Tuesday, February 24, 2015

Banca Transilvania tinteste cresterea creditarii pentru IMM cu 8% in 2015

Banca Transilvania vrea sa atraga noi clienti IMM, oferindu-le firmelor care incep sa lucreze cu banca in perioada 24 februarie - 31 martie, gratuitate timp de 12 luni, la toate serviciile necesare inceperii unei afaceri sau dezvoltarii unor idei de business.

In acelasi timp, institutia fidelizeaza vechii clienti prin acordarea unor discount-uri si tinteste cresterea creditarii pe acest segment cu 8% in 2015. 

Oferta bancii pentru clientii noi se refera la gratuitate pe un an la primele 10 operatiuni bancare/luna, pentru abonament pe un an la BT24 Internet Banking si Mobile Banking, respectiv pentru deschiderea si administrarea contului curent. 

”Prin aceasta oferta sunt incurajate recomandarile: daca un client IMM nou recomanda bancii alte trei IMM-uri prin intermediul site-ului www.totulpentruimm.ro, acesta va avea acces la servicii BT gratuite pe o perioada mai mare, adica timp de doi ani, in loc de unul”, se precizeaza in comunicat.

IMM-urile care lucreaza deja cu BT beneficiaza de pachetele de produse IZI/IZI+ cu 50% discount, la pretul de 10 lei, respectiv de 20 lei, pe o perioada de 12 luni de la accesarea acestora.

Oferta este destinata inclusiv persoanelor fizice deoarece antreprenorii care reprezinta firmele care devin clienti BT in cadrul acestei campanii vor beneficia de gratuitati la o parte din serviciile bancii. 

Potrivit comunicatului, aproximativ 177.000 de IMM-uri sunt clienti ai Bancii Transilvania, reprezentand 40% din intreprinderile mici si mijlocii active din Romania.

 
”Sustinem IMM-urile nu doar ca institutie de creditare, dorim sa fim partenerul de afaceri al acestora, prin serviciile financiare oferite si prin accesul facil la canale alternative. (…) In 2015 tintim o crestere cu 8% privind creditarea IMM si lansarea a 5 produse noi, dedicate antreprenorilor”, a declarat directorul general al bancii, Omer Tetik.

La randul sau, directorul general adjunct al bancii, Andrei Dudoiu, a declarat ca in 2014 banca a acordat credite noi pentru IMM-uri in valoare de 6,8 miliarde de lei, a deschis 15.000 de conturi noi pentru IMM, iar rulajele prin banca au depasit 100 de miliarde lei.

FNGCIMM a repartizat garantiilor pentru bancile participante la Prima Casa

FNGCIMM a alocat bancilor participante la programul Prima casa intregul plafon de garantii pentru anul 2015, de 2,5 miliarde de lei, in functie de estimarile bancilor privind volumul garantiilor ce vor fi acordate in acest an, dar si de  valoarea garantiilor acordate de fiecare finantator in 2014.   
”Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori”, se arata intr-un comunicat al Fondului. 

Alocarile de sume au fost realizate de catre FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, se precizeaza in comunicat. Fondul mentioneaza, pe de alta parte, ca este autorizat prin lege sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a sumelor alocate si sa efectueze redistribuiri intre finantatori in functie de gradul de utilizare a acestora. 

Anul acesta se deruleaza etapa a saptea a programului, care a demarat la inceputul lunii februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 98/2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul finantarii.

Bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa in 2015, suma care include plafonul alocat pentru anul in curs, la care se adauga diferenta ramasa neutilizata din plafonul anului 2014.

CE vrea sa realizeze Uniunea Pietelor de Capital pana in 2019

Comisia Europeana a lansat o consultare publica, pe o perioada de trei luni, pe marginea unui proiect care vizeaza deblocarea finantarilor transfrontaliere pentru firmele europene, prin crearea unei piete de capital unice pana in 2019.
 
Proiectul, denumit “cartea verde”,  urmareste inlaturarea obstacolelor care  blocheaza accesul firmelor, in special IMM-uri, la finantare alternativa celei bancare.
 
