Tuesday, June 23, 2015

Deputatii au respins infiintarea Comisiei pentru RCA

Deputatii au respins infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta pe piata asigurarilor RCA. Proiectul a obtinut 117 voturi pentru, insa 135 de deputati au votat impotriva, iar sase s-au abtinut. Solicitarea de infiintare a unei comisii de ancheta, adresata Biroului permanent al Camerei, a fost semnata de mai multi deputati PNL.

Potrivit proiectului de hotarare, Comisia ar fi trebuit sa verifice toate notele de fundamentare care au stat la baza adoptarii ordinelor, normelor si instructiunilor emise de ASF in anii 2013-2014 in domeniul asigurarilor obligatorii si facultative auto. In plus, Comisia ar fi trebuit sa verifice modul in care societatile de asigurari-reasigurari au raportat sustenabilitatea economico-financiara si in ce mod au fost acoperite eventualele pierderi din anii anteriori prin majorarea primelor de asigurare in 2014-2015. 


De asemenea, se avea in vedere analiza motivelor pentru care ASF nu a sesizat Consiliul Concurentei privind posibilitatea existentei unor situatii de concurenta neloiala pe piata asigurarilor din Romania. 
Aceeasi Comisie ar fi fost mandatata sa verifice modul in care este aplicat si respectat sistemul bonus-malus in evaluarea primelor de asigurare. 

O sarcina a Comisie ar fi fost sa analizeze motivele pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara nu a sesizat Autoritatea pentru Protectia Consumatorului in cazul unor societati de asigurari-reasigurari acuzate de refuz nejustificat de plata de catre mii de asigurati.

Prima masina, varianta Second hand

Romanii care nu au bani pentru o masina noua, pot opta pentru una second hand in rate. New Kopel Group a lansat programul "Prima Masina SH" prin care se poate achizitiona un autovehicul rulat in conditii de dobanda similare programului "Prima Masina", respectiv 4,5% pe an. 
In schimb, valoarea imprumutata trebuie achitata in 36 de luni, fata de 60 de luni in programul guvernamental.

Programul demareaza in 18 iunie si se adreseaza oricarei persoane care isi doreste sa achizitioneze o masina, dar nu dispune de buget pentru una noua.

"Prima Masina SH este un program propriu al grupului, care poate fi accesat cu si fara credit. Am dezvoltat un parteneriat cu o companie specializata in leasing, iar programul pus la punct este foarte avantajos din perspectiva conditilor de finantare”, sustine un reprezentant al grupului. 

Inmatricularile de autoturisme rulate au crescut in Romania, in primele cinci luni ale anului, cu 13,8%, pana la 92.135 unitati, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, cand numarul acestora era de 80.966 unitati, reiese din statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). 

Marca auto second hand preferata de romani este Volkswagen, cu 26.305 unitati inmatriculate din ianuarie pana in mai 2015 (+15,71% fata de aceeasi perioada din 2014).

Topul preferintelor continua cu Opel (15.828 unitati, +9,12%), Ford (10.640 unitati, +12,58%), BMW (6.366 unitati, +23,85%), Audi (6.246 unitati, +16,20%), Skoda (4.316 unitati, +19,16%), Renault (3.967 unitati, +21,54%), Mercedes-Benz (3.438 unitati, +9,39) si Fiat (2.143 unitati, -13,90%).
    
Dacia se situeaza in partea a doua a clasamentului, cu 635 de exemplare second-hand inmatriculate in intervalul ianuarie - mai din acest an, dar in crestere cu 102,8%, comparativ cu perioada similara din 2014, dintre care 155 inregistrate doar la nivelul lunii mai, in urcare cu 109,46% fata de aceeasi luna din anul precedent.

Retrageri masive din bancile grecesti

Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut la doua miliarde de euro in ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii, informeaza Reuters. Din aceasta cauza, bancile din Grecia ar putea ramane inchise luni, avertizeaza oficiali ai Bancii Centrale Europene. 

Suma retrasa in doar trei zile reprezinta 1,5% din depozitele in valoare de 133,6 miliarde de euro care figurau in conturile bancilor grecesti la finele lunii aprilie.

Un purtator de cuvant de la banca centrala a Greciei a refuzat sa comenteze aceste cifre, precizand ca institutia va da publicitatii datele pe luna mai in 26 iunie. 

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit joi la Bruxelles, insa sperantele referitoare la ajungerea la un acord au fost spulberate dupa ce oficialii greci au anuntat ca exclud varianta discutarii de noi propuneri la reuniunea Eurogrupului. 

Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni si luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene. Acestea au mentionat ca membrii Eurogrupului se pot reuni in orice moment daca Atena va semnala disponibilitate pentru concesii.

