Saturday, August 29, 2015

Pierderile din Lunea Neagra se estompeaza

Pierderile generate de caderea burselor din China se estompeaza dupa ce, joi, actiunile cotate in China au inchis in crestere cu 5,3%, dupa cinci zile de scaderi masive care au marcat bursele internationale. Aceasta evolutie a fost influentata de cresterea masiva de pe Wall Street, sustin analistii citati de agentiile internationale de presa. 
In plus, revenirea pietelor se datoreaza si asteptarilor potrivit carora Rezerva Federala a SUA va reactiona la volatilitatea de pe pietele chinezesti prin amanarea majorarii de dobanda asteptate in septembrie, scrie Reuters. 

Bursa americana a crescut puternic dupa ce seful filialei Fed din New York a spus ca motivele pentru o majorare de dobanda in septembrie sunt “mai putin convingatoare". Declaratia a alimentat o crestere de aproape 4% a indicelui Dow Jones Industrial Average, cel mai mare avans zilnic din ultimii patru ani, dupa sase sedinte consecutive de scadere.

Cu toate acestea, observatorii pietelor financiare sustin ca semnalele privind evolutiile viitoare nu arata bine. 

Insa, pe moment, pietele emergente au urmat trendul burselor din China si SUA si au crescut. La fel si pietele europene, care au evoluat pe verde in sedinta de joi. 

Bursele din China scazusera si miercuri, ducand nivelul pierderilor la un total de 20% in doar cinci zile, ceea ce arata fragila incredere a investitorilor si dubiile privind capacitatea masurilor luate de banca centrala de a stabiliza economia.

Pietele bursiere mondiale urmaresc cu atentie orice semn de incetinire a economiei Chinei, a doua mare economie a lumii responsabila pentru 13% din PIB-ul mondial. In incercarea de a calma situatia de pe bursa si a arata ca este hotarata sa sustina activitatea economiei, Banca centrala a Chinei a adoptat, marti, o noua reducere a dobanzii de baza, cea de a cincea dupa luna noiembrie 2014. In plus, institutia a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci. 

Cu toate acestea, opinia generala a analistilor este ca noile masuri de relaxare a politicii monetare, desi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declansa o relansare durabila a activitaii economice, in lipsa unor masuri suplimentare cu privire la relansarea bugetara si reducerile fiscale.

Taxa auto se recupereaza fara proces

Cei care au platit taxa auto la inmatriculare, in forma in vigoare la acel moment, isi vor putea recupera banii fara sa mai fie nevoie sa dea statul in judecata. Insa, desi procedura pare mai simpla, banii vor fi recuperati in cinci ani, cate 20% in fiecare an. Prevederile sunt cuprinse intr-o Ordonanta a Guvernului adoptata in aceasta saptamana. 
Actul normativ intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, dar cererile de recuperare a taxei trebuie sa mai astepte cel putin 45 de zile, termen in care trebuie adoptate procedurile de aplicare. 

„In vederea punerii in aplicare a prevederilor Ordonantei de Guvern va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in termen de 45 de zile de la publicarea Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial”, se arata intr-un comunicat al ANAF. 

Pot depune cerere de restituire si cei care au procese pe rol

Conform actului normativ, taxa auto va putea fi recuperata printr-o cerere la ANAF, inclusiv de catre cei care au procese pe rol in instanta in acest scop. 


Pot fi recuperati banii achitati in contul taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.

La sumele platite se adauga si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica.

Cererile se solutioneaza in 45 de zile si se comunica dupa alte 10 zile


Cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare.

Daca nici in acest termen solicitarea nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, aceasta poate apela la instanta. 

Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.

Daca cereti recuperarea taxei, platiti timbrul de mediu la vanzare

O alta prevedere a Ordonantei mentionate are in vedere instituirea obligatiei de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, adica la vanzarea masinii, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Asa ca, daca aveti decizia de restituire a banilor, dar vindeti masina inainte de a-i incasa, adica in cinci ani de la decizie, platiti si timbrul de mediu, iar banii din taxa ii recuperati conform calendarului stabilit.