“In alte parti ale lumii, situatia este diferita. O piata unica de capital pe deplin functionala ar oferi o multitudine de oportunitati. Iata un exemplu: daca pietele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, intre 2008 si 2013 intreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare in valoare de 90 de miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. 

Prin uniunea pietelor de capital, Comisia doreste sa elimine obstacolele care ii impiedica pe cei ce au nevoie de finantare sa ajunga la investitori si sa eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri (lantul investitional).

„Uniunea pietelor de capital are ca obiectiv deblocarea lichiditatilor, care exista din abundenta, dar sunt in prezent „inghetate”, si punerea acestora la dispozitia intreprinderilor europene, in special a IMM-urilor,” a declarat Jonathan Hill, comisarul UE responsabil de stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital. 

Comisia asteapta pozitii din partea Parlamentului European si a Consiliului, a altor institutii ale UE, a parlamentelor nationale, a intreprinderilor, a sectorului financiar si a tuturor celor interest pana la data de 13 mai 2015. 

In urma consultarii publice, Comisia va adopta, in vara aceasta, un plan de actiune prin care va stabili foaia de parcurs si calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pietelor de capital, pana in 2019.

In acelasi timp, Comisia a lansat alte doua consultari, complementare,  cu privire la securitizarea de inalta calitate” si la directiva privind prospectul. Aceasta din urma vizeaza simplificarea prospectelor de emisiune, astfel incat procedurile administrative pe care firmele trebuie sa le parcurga sa fie mai simple, atat pentru companie cat si pentru investitori, si mai putin costisitoare. 

In ceea ce priveste securitizarea, CE urmareste sa asigure comparabilitatea intre instrumentele de securitizare, printr-un grad mai ridicat de standardizare a produselor.

Banca Transilvania va oferi solutii individuale clientilor cu credite in franci preluati de la Volksbank

Banca Transilvania va oferi clientilor preluati de la Volksbank care au credite in franci elvetieni solutii individuale,  cu prioritate pe cazurile sociale unde exista riscul pierderii locuintei. Toate solutiile vor urmari diminuarea expunerii totale si a ratei lunare de plata, sustine directorul general al bancii, Omer Tetik. 

"Inchiderea tranzactiei cu Volksbank va mai dura inca doua-trei luni. Vrem sa venim cu o oferta pentru clientii cu credite in franci elvetieni imediat dupa finalizarea preluarii. Nu va fi o solutie unica oferita tuturor pentru ca sunt diferite credite, termene, sumele sunt diferite, unele sunt garantate, altele nu sunt, unele sunt de investitii, asa ca banca va veni cu multe alternative pentru fiecare segment, pentru fiecare client, dar cu prioritate vrem sa tratam cazurile sociale, unde vorbim despre locuinte familiale, credite care sunt în jur de 100.000-150.000 de franci elvetieni. Asta vom trata cu prioritate imediat, dar toti clientii cu credite in franci elvetieni in cazul Volksbank vor primi oferte de la Banca Transilvania dupa preluare", a declarat Omer Tetik.

El a precizat ca solutiile vor viza conversia la cursul valutar actual, dupa care se va aplica o reducere semnificativa pentru a diminua expunerea totala si rata lunara. ”Sunt diferite procente de discount pentru fiecare produs si pentru fiecare termen, asa ca nu exista un singur procent. (...) Pentru fiecare client procentul de discount are o semnificatie mult mai mica decat rata lunara sau expunerea totala, deci o sa fie un procent diferit. Daca vorbim despre 20%-25%, cred ca asta de-abia ajuta clientii sa revina la o rata lunara si un plan de rambursare rezonabila. Discountul poate fi mai mic sau mai mare, dupa profilul clientului", a precizat Tetik.

Oficialul BT a explicat ca banca va oferi solutiile de conversie in lei sau euro pe baza cererii clientilor, dar nu va impune conversia pentru toti clientii cu credite in franci preluati de la Volksbank.