Tuesday, January 27, 2015

Rezultatul alegerilor din Grecia accelereaza deprecierea euro

Euro s-a depreciat luni fata de dolar la cel mai redus nivel din septembrie 2003, dupa ce stanga radicala Syriza ar fi obtinut aproape 40% din voturi la alegerile desfasurate duminica in Grecia.

Astfel, luni dimineata, euro a scazut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind ingrijorati de incertitudinile privind viitorul Greciei.

Reprezentantii institutiilor financiare sustin ca exista pericolul unor divergente majore intre creditorii internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) si liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei tarii si, in acelasi timp, a promis votantilor reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale si cresterea salariului minim.

In opinia specialistilor, cel mai dificil scenariu ar fi iesirea Greciei din zona euro - o evolutie care ar provoca turbulente pe piete, iar scaderea monedei europene sub pragul de 1,10 dolari ar putea duce la paritatea dintre cele doua monede.

Syriza, partidul stangii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, si renuntarea la masurile de austeritate, ar fi obtinut intre 35,5% si 39,5% din voturi la alegerile desfasurate duminica conform exit-poll-urilor, in timp ce Noua Democratie, formatiunea premierului Antonis Samaras, este creditata cu 23% - 27% din sufragii.

Croatia a inghetat cursul francului timp de un an

Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al Guvernului care prevede inghetarea cursului francului, timp de un an, pentru a proteja cei circa 60.000 de clienti ai bancilor din aceasta tara cu credite in moneda elvetiana.

Costurile acestei masuri vor fi suportate de bancile comecriale.

Dupa aprecierea monedei elvetiene din ultima saptamana, Guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixeaza, cursul francului elvetian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

Costul acestei masuri se ridica la 52 de milioane de euro si, potrivit Bancii Nationale a Croatiei, va fi acoperit de institutiile de credit. Bancile straine controleaza circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociatia Bancilor din Croatia (HUB) si-a exprimat suprinderea fata de o decizie a guvernului care ”arunca povara asupra unei singure parti”.

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat ca guvernul sau examineaza ”posibilitatea de a converti aceste credite in kuna”, moneda nationala croata.

Banca nationala a Croatiei a respins propunerea premierului de a converti creditele in moneda nationala, sustinand ca o astfel de masura ar reduce cu 30% rezervele in valuta ale tarii.

Leul recupereaza 10 bani fata de franc

Leul a recuperat, luni, aproape 10 bani in fata francului elvetian, iar BNR a calculat un curs de 4,4840 lei/franc, de la 4,5817 lei/franc in sedinta de vineri. Moneda elvetiana ramane mai valoroasa decat euro.

Pe piata valutara interbancara, moneda elvetiana a oscilat in raport cu leul intre un maxim de 4,5606 lei/franc la primele ore ale diminetii si un minim de 4,4722 in jurul orei 13,10.

Moneda nationala a crescut si fata de euro, pana la un curs de 4,4800 lei/euro, in scadere cu 1,35 bani (0,3%) de la 4,4935 lei/euro cat a fost in sedinta precedenta. 

Leul a crescut si in raport cu dolarul american, cu 0,92 bani (0,23%), pana la o cotatie de 3,9888 lei/dolar, de la 3,9980 lei/dolar in sedinta de vineri.
 
Moneda elvetiana s-a apreciat masiv in ultimele doua saptamani fata de leu, dar si fata de celelalte valute, in urma anuntului bancii centrale a Elvetiei, din 15 ianuarie, de renuntare la pragul de apreciere a monedei nationale de 1,2 franci pe euro instituit in urma cu trei ani. 

Pe 14 ianuarie, francul era cotat la cursul BNR la 3,7415 lei, iar vineri, 23 ianuarie, a ajuns la 4,5817 lei/franc, mai mult cu 84 de bani (22,5%).

FMI nu agreeaza adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact

FMI a transmis o scrisoare autoritatilor din Romania, prin care atrage atentia asupra faptului ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate ar putea avea un impact negativ pe piata financiara.

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata in scrisoarea FMI transmisa ministrului Justitiei, guvernatorului Bancii Nationale si presedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

In plus, FMI recomanda autoritatilor sa se inspire din experienta tarilor din Uniunea Europeana inainte de initierea unei astfel de legi. ”Dorim sa ne exprimam temerea cu privirea la initiativele legislative discutate de Parlament care urmaresc conversia din moneda straina in lei a imprumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului", se precizeaza in scrisoarea FMI.

Subcomisia Juridica din Camera Deputatilor dezbate luni cu specialistii in domeniu legea insolventei persoanelor fizice, iar o delegatie a FMI soseste marti la Bucuresti pentru o noua evaluare a acordului cu Romania.

BCE demareaza un program gigantic de achizitii de titluri de stat

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,05% si a anuntat ca va incepe achizitia lunara de bonduri in valoare de 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana în septembrie 2016, pentru a revigora economia zonei euro, potrivit declaratiilor lui Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
   
"Conform programului extins al BCE, achizitiile lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste se vor ridica la 60 de miliarde de euro", a afirmat Mario Draghi.

Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei. Dinamica preturilor din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin de 0,2%.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat ca programul a inceput sa dea roade chiar inainte sa fie anuntat oficial, pietele anticipand un plan de anvergura pentru stimularea economiei din zona euro si evitarea deflatiei. 

"Daca privim la fluctuatiile de pe pietele monetare si la nivelul actual al euro, nu putem nega existenta unor asteptari privind lansarea programului de relaxare cantitativa", a declarat Lagarde la forumul de la Davos.
     