Croatia va converti creditele in franci la curs istoric

Guvernul croat intentioneaza sa adopte in perioada imediat urmatoare un act normativ care sa prevada conversia creditelor in franci elvetieni in moneda nationala la cursul de schimb din ziua incheierii contractului de credit, a declarat o sursa pentru Reuters, citat de Agerpres. 

Costul conversiei la un curs mai mic decat cel actual va fi suportat initial de banci, ale caror pierderi generate de aceasta operatiune ar putea fi recunoscute ulterior drept cheltuieli deductibile, urmand sa fie recuperate in timp. 


Potrivit sursei citate, actul normativ ar urma sa fie prezentat de ministrul croat de finante, Boris Lalovac, la urmatoarea reuniune a Guvernului.

In prezent, in Croatia este in vigoare o reglementare care fixeaza cursul de schimb la valoarea existenta inainte de explozia cursului francului din ianuarie 2015. Aceasta masura expira la finele lunii ianuarie 2016. 

Aproximativ 60.000 de croati au credite denominate in franci elvetieni, contractate inainte de criza financiara. Aprecierea semnificativa a francului in fata monedei croate a dus la cresterea costurilor cu rambursarea creditelor, iar debitorii s-au confruntat cu dificultati tot mai mari la plata ratelor lunare.

Cutremur in asigurari: ASF cere falimentul Astra

ASF a luat mai multe decizii radicale in privinta societatii de asigurari Astra, unul dintre cei mai importanti asiguratori din Romania. Astfel, ASF a decis incheierea procedurii de redresare financiara, i-a retras autorizatia de functionare, a constatat starea de insolventa si a solicitat intrarea in procedura de faliment.
Consiliul ASF a constatat ca planul de redresare financiara nu si-a atins obiectivul primordial, si anume evitarea de intrare in procedura falimentului.

Problemele structurale nu au putut fi rezolvate 

Desi parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii planului de redresare si societatea nu a mai avut pierderi la finele anului 2014, problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate – solvabilitatea, lichiditatea si capitalizarea – nu au putut fi readusi in marjele de conformitate in absenta unei majorari de capital semnificative.

Raportul administratorului special – KPMG Advisory – a confirmat ca sunt intrunite toate cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa:

-Incapacitatea vadita de plata a datoriilor;
-Scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima;
-Imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii in cadrul procedurii de redresare financiara.

La 30 iunie 2015, Astra inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 de milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.

Actionarii principali au boicotat salvarea societatii


ASF a mentionat ca s-a lovit constant de atitudinea necooperanta a actionarilor in procesul de redresare financiara.


Astfel, in februarie 2014, actionarii si conducerea Astra au initiat o actiune in instanta de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara. Aceasta nu a fost singura actiune in justitie impotriva planului de redresare, fiind contestata si decizia ASF din mai 2015 privind restrictionarea activitatii de subscriere, incercandu-se stoparea ultimei etape a majorarii de capital.

Administratorul special – KPMG Advisory – a solicitat in repetate randuri sprijinul actionarilor majoritari in vederea recuperarii creantei de peste 119 milioane de lei de la Medien Holding, societate controlata de acestia, fara a primi niciun raspuns clar la propunerile de stingere amiabila a creantei.

Apoi, in ciuda interesului real manifestat de anumiti investitori potentiali, actionarii majoritari au ridicat pretentii de pret considerate exaggerate prin prisma injectiilor de capital necesare in viitor, evaluarea propusa fiind perceputa ca fiind nerealista. 

Ce se intampla cu asiguratii?


Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a afirmat ca Astra are in prezent 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite de asigurare.

El a mentionat ca sumele pe care le-ar avea de platit societatea sunt de aproximativ 700 de milioane de lei, in conditiile in care sumele acumulate  de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) sunt estimate la acest moment la 1 miliard de lei.