Tuesday, June 4, 2013

Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna mai

Rezervele valutare ale BNR au urcat la 32,7 miliarde euro la sfarsitul lui mai 2013, in crestere cu aproape 300 milioane euro fata de luna anterioara.
In cursul lunii mai, au avut loc intrari de 1,6 miliarde euro si iesiri de 1,3 miliarde euro (din care aproape 1 miliard euro au reprezentat rambursari din imprumutul luat de la FMI).

Fata de inceputul anului, rezervele valutare s-au majorat cu 1,5 miliarde euro.

In luna iunie, sunt programate plati in contul datoriei publice in valuta de 555 milioane euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone si este evaluata la 3,6 miliarde euro. 

Somajul in UE a atins un nivel record

Rata somajului in UE a atins un nivel record, fiind de 12,2% in luna aprilie 2013, conform datelor publicate de Eurostat. Grecia si Spania se confrunta cu cea mai grea situatie.

Rata somajului este de aproximativ 27% in Grecia si Spania, acestea fiind statele europene unde piata muncii cunoaste cel mai mare dezechilibru.  
In Romania, rata somajului este de 7,3%, sub media europeana. Tarile cu cel mai scazut nivel al somajului sunt Austria (4,9%), Germania (5,4%) si Luxembourg (5,6%).

Cei mai afectati de lipsa de locuri de munca sunt tinerii. Pe acest segment, procentul somerilor ajunge cote extrem de inalte in tari precum Grecia (62,5%), Spania (56,4%), Portugalia (42,5%) si Italia (40,5%). 

CEC finanteaza antreprenorii debutanti

Persoanele care participa in programul de stimulare a antreprenorilor tineri pot obtine credite in lei de la CEC Bank, la o rata a dobanzii ce cuprinde o marja de 3% peste Robor la 6 luni.

Dobanda este variabila si se actualizeaza semestrial. Costul creditului include un comision de analiza de 200 lei si un comision anual de administrare, de 0,75% la sold.
Perioada de gratie poate ajunge pana la 12 luni. Banca accepta garantii financiare, emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, ce pot acoperi pana la 80% din suma imprumutata.

Clientii eligibili sunt microintreprinderile debutante, ale caror planuri de afaceri au fost selectate de Ministerul Economiei, in cadrul programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi. Alocatia financiara nerambursabila este de pana la 50% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de echivalentul a 10.000 euro pe beneficiar. 

Gradul mediu de indatorare este de 50% la credite imobiliare

Clientii care au credite imobiliare in derulare inregistreaza un grad mediu de indatorare de 50%, conform datelor publicate de BNR.

Nu exista diferente semnificative intre clientii noi si cei vechi. De exemplu, pentru creditele acordate in trimestrul I, gradul mediu de indatorare a fost 48%.
Conditiile de creditare se mentin in linii generale restrictive si nu exista deocamdata un interes pentru a fi relaxate, atat timp cat situatia economica este dificila.

Bancile estimeaza ca cererea de credite imobiliare se va mentine constanta in perioada urmatoare, iar pretul locuintelor va urma aceeasi tendinta descrecatoare. 

Euro trece pragul de 4,4 lei

Cursul de schimb a continuat pentru a doua sendinta consecutiva sa creasca in pasi importanti, astfel ca euro a revenit peste pragul de 4,4 lei.
Luni, 3 iunie 2013, BNR a anuntat un curs euro-leu de 4,4090, dupa ce in urma cu 2 sedinte, moneda unica valora aproximativ 4,33 lei. In total, deprecierea leului a fost 1,77%.
In acest mod, cursul revine la valorile inregistrate la inceputul lunii aprilie, fiind anulata aprecierea din ultimele 2 luni, cand euro a atins un minim de 4,30 lei. Scaderea cursul a fost stimulata de un interes crescut la nerezidentilor pentru titlurile de stat in lei.

Pe termen scurt, analistii de la Raiffeisen estimeaza ca euro sa se mentina in intervalul 4,35-4,40 pana la sfarsitul anului.