Tuesday, March 31, 2015

Dividendul Electrica dupa primul an la Bursa

Consiliul de Administratie al Electrica propune distribuirea unui dividend brut in valoare de 72,17 bani pe actiune pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2014. Este primul dividend acordat de companie dupa listarea la Bursa de Valori Bucuresti din iunie 2014.

Astfel, suma totala a dividendelor va fi de 250 de milioane de lei din profitul pe 2014. Jumatate din aceasta suma va merge catre Ministerul Energiei, actionarul principal al companiei.

Propunerea va fi inaintata spre aprobare in Adunarea Generala a Actionarilor din data de 27 aprilie.

Electrica a inregistrat in anul 2014 un profit net consolidat de 401,4 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere cu 149 milioane lei, respectiv cu 59%, fata de anul 2013, excluzand participatiile minoritare transferate.
Peste jumatate din actiunile companiei au fost vandute prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti in anul 2014. In prezent, aproape 5,5% din actiuni, pestectiv 19 milioane de titluri, sunt detinute de persoane fizice.

Atentie la politele RCA cumparate online!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia asupra faptului ca tarifele politelor RCA afisate pe portalurile online nu corespund intotdeauna cu oferta reala a societatilor de asigurare autorizate. ASF recomanda soferilor sa verifice daca furnizorul politei are autorizatie pentru a functiona pe aceasta piata. 
"Principalele diferente apar ca urmare a utilizarii unui calculator online care functioneaza defectuos, din ignorarea sistemului bonus - malus, din lipsa de actualizare a ofertelor sau din lipsa autorizarii de catre ASF a furnizorului online", precizeaza autoritatea.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a sesizat aceste aspecte in urma petitiilor transmise de catre consumatori, precum si din activitatea demarata anul trecut ce vizeaza monitorizarea comercializarii politelor RCA pe internet.

In acest caz, ASF recomanda consumatorilor sa consulte mai multe site-uri ce comercializeaza polite RCA si sa se asigure ca furnizorii de polite RCA, respectiv compania sau brokerul de asigurare care vinde polita sunt reglementati si supravegheati de ASF. Acest lucru poate fi verificat in Registrul intermediarilor autorizati de ASF.

Pe piata din Romania sunt autorizate sa incheie asigurari RCA 10 companii.

Echilibru fragil intre salariati si pensionari

Numarul mediu de pensionari a scazut cu 53.000 in 2014 astfel ca, la finalul anului trecut, Romania a ajuns la mult asteptatul echilibru dintre numarul de salariati si cel de pensionari, in jurul a 5,34 milioane de persoane. 

Insa in tara persista inca dezechilibrele in functie de nivelul  de dezvoltare din fiecare regiune. 

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor variaza de la 5 la 10 in Bucuresti pana la 18 la 10 in judetul Giurgiu.

Si in privinta nivelului pensiei, sumele difera de la un judet la altul. Pensia medie lunara, la nivel de tara, a fost de 846 lei in 2014, mai mare cu 5,1% fata de anul precedent. 

Insa, in teritoriu nivelul acesteia variaza semnificativ, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de aproape 400 de lei. Astfel, la extreme, pensia medie lunara variaza intre 677 lei in judetul Giurgiu si 1.068 lei in Bucuresti.

Analistii bancari: BNR va reduce dobanda de politica monetara

Analistii financiar-bancari considera ca BNR ar putea decide pe 31 martie reducerea dobanzii de politica monetara la 2%. Majoritatea participantilor la sondajul intern realizat la nivelul Asociatiei Analistilor Financiari-Bancari (AAFBR) considera ca ratele rezervelor minime obligatorii nu vor fi modificate.

Aceasta reducere a dobanzii de politica monetara ar putea fi ultima din acest an, cele mai multe estimari ale analistilor mentionand aceasta valoare pentru finalul lui 2015. In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii, cei mai multi participanti la sondaj estimeaza pana la finalul anului o reducere la lei de la 10% la 8%, iar la valuta de la 14% la 12%.

Estimarile pentru finalul anului 2016 in ceea ce priveste dobanda de politica monetara variaza pe o plaja destul de larga, fiind cuprinse intre 1,75% si 2,75%, ceea ce inseamna ca sunt unii participanti la sondaj care prognozeaza o inversare a ciclului de scadere a dobanzii de politica monetara. In schimb, tendinta de reducere a ratelor rezevelor minime obligatorii va continua si in 2016, pana la 6% la lei si 8% la valuta.

AAFBR este o asociatie profesionala infiintata in ianuarie 2008 care reuneste 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, societati de administrare a investitiilor, fonduri de pensii, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.