In situatia in care noile masuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflatiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea si ele de castigat, a spus Lagarde. 

"Pietele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei cresteri economice mai mari in zona euro, precum si de existenta mai multor locuri de munca, deoarece jumatate din schimburile comerciale ale acestor state se realizeaza cu economiile din zona euro", potrivit oficialului FMI.

Cardul, tot mai folosit la plata taxelor si impozitelor

Valoarea taxelor si impozitelor locale platite cu cardul a crescut cu peste 30% in 2014, dar numarul primariilor care accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul a ramas aproape la acelasi nivel ca in anul precedent, de 171, potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre Visa Europe.

Mai mult, romanii au folosit anul trecut mai des cardurile pentru a-si achita obligatiile fiscale si au realizat aproape 490.000 de plati electronice, in crestere cu 31% comparativ cu 2013, iar valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a ramas anul trecut aproape la acelasi nivel, de 357 de lei, se arata intr-un comunicat de presa.

Pe langa sediile administratiilor locale si platforma ghiseul.ro, taxele si impozitele locale mai pot fi platite cu cardul si la POS-urile instalate in oficiile postale care accepta tranzactiile cu cardul, in locatiile special deschise de Visa in centrele comerciale, la info-chioscurile instalate la sediile administratiei locale, in supermarket-uri si mall-uri, precum si online pe platformele puse la dispozitie de unele administratii locale. 

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, deruleaza in perioada 15 ianuarie – 31 martie 2015 a sasea editie anuala a campaniei nationale de promovare a platii taxelor si impozitelor locale cu cardul, in cadrul careia toti cei care platesc taxele cu cardul Visa pot castiga zilnic, prin tragere la sorti, unul dintre cele 380 de premii ale campaniei.

Piraeus ofera solutii individuale pentru creditele in CHF

Piraeus Bank anunta ca va oferi solutii individuale clientilor cu imprumuturi in franci elvetieni, afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene.

Banca informeaza ca in urma acestor solutii, ratele lunare aferente creditelor in franci vor ramane la un nivel apropiat celui din decembrie 2014. 

Potrivit unui comunicat al bancii, Piraeus Bank va pune la dispozitia clientilor care au credite in franci elvetieni, solutii individuale, care, impreuna cu ajustarea valorii indicelui Libor si cu avantajele fiscale asigurate de reglementarile in vigoare sa tempereze efectele cresterii cursului leu/franc.

In ultimii ani, Piraeus Bank Romania a facilitat clientilor sai solutii de temperare a efectului aprecierii monedei elvetiene si a initiat o serie de campanii adresate portofoliului existent, precizeaza reprezentantii bancii.

Millennium preia oferta OTP pentru clientii cu credite in franci

Millennium Bank reduce cu 1,5 puncte procentuale marja ratei de dobanda la toate creditele contractate in franci elvetieni, pentru o perioada de trei luni, la cererea clientilor.

Aceeasi solutie a fost introdusa pentru clientii cu credite in franci in urma cu o saptamana si de OTP Bank, institutie care a preluat Millennium Bank.

Si in cazul Millennium, clientii trebuie sa solicite bancii, in scris, accesarea ofertei, pana pe 27 februarie 2015. 

"Portofoliul de credite in CHF al Millennium Bank Romania este foarte redus. Cu toate acestea analizam constant evolutia pietei si vrem sa ne asiguram clientii ca vom continua sa cautam masuri de protectie pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate. In acest sens, ii invitam pe clientii nostri cu credite in franci elvetieni in unitatile Millennium Bank, unde vom gasi cele mai bune solutii personalizate”, a declarat Adrian Popa, director de Marketing si Comunicare la Millennium Bank, prin intermediul unui comunicat de presa.

Francul stabileste un nou record: cursul urca la 4,58

Francul elvetian s-a apreciat puternic, vineri, pe piata valutara de la Bucuresti, lasand mult in urma euro. Si dolarul american a sarit, comparativ cu leul, si ameninta pragul de 4 lei. 

Banca Nationala a Romaniei a calculat, vineri, un curs de 4,5817 lei/franc, in crestere cu 6,65 bani (1,47%) fata de cotatia de joi, de 4,5152 lei/franc.

In schimb, euro a scazut in raport cu leul cu 0,7 bani (0,16%) pana la un curs de 4,4935 lei/euro de la 4,5005 lei/euro in sedinta anterioara. 

Pe de alta parte, dolarul american s-a scumpit, vineri, cu 12,6 bani (3,25%) pana la 3,9980 lei/dolar, fata de 3,8721 lei/dolar joi. 

Si gramul de aur s-a apreciat puternic vineri, cu 5,87 lei (3,66%), pana la valoarea de 166,1815 lei, fata de 160,3149 lei, la cat a fost cotat in sedinta anterioar?. 

In ultima saptamana, leul a fost in deriva fata de franc, dolar si aur. In fata monedei elvetiene, leul a pierdut aproape 16 bani intr-o saptamana, de la un curs de 4,4228 lei/franc vineri, 16 ianuarie, la 4,5817 lei/franc la sfarsitul acestei saptamani. Comparativ cu dolarul american, leul a pierdut 11,17 bani si ameninta pragul de 4 lei/dolar.

Si aurul s-a scumpit semnificativ in ultima saptamana, cu aproape 10 lei la cursul calculat de Banca Nationala a Romaniei.

Pe pietele internationale, cotatia francului elvetian s-a stabilizat sub paritatea cu euro, la un curs de 0,9796 franci/euro la jumatatea zilei, iar raportul euro/dolar a scazut la 1,1232 dolari/euro pe pietele financiare internationale.