Tuesday, January 7, 2014

Euro se apropie de 4,50 lei

Cursul euro-leu a cunoscut o crestere usoara in ultimele zile din 2013, iar tendinta a continuat si in debutul acestui an. Euro s-a apropiat foarte mult de pragul de 4,50 lei.

Pe 6 ianuarie 2014, cursul euro-leu afisat de BNR era de 4,4947. In ultimele 4 sedinte, moneda nationala a pierdut aproape 4 bani.

In 2013, leul s-a depreciat modest fata de euro, inregistrand o pierdere de numai 1,26%. Dinamica a fost inferioara ratei inflatiei – care cel mai probabil, se va situa la aproximativ 2%. Astfel, in termeni reali, moneda nationala a cunoscut o apreciere.

Cel mai mic nivel la care euro a fost cotat in 2013 a fost de 4,30 lei, nivel atins in luna aprilie. In schimb, maximul anului s-a produs la inceputul lunii iunie, cand euro a urcat pana la 4,55 lei. Astfel, fluctuatia maxima a cursului a fost de numai 5,8% in cursul anului trecut.

Bursa a crescut cu 20% in 2013

Actiunile tranzactionate la BVB au adus castiguri importante in 2013. Indicele principal al pietei - BET-C s-a majorat cu 20%.

Companiile majore s-au dovedit si mai profitabile. Indicele BET – in compozitia caruia intra cele mai lichide 10 actiuni – a inregistrat o majorare cu 26%.

Dintre actiunile cu lichiditate ridicata, cele mai profitabile au fost in 2013 Banca Comerciala Carpatica (+72%), Fondul Proprietatea (+52%), Biofarm (+45%), Antibiotice (+48%), SIF Oltenia (+41%) si Banca Transilvania (+30%).

Sistemul TVA la incasare devine optional

Guvernul a modificat Codul Fiscal si a eliminat aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la incasare. Firmele pot solicita de la 1 ianuarie 2014 sa deduca TVA in momentul emiterii facturii.

In cazul in care firma nu depune nicio notificare se va considera ca opteaza mai departe pentru sistemul de TVA la incasare.

Pentru a renunta la acest sistem, este necesara depunerea unei cereri pentru radierea firmei din Registrul societatilor care aplica sistemul TVA la incarsare. Cererea poate fi depusa oricand in cursul anului, iar schimbarea sistemului de decontare va avea loc la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care s-a solicitat radierea.

Regulile de mai sus nu se aplica pentru persoanele care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului 2014. El vor fi obligate sa aplice sistemul de TVA la incasare cel putin pana la finele acestui an, daca au o cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei.

Banca Transilvania a deschis o sucursala la Roma

Banca Transilvania a deschis la inceputul lui 2014 o sucursala la Roma, destinata in special romanilor care lucreaza in strainatate.

“Extinderea in strainatate este o oportunitate de business pentru banca noastra. Relatiile romano-italiene si strategia pe care o avem pentru BT Italia vor contribui, cu siguranta, la cresterea organica a bancii”, afirma Horia Ciorcila, presedintele bancii.

Noua unitate va oferi atat servicii pentru populatie cat si pentru companii. Clientii isi vor putea achita inclusiv facturile care furnizorii de utilitati din Romania. Sucursala este amplasata pe Via Baldo degli Ubaldi nr.184 B.