Thursday, November 16, 2017

Cine poate stopa cresterea preturilor la energia electrica?

Preturile la energie electrica au crescut semnificativ in luna octombrie, dupa intrarea in vigoare a majorarii tarifelor cu 5% si continua sa urce in ritm alarmant, depasind recordul inregistrat in ianuarie. Care este explicatia acestor cresteri si, mai ales, ce se poate face pentru temperarea acestora? 
 
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, in octombrie, preturile la energie au crescut, in medie, cu 7%. Dincolo de efectul in lant al acestor tarife in crestere, factura este, asadar, din ce in ce mai impovaratoare pentru consumatori. 
 
Iar lucrurile nu se opresc aici. In primele noua zile din luna noiembrie, pretul energiei pe piata spot, Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) a OPCOM, a ajuns la 700 de lei pe MWh, fata de 400 de lei, pret atins in cursul lunii iulie, pe fondul unui varf de consum. Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulian Iancu, considera ca pretul din noiembrie a atins o valoare ametitoare. 
 
Iulian Iancu: ANRE trebuie sa intervina pentru plafonarea tarifelor
 
"La energia electrica, situatia este dramatica. Nu suntem in varf de consum la inceput de noiembrie si cu toate acestea preturile sunt cu 80% mai mari, iar cifrele de 700 de lei sunt ametitoare", a explicat Iancu. 
 
Recordul precedent de pret pe PZU a fost de 680 de lei pe MWh, atins iarna trecuta, de asemenea pe un varf de consum. 
 
In aceste conditii, Iulian Iancu sustine ca este necesara o interventie imediata in piata, prin modificarea legislatiei secundare care permite escaladarea pretului de catre unii producatori care aleg intentionat anumite platforme de piata care le permit maximizarea profitului. 
 
“Nu este in regula ca un producator, chiar daca este liber in oferta, sa aiba oricat profitul pe piete care sunt captive. Nu oricine poate ajunge pe piata de echilibrare. Reglementatorul, care stie acest lucru, trebuie sa intervina si sa plafoneze aceste cresteri, printr-o interventie directa, printr-un ordin, si automat se limiteaza aceasta crestere aberanta", a punctat Iancu.
 
In opinia sa, consumatorii industriali sunt in pericol sa fie scosi din piata, iar consumatorii casnici se afla in fata unor abuzuri ale marilor operatori: "Se impune, dupa parerea mea, o actiune imediata. Eu voi face propuneri in acest sens in scris, catre ANRE si catre Guvern, pentru a interveni prin legislatia secundata si prin hotarare de Guvern sa stopam aceasta escaladare permisa astazi. Atunci cand vezi dezechilibre atat de mari trebuie sa intervii", a mai spus parlamentarul citat. 
 
Care este explicatia ANRE?
 
La randul sau, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, sustine ca problemele aparute in acest an pe piata de energie din Romania au fost create atat de lipsa capacitatilor de productie, cat si de lipsa de energie. 
 
El a precizat ca autoritatea lucreaza la dezvoltarea legislatiei secundare, pentru a asigura o  “plasa de siguranta” pentru categoriile de consumatori care au dreptul la serviciul universal (serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clientilor casnici si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil conform raportarilor fiscale anuale care nu depaseste 10 milioane de euro, la un nivel de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii).
 
Vicepresedintele Autoritatii a sustinut, totodata, ca introducerea in piata a unor teste de stres reprezinta un instrument necesar si important de evaluare a performantei furnizorilor de energie.

"Liberalizarea pietei de energie ramane o tema de maxima securitate si ea trebuie sa asigure dezvoltarea unei competitii reale si corecte si, totodata, sa vina la pachet cu parghii adecvate pentru asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie si de servicii mai bune pentru consumatorii care suporta in cele din urma costurile facturii”, a mai spus oficialul ANRE.