Wednesday, January 17, 2018

Leul se depreciaza accelerat pe fondul noii crize politice

Demisia premierului Mihai Tudose se resimte si in pietele financiare. Leul s-a depreciat in fata monedei unice europene, dupa o perioada de acalmie si a sarit, din nou, de 4,66 de lei pentru un euro pe piata interbancara. Initial, si indicii bursieri au deschis in scadere insa, pe parcursul sedintei, pierderile s-au mai estompat. 

Cursul BNR s-a situat la maximul istoric de 4,6599 lei/euro, in crestere cu 0,74% (3,43 bani) fata de cotatia din ziua precedenta. De asemenea, leul s-a depreciat semnificativ si in fata dolarului american, pana la 3,8182 lei/dolar, de asemenea in urcare fata de sedinta precedenta cu 1,32% (4,96 bani).

Reprezentanti ai institutiilor financiare pun aceasta evolutie exclusiv pe seama tensiunilor politice care au dus la fortarea premierului sa demisioneze. In aceste conditii, este de asteptat ca deprecierea leului si pierderile pe bursa sa fie temporare. 

Piata valutara de la Bucuresti a deschis intr-o nota de slabire moderata a leului, dupa anuntul care conduce la caderea guvernului Tudose de aseara. La deschidere, cotatia era de 4,6376 lei/euro, insa putin dupa ora 11.00 a depasit pragul de 4,66 lei/euro. 

In aceste conditii, analistii se asteapta inclusiv la noi maxime ale euro in fata leului romanesc in aceasta perioada, insa pe termen scurt. 

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB), indicele reprezentativ BET a deschis in scadere cu 0,85%, in pofida unor evolutii pozitive la nivel international. De altfel, toti indicii BVB au deschis pe rosu sedinta de marti. 

Ulterior, insa, BET FI a trecut chiar pe crestere, cu 0,26% la jumatatea sedintei, iar ceilalti indici au mai recuperat din pierderile inregistrate in prima parte a sedintei. Cele mai mari pierderi se situau in jurul valorii de 0,5%. Si in acest caz, analistii considera ca impactul va fi temporar.