Thursday, November 26, 2015

Darea in plata a trecut de Parlament

Legea privind darea în plata a trecut si de ultimul obstacol in Parlament: a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Acum ramane doar sa fie promulgata de presedintele Romaniei, dupa care publicarea in Monitorul Oficial este doar o formalitate. Apoi, dupa doar 15 zile de la publicare, legea va produce efecte.
Proiectul a fost adoptat cu 233 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

Legea prevede ca debitorii cu credite ipotecare pot scapa de datoria aferenta creditului, daca nu isi mai pot permite sa plateasca rata, insa renuntand complet la casa luata pe credit. 

Potrivit legii, procedura pentru debitor va fi foarte simpla. Pentru a stinge datoria, clientul nu trebuie decat sa notifice banca, prin intermediul unui notar, unui executor sau al unui avocat, ca vrea sa predea casa bancii. Aceasta din urma nu se poate opune, daca procedura descrisa in lege este respectata. Dupa finalizarea procedurii, cu schimbarea actului de proprietate in fata unui notar, toate datoriile clientului sunt sterse, iar casa ramane in proprietatea bancii. 

Bancherii spun ca legea incalca Constitutia, ca le va aduce mari pierderi si va limita drastic accesul la finantare. Ei au anuntat deja ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala in cazul in care apare in Monitorul Oficial in forma actuala.