Tuesday, April 5, 2016

WikiLeaks: FMI, gata sa inventeze crize pentru a se impune in Grecia

Fondul Monetar International (FMI) intra intr-un nou scandal care ii afecteaza imaginea si credibilitatea. La finalul saptamanii trecute au aparut in presa discutii interne in care oficiali ai institutiei planuiau regizarea unui eveniment care sa le aduca avantaje in negocierile cu partenerii financiari in relatia cu Grecia. 
Potrivit WikiLeaks, discutia ar fi avut loc intre Poul Thomsen, seful departamentului Europa al FMI, si Delia Velculescu, sefa misiunii FMI in Grecia. In cadrul convorbirii telefonice, care ar fi avut loc la 19 martie, cei doi par sa evoce perspectiva unei posibile intrari a Greciei in incapacitate de plata concomitent cu referendumul din Marea Britanie, pe tema iesirii din UE. 

Reprezentantii FMI spun ca au nevoie de un ”eveniment” care sa le aduca avantaj in negocieri

Din convorbire reiese faptul ca FMI vrea sa forteze partenerii europeni sa ii accepte conditiile in ceea ce priveste Grecia, prin crearea unei crize artificiale in preajma referendumului din Marea Britanie, programat pentru 23 iunie, moment in care, spun ei, reprezentantii Europei vor fi vulnerabili in negocieri. 

Astfel, cei doi planuiesc cum sa ameninte Germania ca FMI va abandona Troica daca nu se va fi ajuns la un aranjament in privinta taierii datoriei Greciei, astfel incat sa isi forteze partenerii de dialog sa ia o decizie.

Discutia a avut loc in conditiile in care FMI inca nu si-a dat acordul pentru ultimul plan de ajutorare a Greciei, negocierile impotmolindu-se la capitolul reformei pensiilor si reformei fiscale.

Thomsen se plange de lentoarea cu care decurg negocierile, dar si de diferentele dintre previziunile economice pentru Grecia pe care le fac europenii, respectiv FMI. Thomsen se intreaba: „Ce ar putea duce la o decizie? In trecut, nu s-a intamplat decat o data ca decizia sa fie luata si asta cand lor (grecilor – n.r.) le lipseau serios banii si erau in incapacitate de plata”.

„Iar asta e posibil sa se intample din nou. Si in acest caz, va dura pana in iulie. E clar ca europenii nu vor discuta despre asta in luna dinainte de Brexit”, mai spune Thomsen, facand referire la referendumul britanic din 23 iunie.

„Sunt de acord ca avem nevoie de un eveniment, dar nu stiu care va fi acela”, spune si Delia Velculescu in cursul conversatiei.

Grecia a cerut oficial explicatii FMI

Imediat dupa publicarea informatiilor, Grecia a cerut „explicatii” de la FMI, cu privire la faptul ca reprezentantii institutiei vorbesc despre un „default” (intrare in incapacitate de plata) al tarii, inainte de finalizarea discutiilor.

„Guvernul grec cere explicatii din partea FMI. Vrem sa stim daca faptul ca se cauta conditiile in care ar putea avea loc un default al tarii, inainte de referendum (din Marea Britanie, pe tema ramanerii in UE – n.r.), este pozitia oficiala a Fondului”, a declarat purtatoarea de cuvant a Guvernului, Olga Gherovassili, intr-un comunicat.

La randul sau, FMI a reactionat printr-un comunicat: „Nu facem comentarii pe marginea unor informatii neoficiale sau pe tema unor presupuse rapoarte despre discutii interne. Noi am spus clar ce credem ca este necesar pentru a gasi o solutie durabila la problemele economice cu care se confrunta Grecia, o solutie care sa puna Grecia pe calea unei cresteri de durata, sustinute de o serie de reforme credibile care sa fie insotite de o reesalonare a datoriei din partea partenerilor europeni”, afirma FMI.

Discutiile dintre Grecia si cvarterul reprezentand creditorii sai – Comisia Europeana, FMI, Banca Centrala Europeana si fondul de sustinere a zonei euro (MES) – urmeaza sa fie reluate luni, dupa doua saptamani de pauza.

Grecii acuza masurile nepopulare impuse de FMI

Guvernul grec de stanga acuza in mod frecvent FMI ca mizeaza prea mult pe o austeritate contraproductiva, in timp ce tara este in prima linie a frontului care trebuie sa faca fata crizei refugiatilor.

Si in Romania, o serie de recomandari ale FMI sunt considerate a fi defavorabile populatiei. Institutia este preocupata de mentinerea deficitelor, care, in lipsa unor reforme structurale, au dus doar la cresteri de taxe si scaderi de venituri pentru populatie. De asemenea, Fondul s-a opus, de-a lungul timpului, unor masuri de protectie a consumatorilor de servicii financiare cum ar fi falimentul personal si, mai nou, Legea privind darea in plata.

Datoriile Astra se ridica la un miliard de euro

Suma totala solicitata de creditorii Astra Asigurari se ridica la 4,5 miliarde de lei. Lichidatorul societatii, KPMG, a depus la dosarul de faliment, dupa doua amanari de cate o luna, tabelul preliminar al creditorilor, in care sunt inscrise 1.223 de firme si persoane fizice. Initial, se estimase ca numarul total al creditorilor este de 3.600. 
Cea mai mare creanta din tabel apartine unei banci, adica aproximativ doua miliarde de lei. Fondul de Garantare a Asiguratilor este al doilea cel mai mare creditor cu 707 milioane de lei. Fondul este cel care va trebui sa despagubeasca toti clientii Astra sau tertii pagubiti de clienti ai Astra Asigurari, insa, potrivit noii legislatii in domeniu, in caz de faliment al unei companii de asigurari, despagubirea este limitata la 450.000 de lei (100.000 de euro) per creditor. 

Pe lista mai sunt prezente, in calitate de creditori, si institutii ale statului, cum ar fi ANAF, dar si diverse alte agentii pana la banci, societati de asigurare si primarii. Nu lipsesc nici marile companii de reasigurare cu care Astra avea contracte.  

Un alt mare creditor este Asociatia Societatilor de Asigurare din Ungaria, care cere aproximativ 107 milioane de lei. Astra Asigurari a reprezentat o prezenta importanta pe piata din Ungaria unde avea un portofoliu de aproximativ 200.000 de polite, majoritatea RCA. Asociatia maghiara a asiguratorilor a decis sa denunte respectivele polite si sa achite despagubirile catre clienti. 

Urmatorul termen in dosarul Astra este pe 28 aprilie

ASF a cerut falimentul Astra Asigurari in august 2015, dupa un an si jumatate de administrare speciala. Falimentul a fost confirmnat de Tribunalul Bucuresti, insa decizia a fost atacata cu apel si urmeaza ca o instanta de la Curtea de Apel Bucuresti sa pronunte o decizie definitiva. Urmatorul termen este fixat pentru 28 aprilie.

Doar dupa decizia definitiva, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate incepe plata efectiva a despagubirilor catre clientii care au dosarele complete. Fondul a facut in repetare randuri apel la clientii companiei sa urgenteze demersurile pentru a-si finaliza dosarele, astefel incat sa isi poate recupera cat mai repede banii, dupa ce Fondul incepe platile. 

In momentul in care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea in portofoliu 2,5 milioane de polite de asigurare si 1,8 milioane de clienti.