Saturday, July 12, 2014

Prima casa: Procesul de aprobare a garantiei poate fi urmarit online

Persoanele care au depus dosare de credit in programul Prima casa vor putea urmari zilnic situatia aprobarii garantarii prin intermediul paginii de internet a FNGCIMM.

Stadiul de aprobare a garantiei pentru credit poate fi verificat in sectiunea dedicata programului Prima casa, la pagina Stare solicitare

Clientii sunt directionati catre un formular, unde trebuie completata banca la care a fost depusa solicitarea de credit, numele, prenumele, data nasterii titularului de credit, tipul imobilului si judetul in care se afla imobilul ce urmeaza a fi achizitionat.

Se consemneaza, astfel, momentul in care dosarul este transmis de la banca creditoare catre fond, momentul in care este preluat si intra in lucru, aprobarea sau respingerea acestuia, precum si momentul in care contractul semnat este transmis bancii.

Inflatia aproape ca a disparut

Rata inflatiei continua sa se mentina la un nivel extrem de scazut, cresterea preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2013- iunie 2014) fiind de numai 0,7%, conform datelor publicate de INS.

In luna iunie, indice preturilor de consum a avut chiar o evolutie negativa, ca urmare a ieftinirii legumelor si fructelor, situatie care nu este neobisnuita pentru lunile de vara.

Pe ansamblu, inflatia se situeaza la un nivel mai mic decat cel prognozat, astfel ca nu este exclus sa asistam la o noua reducere a ratei dobanzii de referinta. Acest lucru ar afecta in special, dobanzile practicate de banci la depozite.

Pe segmenul creditelor pentru populatie, o eventuala scadere a dobanzii-cheie ar favoriza in special creditele imobiliare. Pentru aceste produse, bancile s-au aratat mai dornice sa transmita catre consumatorii evolutiile favorabile de pe piata interbancara.

Veneto Banca introduce alerte SMS pentru tranzactiile din cont

Veneto Banca ofera serviciul SMS Alert prin intermediul caruia clientii primesc in mod automat pe telefonul mobil informari cu privire la operatiunile realizate pe conturile curente si prin intermediul cardurilor de debit si credit.

Abonamentul poate fi personalizat prin selectarea unui numar de la 1 la 10 conturi curente pentru care sa primeasca informarile dorite. Alertele se trimit in timp real pentru tranzactii de peste 100 lei sau echivalentul in valuta.

Printre operatiunile pentru care se trimit alerte se numara incasarile si platile in lei si valuta, tranzactiile efectuate cu cardurile de debit si credit. Totodata, clientii pot primi informari cu privire la suma minima lunara de plata pentru cardul de credit si despre valoarea ratelor scadente la credite sau leasing.

“In ziua de astazi, sa ai la dispozitie informatii in timp real nu este doar o chestiune de comoditate, ci este si o nevoie. Prin serviciul SMS Alert ne propunem sa raspundem acestei nevoi a clientilor nostri – aceea de a avea acces in cel mai scurt timp la informatiile despre operatiunile pe care le efectueaza, de oriunde s-ar afla, beneficiind de control sporit asupra acestora”, a declarat Alberto Morini, directorul Veneto Banca Romania.

Serviciul se adreseaza persoanelor fizice si companiilor, fiind disponibil pentru transmiterea de informari atat catre numere de telefon din retelele mobile din Romania, cat si din strainatate. 

Comisionul lunar al abonamentului, care include 20 SMS/luna, variaza in functie de tipul acestuia - intre 1 si 9 lei/ luna in cazul persoanelor fizice, respective intre 7 si 13 lei / luna in cazul companiilor. Nu se platesc comisioane pentru activarea serviciului sau pentru modificarea ulterioara.

Cum vor sa imbunatateasca IMM-urile relatia cu autoritatile statului?

IMM-urile propun o serie de solutii prin care sa imbunatateasca relatia acestora cu statul. Acestea se regasesc in Carta Alba a IMM-urilor, editia a XII-a, lansata de CNIPMMR.

Una dintre cele mai arzatoare propuneri a IMM-urilor o constituie imbunatateasca reglementariler privind executarea silita pentru debitele bugetare pentru a se evita provocarea falimentului unor afaceri aflate in dificultate, dar cu potential pentru viitor. Se doreste astfel deblocarea conturilor bancare ale IMM-urilor si crearea unui sistem de reesalonare a sumelor, prin retinerea de maximum 30% din veniturile lunare pana la stingerea sumelor restante. 

De asemenea, IMM-urile propun imbunatatirea legislatiei privind parteneriatul public-privat, prin reducerea plafoanelor stabilite de dispozitiile legale, pentru a le face operationale pentru intreprinzatorii din Romania, inclusiv pentru IMM-uri. 

Si imbunatatirea absorbtiei structurale ar avea un impact pozitiv asupra IMM-urilor, prin respectarea stricta a termenelor de finantare prevazute in contracte si finantarea in intregime de la bugetul statului a cheltuielilor efectuate. Acestea vor fi ulterior rambursate de Comisia Europeana, inclusiv garantarea creditelor bancare necesare cofinantarii beneficiarilor proiectelor finantate din fonduri structurale. 

Birocratia ar trebui simplificata


In ceea ce priveste simplificarea procedurilor administrative, se doreste reducerea cu cel putin 10% a numarului de autorizatii, avize, licente si permise solicitate agentilor economici. 

O alta propunere consta in reducerea cu minimum 25% a numarului de plati fiscale pentru intreprinzatori, in conditiile in care in Romania este cel mai ridicat din UE: de 3,11 ori mai mare decat media UE (Romania – 39 plati/an, media UE27 – 12,5 plati/an). Comparativ cu Suedia, care ocupa locul  cu doar 4 plati/ an, Romania efectueaza cu 9,75 mai multe plati.

Printre solicitarile IMM-urilor se mai numara:

-    diminuarea TVA de la 24% la 19%;
-    reducerea fiscalitatii asupra fortei de munca cu 5 pp.