Monday, March 31, 2014

Carburantii se scumpesc de la 1 aprilie

Pretul carburantilor va creste cu 0,41 lei pe litru de la 1 aprilie 2014, ca urmare a accizei de 0,7 eurocenti pe litru introdusa de guvernul Ponta.

Cresterea de 0,41 de lei provine din faptul ca la acciza (0,35 lei), se va aplica si TVA (0,06 lei), conform unei estimari a Ministerului Finantelor Publice, citata de Capital.ro.
Pretul mediu pe litru este in prezent de 5,61 lei pentru benzina Euro-super 95 si de 5,74 lei pentru motorina, potrivit estimarilor din buletinul Comisiei Europene, din 24 martie 2014. 

Prin urmare, pretul mediu al benzinei va trece de 6 lei, in perioada urmatoare. Companiile petroliere nu practica preturi unitare in benzinarii, in marile orase, carburantii fiind ceva mai scumpi. 

Pentru a amana plata acestei accize, soferii trebuie sa isi faca plinul pana la 1 aprilie 2014. La 45 de litri cumparati se economisesc aproape 20 lei.

BNR mentine dobanda cheie la 3,5%

BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5%, in principal, din cauza faptului ca inflatia este de asteptat sa creasca in perioada a doua a anului.

Prognozele indica insa ca inflatia sa va mentine in interiorul intervalului tintit de banca centrala, respectiv 1,5-3,5%. 

“Riscurile asociate acestei perspective provin in principal din mediul extern, si anume volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul evolutiilor geopolitice si regionale, accelerarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si modificarii expunerilor fata de economiile emergente in ansamblu”, se mentioneaza in comunicatul BNR.

Pe piata interbancara, s-a menifestat o tendinta de surplus, ceea ce a determinat mentinerea ratelor Robor (cu precadere cele pe termen scurt) sub nivelul dobanzii BNR. Aceasta situatie a permis scaderea dobanzilor la creditele noi in lei, creand premisele pentru redresarea creditarii.

Fondul de Compensare al Investitorilor va despagubi clientii Harinvest

Consiliul ASF a hotarat ca sunt intrunite conditiile pentru interventia Fondului de Compensare a Investitorilor, in scopul despagubirii clientilor Harinvest.

In perioada urmatoare, Fondul va demara procesul de despagubire, in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul a 20.000 euro. 

Legislatia prevede ca toti pagubitii care au de incasat sume de pana la 20.000 euro vor fi compensati integral de catre Fond. Pentru ceea ce depaseste acest prag, pagubitii vor trebui sa recurga la instantele de judecata pentru a incerca sa-si recupereze banii.
O serie de persoane care au deschis conturi de tranzactionare la Harinvest au reclamat ca societatea le-a pierdut banii, efectuand tranzactii neautorizate. Plangerea face acum obiectul unei anchete DIICOT.

In urma operatiunilor de control efectuate de ASF, s-au descoperit nereguli la o serie de tranzactii efectuate intre Harinvest si BCR si SSIF Broker Cluj. In plus, Depozitarul Central nu si-a indeplinit atributiile.

ASF a precizat ca va initia modificari legislative pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete.

Raiffeisen si-a majorat profitul cu 18% in 2013

Raiffeisen Bank a obtinut un profit net de 104 milioane de euro in 2013, cu 18% mai mare decat rezultatul inregistrat in anul anterior.

Imbunatatirea profitabilitatii s-a produs pe fondul majorarii veniturilor operationale. Evolutia acestora a fost sustinuta in special, prin cresterea veniturilor din comisioane, in timp ce veniturile nete din dobanzi s-au diminuat.
Rata creditelor neperformante a crescut usor in 2013 comparativ cu sfarsitul anului 2012, fiiind de 8,7% fata de 7,3%.

Pe partea de depozite, banca a reusit sa isi majoreze sumele atrase de la clienti cu aproape 15%. In schimb, activitatea de creditarea a evoluat mult mai lent, avand loc o majorare a soldului creditelor cu numai 1%.