Popularia Greciei a inceput sa-si scoata, treptat, banii din banci inca din luna octombrie a anului trecut, insa in ultimele zile retragerile s-au accelerat dupa ce discutiile dintre Grecia si creditorii sai in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata. Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, desi autoritatile de la Atena au dezmintit un astfel de scenariu.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro catre FMI si risca sa nu poata onora aceasta scadenta fara un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. 

Potrivit datelor bancii centrale a Greciei, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, retragerile de depozite din bancile grecesti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, banca centrala a precizat ca, spre deosebire de situatia din 2012, in prezent grecii pastreaza acasa majoritatea banilor retrasi din banci in loc sa îi trimita peste hotare.

Clientii bancari reclama limbajul folosit in documente

Banca Comerciala Romana a primit, in cursul anului trecut, sesizari de la circa 35.000 de clienti persoane fizice. Cele mai multe dintre acestea reclama lipsa de transparenta si limbajul utilizat in documente, a declarat Dan Popescu, director Customer Experience in cadrul BCR.
"Anul trecut, 1,2% dintre clientii persoane fizice au formulat o sesizare catre banca. Cele mai multe se refera la transparenta si la limbajul pe care il folosim in documente, pe care clientii nu il inteleg. O alta categorie de sesizari privesc consilierea din sucursale, iar altele sunt legate de flota de ATM-uri, ca nu functioneaza bancomatele, ca au ramas cardurile blocate", a afirmat Popescu in cadrul unei conferinte.

BCR are trei milioane de clienti persoane fizice.

Din totalul reclamatiilor, institutia de credit a rezolvat amiabil circa jumatate, rata urcand la 70% daca ar fi excluse cererile care nu puteau fi solutionate din cauza cerintelor.

"Am avut conditii renegociate pentru jumatate dintre solicitarile venite sub eticheta de clauze abuzive, chiar daca nu erau justificate. Erau clienti care doreau 0% dobanda si punct. Am incercat sa negociem, dar nu ajungeam nicaieri. Alt exemplu: vroiau eliminarea comisionului de risc, insa constatam ca acesta nu exista in contract", a afirmat Popescu.

Reprezentantul bancii a precizat ca banca are 1.000 de procese active deschise la nivel individual, dar deruleaza un proces de a lua legatura cu acei clienti si a le face o oferta convenabila pentru a incheia procesele.

"Vom continua demersul acesta pentru ca nu ne dorim sa ne judecam cu clientii, este un esec, vrem sa pastram relatia cu clientii la nivelul sucursalei sau online, dar nu in tribunal”, a explicat directorul care se ocupa de experienta clientilor.

BCE alimenteaza bancile grecesti

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti, au declarat, pentru MarketWatch, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Este a treia astfel de majorare in mai putin de o saptamana la care apeleaza BCE dupa retragerile masive de depozitele din bancile elene. 

„Consiliul guvernatorilor BCE se va intalni ori de cate ori va fi necesar pentru a asigura lichiditatea creditorilor eleni”, sustin sursele citate. 

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca bancile elene vor primi finantarea de la Banca Centrala Europeana atat timp cat raman solvabile si detin suficiente garantii. 

Institutia financiara europeana a majorat, saptamana trecuta,  finantarea de urgenta pentru creditorii eleni cu 2,9 miliarde de euro. Astfel, fondurile care pot fi accesate de acestia au ajuns la 87,4 miliarde de euro. 

Ministrul de stat in guvernul grec, Alekos Flabouraris, a dat asigurari, la finalul saptamanii trecute, ca Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni, deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene.

Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare.Acestea au ajuns, in doar trei zile, la peste doua miliarde de euro. Ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor dintre Grecia si creditorii international de saptamana trecuta.

Garantie suplimentara pentru deponentii din UE

Deponentii din statele membre ale Uniunii Europene vor fi protejati in cazul falimentului unei banci de o garantie la nivelul intregului spatiu comunitar. O astfel de garantie suplimentara se va adauga, de la jumatatea lui 2017, schemelor de garantare existente deja la nivel national. 

Prevederea este cuprinsa intr-un raport care va fi prezentat luni de presedintii celor cinci institutii ale Uniunii Europene, informeaza Reuters.

Pentru a-i proteja pe contribuabilii europeni de riscul de a fi nevoiti sa vina in ajutorul bancilor, asa cum s-a intamplat dupa criza financiara din 2008, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, alaturi de alti lideri ai UE printre care si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, au propus o schema de garantare a depozitelor la nivel european (European Deposit Insurance Scheme). Potrivit planului initial, bancile vor finanta ERIS, aceasta urmand sa se adauge contributiilor impuse deja institutiilor europene de credit pentru infiintaarea fondului unic de rezolutie a bancilor, Single Resolution Fund (SRF).

