Monday, March 10, 2014

Rabla 2014: Masinile mai vechi de 8 ani vor putea fi casate

Programul Rabla ar putea incepe cu noi reguli, in urma unui proiect aflat in dezbatere publica. Se doreste reducerea vechimii necesare pentru casarea masinii de la minim 10 ani la minim 8, iar tichetele sa nu mai fie acordate fizic beneficiarilor, ci direct producatorilor sau dealerilor validati in program.

Pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie alocate electronic in sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Un avantaj al acestei modificari, ar putea fi faptul ca ar disparea specula.  Cei care au masini vechi vor putea ceda totusi dreptul la prima de casare catre alte persoane.


Valoarea tichetului ramane la acelasi nivel ca si anul trecut, de 6.500 lei. In plus, se pastreaza in continuare decizia de anul trecut in ceea ce priveste numarul de tichete ce pot fi utilizate pentru achizitionarea unei masini noi. Prin urmare, cei care doresc o masina noua vor putea folosi doar un tichet electronic, si nu 3 cum era posibil pana acum 2 ani.

Bonus pentru masini ecologice

Cei care se vor indreapta spre o masina noua, incadrata in norma de poluare Euro 6, cu motor ce genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km sau care are sistem de propulsie hibrid, primesc in plus, pe langa prima da casare, un eco-bonus in valoare de 500 lei. 

Se pot cumula 2 eco-bonusuri care se adauga la reducerea aferenta tichetului, astfel ca discountul la achizitia unei astfel de masini poate ajunge la maxim 7.500 lei.

Distribuirea voucherelor

Administratia Fondului pentru mediu va aloca un numar de 20.000 tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei. 

Pentru persoanele fizice  voucherele vor fi distribuite pe fiecare judet, in raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

La nivelul fiecarui judet, vor fi repartizate in mod egal intre punctele de lucru apartinand producatorilor validati si situate in respectiva unitate teritoriala.

Sesiunea de finantare va fi organizata in patru etape, fiecare etapa avand o durata de cate 60 zile. 

Care sunt etapele?

In prima etapa, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judet, in raport cu numarul autovehiculelor uzate aflat in evidentele DRPCIV.

In a doua etapa, tichetele aferente fiecarui judet ramase neutilizate, precum ?i cele alocate pentru care s-au anulat notele de inscriere, vor fi redistribuite in mod egal intre punctele de lucru apartinand producatorilor validati din respectiva unitate teritoriala.

In a treia etapa, tichetele ramase se impart, in mod egal, intre punctele de lucru ale producatorilor validati din judetul respectiv. In aceasta etapa, orice producator validat poate ceda tichetele alocate in favoarea unui alt producator validat, cu obligatia de a informa,  in prealabil,  Administratia Fondului pentru Mediu. 

In ultima etapa, tichetele ramase se vor imparti in mod egal, intre punctele de lucru. Pot participa doar producatorii validati care, in etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

In cazul in care la sfarsitul ultimei etape vor ramane tichete neutilizate, acestea vor fi anulate .

Robor a urcat cu 2 procente, insa dobanzile la depozite tot mai scad

La inceputul lui februarie, dobanzile interbancare au crescut brusc pe toate scadente. In numai 2 zile, Robor la 3 luni aproape s-a dublat, crescand de la 1,94% la 3,52%. Cu toate ca valoarea indicelui se mentine la peste 3%, unele banci continua sa scada dobanzile la depozite.

Tendinta de scadere a dobanzilor la depozite se mentin in continuare, desi amploarea reducerilor s-a mai diminuat, iar numarul bancilor care opereaza reduceri s-a miscorat simtitor. 

Scaderile au fost limitate la 0,3-0,35%, in cazul depozitelor in lei, acestea fiind operate de banci precum UniCredit Tiriac Bank, Volksbank, OTP Bank sau Banca Feroviara.


Dobanda medie este pe punctul de a scadea sub pragul de 3% pentru scadenta de 1 luna. Aceasta urca pana la un maxim de 3,6% pentru scadenta de 12 luni. 

In cazul scadentei de 3 luni, pentru un depozit de 3.000 lei, singurele banci care platesc o dobanda de peste 4% mai sunt TBI Bank si Nextebank. Randamentele scad treptat in clasament, pana la niveluri de 2%%.

Guvernul Ponta 3 vrea sa introduca impozitarea progresiva a veniturilor

Impozitarea progresiva a veniturilor este unul din obiectivele asumate de guvernul Ponta 3. Cotele de impozitare ar fi de 8%, 12% si 16%, persoanele cu venituri mici urmand sa fie taxate mai putin.

De asemenea, programul de guvernare precizeaza ca sa va lua in calcul reducerea cotei de TVA de la 24% la 19% si scaderea cotei pentru contributiile la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale

Toate aceste masuri ar duce la reducerea drastica a veniturilor bugetare, ceea ce inseamna ca guvernul va trebui sa gaseasca resurse in alta parte pentru a echilibra bugetul. 

Printre solutiile identificate se numara alinierea redeventelor pentru concesionarea activelor statului la media europeana, largirea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale.

Ca de obicei, toate aceste propuneri nu sunt insotite de o analiza a efectelor asupra bugetului de stat. Ele vor trebui insa sa treaca de filtrul FMI si Comisiei Europeana, care vor urmari exact impactul bugetar al oricaror masuri propuse, astfel incat obiectivul pentru deficitul bugetar sa nu fie pus in pericol.

Fitch: Bancile romanesti nu prezinta riscuri semnificative

Sectorul bancar din Romania nu prezinta un risc semnificativ pentru datoria publica, semnaleaza agentia Fitch Ratings.

Din punctul de vedere al agentiei, bancile sunt bine capitalizate – indicatorul de solvabilitate fiind de 13,75 la sfarsitul lui 2013 – iar raportul dintre credite si depozite a coborat aproape de 100%.

Calitatea activelor prezinta motive de ingrijorare, deoarece rata creditelor neperformante a continuat sa creasca, de la 18,2% la sfarsitul lui 2013 la 21,9% la finele lui 2013. Un aspect pozitiv este insa faptul ca aproape toate creditele neperformante sunt provizionate integral.

Fitch a confirmat ratingul de tara la BBB-, cu perspectiva stabila. Agentia apreciaza faptul ca deficitul de contul curent a coborat la numai 1,1% din PIB in 2013, reprezentand cel mai scazut nivel inregistrat de Romania in perioada post-tranzitie, 

Economia romaneasca a trecut printr-o ajustare majora a deficitului de cont curent, care ajunsese in 2007 la 13,5% din PIB.