) tranzactiilor realizate prin intermediul POS.

Potrivit proiectului de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, “in cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea  care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, comunica, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta, date despre  ID –ul terminalului, ID-ul comerciantului, numarul, valoarea, data, ora, minutul emiterii bonului fiscal, institutia acceptanta, numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii, cod autorizare plata, toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului”

Proiectul a fost elaborat in vederea reglementarii cadrului legal pentru conectarea caselor de marcat la server-ul ANAF, respectiv a conditiilor si informatiilor care vor fi furnizate. Procesul ar urma sa se incheie pana la sfarsitul anului viitor, pe parcurs comerciantii, in functie de marimea afacerii, fiind obligati sa faca demersurile pentru a achizitiona aparate electronice, precum si sa asigure conectarea.

Taxele notariale pentru darea in plata ar putea sa scada la jumatate

Dupa scutirea de impozit, aprobata de Guvern la finalul lunii iunie, cei care apeleaza la darea in plata ar putea beneficia si de reducerea la jumatate a tarifelor notariale. Ministerul Justitiei a publicat un proiect de ordin care prevede acest lucru, insa deocamdata este in dezbatere publica pana pe 11 august.

Proiectul de Ordin vine dupa ce, inca de la finalul lunii mai, Uniunea Nationala a Notarilor Publici a propus Ministerului Justitiei ca tarifele pentru actele de dare in plata sa fie reduse la jumatate.

„Solutiile legislative propuse prin Hotararea nr. 20/26.05.2016 a Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici au fost adoptate ca urmare a dezbaterilor aparute in spatiul public cu privire la aplicarea Legii nr. 77/2016 (privind darea in plata –n.r.) si vizeaza reducerea cu 50 % a onorariilor pentru autentificarea actelor de dare in plata incheiate in conditiile acestei legi”, se mentioneaza in referatul de aprobare a proiectului de Ordin. 

Acest Ordin vine in sprijinul celor care nu mai pot sa isi plateasca ratele la banca pentru creditul ipotecar si vor sa apeleze la darea in plata, in conditiile in care aceasta operatiune este taxata in prezent ca orice tranzactie clasica de vanzare cumparare, insa la valoarea datoriei totale stinse, nu la valoare de piata a imobilului.

Astfel, ca si in varianta initiala a impozitului, taxele notariale se calculeaza in prezent la soldul creditului, in majoritatea cazurilor mult mai mare decat valoarea actuala de piata a imobilelor, avand in vedere ca acestea au fost cumparate pe credit la preturi exorbitante in perioada de boom. 

In conditiile in care impozitul a fost eliminat, iar tarifele notariale se reduc la jumatate, sunt eliminat, cel putin partial, bariere importante din calea celor care vor sa dea casa in plata banci in schimbul stingerii datoriei, insa pana acum erau descurajati de nivelul ridicat al taxelor suplimentare. 

AURSF a solicitat reducerea taxelor notariale pentru darea in plata cu 90%

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat inca inainte ca Legea privind darea in plata sa intre in vigoare, mai exact in data de 9 mai, Uniunii Nationale a Notarilor Publici reducerea chiar mai drastica a taxelor notariale pentru cazurile de dare in plata, respectiv cu 90%. 

In sprijinul solicitarii, reprezentantii AURSF s-au folosit de faptul ca normele Ministerului Justitiei prin care sunt stabilite aceste tarife prevad faptul ca "tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala". 

"Pentru Prima Casa se aplica o reducere de 30% a taxelor notariale, spre exemplu", a explicat avocatul AURSF, Alexandra Burada. 

In acelasi timp, AURSF a solicitat si sustinut si eliminarea impozitului pe tranzactiile de dare in plata, motivand aceasta solicitare prin faptul ca debitorul nu obtine un castig, ci o pierdere din aceasta tranzactie.