Propunerea prevede o serie de modificari in cazul SRF pentru ca acesta sa poata beneficia de sprijinul oferit de fondul de salvare a zonei euro (European Stability Mechanism) pana in 2024. ESM va oferi imprumuturi de urgenta pentru SRF in cazul in care capitalul acestuia din urma nu este suficient pentru a veni in sprijinul bancilor. La randul sau ESM este revizuit de liderii UE, care vor ca acest fond de 500 de miliarde de euro sa poata fi capabil sa recapitalizeze mai rapid bancile cu probleme decat se preconizeaza in prezent.

Obiectivul acestor modificari este ruperea cercului vicios sesizat in timpul crizei cand statele cu probleme de lichiditati au venit in sprijinul bancilor aflate in dificultate, care la randul lor erau cumparatori importanti de obligatiuni guvernamentale. In ideea de a limita acest cerc vicios, raportul sustine ca liderii UE ar trebui sa revizuiasca in mod periodic expunerea bancilor pe obligatiunile guvernamentale, de exemplu prin stabilirea unor limite de expunere.

Statele membre UE au deja obligatia de a proteja depozitele bancare de pana la 100.000 de euro dar performantele slabe inregistrate de unele institutii de credit precum si ingrijorarile cu privire la posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata, ceea ce ar afecta bancile elene, ar putea face insuficienta actuala garantie.

PAID are dreptul sa emita polite de asigurare

Camera Deputatilor a adoptat, prin vot final, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Modificari se refera la faptul ca o locuinta asigurata facultativ trebuie sa detina si o polita PAD, iar aceste polite vor putea fi emise si de Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Pentru a se aplica, proiectul trebuie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial. 

"Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD", se precizeaza in proiectul de Lege.

PAD este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 00:00 a celei de a cincea zi calendaristica de la data la care s-a platit prima obligatorie si s-a emis si semnat contractul de asigurare. In cazul politelor care se reinnoiesc, acestea intra in vigoare la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima de asigurare si s-a emis si semnat contractul de asigurare.

Pentru asigurarile facultative multianuale existente la data intrarii in vigoare a noii legi, asigurarile obligatorii vor trebui incheiate la momentul primei aniversari anuale.

La sfarsitul lunii aprilie erau active in Romania 1.526.902 polite obligatorii de locuinte, gradul de cuprindere in asigurare fiind de 17,35%. Potrivit Legii in vigoare, cei care nu isi asigura obligatoriu locuinta risca amenzi de pana la 500 de lei de la primaria, insa pana in prezent, primariile nu au aplicat astfel de amenzi. 

"PAID va pune semestrial la dispozitia primariilor, in format electronic, lista proprietarilor care au incheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, in termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre persoanele care nu au incheiat PAD pentru locuintele pe care le detin in proprietate", se mai spune in actul normativ aprobat.

In plus, potrivit modificarilor legislative, PAID va avea dreptul sa emita polite. "Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID si proprietarul locuintei, fie prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare", se spune in noul document.

De asemenea, se precizeaza ca PAID tipareste sau emite in sistem electronic PAD. De asemenea, Pool-ul administreaza baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta, pentru care au fost emise polite PAD.

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. In prezent, politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Prejudiciile aferente sesizarilor penale se dubleaza

Inspectia Fiscala a identificat, in primele cinci luni din acest an, prejudicii aferente sesizarilor penale de peste un miliard de euro (4,86 miliarde de lei). Suma este aproape dubla (plus 87%) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit  Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Sumele au fost identificate, potrivit ANAF, datorita orientarii inspectiilor fiscale catre domeniile mari de activitate care prezinta risc fiscal ridicat si pe baza imbunatatirii selectiei contribuabililor pentru control. 

Niveluri de crestere in perioada ianuarie - mai 2015, raportat la intervalul similar din 2014, au consemnat si ceilalti indicatori urmariti de ANAF, respectiv diferente de impozite (obligatii principale si accesorii) stabilite suplimentar - 7,87 miliarde de lei (+ 122%), diminuarea pierderii fiscale - 866,93 milioane de lei (+ 61%), valoarea masurilor asiguratorii instituite - 2,5 miliarde de lei (+ 133%). 

ANAF precizeaza ca, in primele cinci luni, Inspectia Fiscala a efectuat 26.280 de controale la contribuabili persoane fizice si juridice.

"Subliniem faptul ca aceste actiuni de control, desfasurate de Inspectia Fiscala din ANAF, vor continua in acelasi ritm", subliniaza ANAF.