Monday, April 22, 2013

Euro a scazut cu 3 bani fata de saptamana trecuta

Leul a revenit pe apreciere in ultima sedinta a saptamanii. Cursul oficial anuntat de BNR este cu 3 bani mai mic decat nivelul de la finalul saptamanii anterioare. 

Dupa ce a inceput saptamana intr-o nota de apreciere sustinuta, leul a cunoscut o usoara corectie joi. 

“Volumele mai ridicate la debutul si la incheierea sesiunii de ieri indica echilibrul dintre potentiala cerere comerciala de valuta si intrarile straine in titluri de stat in lei”, au precizat analistii ING Bank. 

Ultima sedinta a saptamanii a readus insa trendul de apreciere iar cursul oficial a scazut la 4,3663 lei pentru un euro. 
Nivelul este cel mai mic din ultima luna si cu 3 bani sub valoarea inregistrata in urma cu o saptamana. 
Pe piata interbancara, spre finalul sedintei, cotatiile se mentineau in intervalul 4,3600 – 4,3650 lei pentru un euro, aprecierea leului incadrandu-se in tendinta regionala. 

La casele de schimb valutar ale bancilor, cursul minim de vanzare porneste de la 4,3890 lei pentru un euro, in timp ce la cumparare, cursul maxim este de 4,3415 lei pentru un euro. 

Guvernul irlandez vrea sa modifice legea falimentului personal

Guvernul irlandez a anuntat planuri de schimbare a legislatiei insolventei personale. Pe viitor, cei care solicita falimentul ar trebui sa renunte la masini, la asigurarile private de sanatate si la vacante si sa se intretina dintr-o diurna de 8 euro. Cei care accepta vor fi insa protejati impotriva abuzurilor si si-ar putea pastra locuinta. 

Modificarile vin ca raspuns la situatia cu care se confrunta atat clientii cat si sistemul bancar din Irlanda ca urmare a numarului mare de persoane care nu isi mai pot plati creditele ipotecare. Acest lucru a facut ca FMI sa isi arate ingrijorarea privind perspectivele de redresare economica a tarii. 

Schimbarile legislative, chiar daca par sa fie pline de constrangeri, aduc un beneficiu clientilor supraindatorati. Acestia vor reusi sa iasa din faliment dupa 3 ani, un sfert din perioada de 12 ani pe care o implica in prezent falimentul personal in Irlanda, noteaza FT.com.  

Cheltuieli atent monitorizate

Noile reglementari impun anumite limitari clientilor care doresc sa solicite falimentul personal. Pentru a-si putea pastra locuinta, acestia trebuie sa dovedeasca ca renunta la orice bun sau serviciu care nu este absolut necesar. 

Spre exemplu, clientii isi vor putea pastra masinile doar daca locuiesc intr-o zona in care nu au acces la transport public. Cheltuielile de socializare si divertisment vor fi limitate la 29 de euro pe saptamana si nu pot include anumite servicii, precum televiziune prin cablu. 

Cheltuielile pentru mancare ar urma sa fie stabilite la 8 euro pe zi, in conditiile in care Irlanda este una dintre cele mai scumpe state din UE. 

“Recomandarile privind cheltuielile considerate rezonabile ofera un scut de aparare esential pentru a ne asigura ca nici institutiile financiare, nici alti creditori, nu vor incerca sa sustraga de la clienti fonduri de care acestia au nevoie”, a precizat ministrul irlandez al Justitiei, Alan Shatter, pentru BBC. 

Cei care nu accepta aceste reguli risca sa isi piarda locuinta. Pe de alta parte, si bancile care nu accepta falimentul personal al clientilor si stergerea unei parti din datorie, risca ca din executarea silita a locuintei sa nu isi acopere decat o mica parte din datorie. 

Intre 1997 si 2007, preturile proprietatilor imobiliare au urcat de 4 ori, cea mai mare crestere din UE. Scaderea puternica ce a urmat a dus sistemul bancar intr-o criza ce a fortat guvernul sa accepte un plan de salvare de la UE si FMI in 2010.

Bank of Cyprus nu si-a gasit cumparatori. Ofertele BT si Raiffeisen Bank au fost refuzate

Ofertele Bancii Transilvania si Raiffeisen Bank pentru achizitionarea sucursalei Bank Of Cyprus din Romania au fost respinse. Viitorul bancii ramane incert. 

Conform unor surse bancare citate de ZF.ro, Banca Centrala a Ciprului a respins cele doua oferte pe motiv ca sunt mai mici in comparatie cu ceea ce evaluase comitetul de restructurare cipriot. 

Sucursala este inchisa din 1 aprilie iar clientii au acces la banii din cont doar prin intermediul bancomatelor. Pentru necesitati, acestia trebuie sa contacteze call-centerul bancii. 
Din acel moment si pana in prezent, s-au retras aproximativ 3 milioane euro din sucursala din Romania. 
Conform ultimului anunt oficial, banca ramane inchisa pana pe 22 aprilie, tocmai in vederea derularii negocierilor de vanzare. Reprezentantii bancii nu au putut fi contactati pentru a preciza daca acest termen se va prelungi. 

Angajatii bancii din call-center au precizat ca nu au primit inca nicio informare oficiala privind o eventuala prelungire a acestui termen. 

Banca mi-a blocat cardul pentru tranzactiile online. Ce pot face?

Intrebare: Ce se intimpla daca introduc de mai multe ori gresit codul de securitate al cardului intr-o tranzactie online.se blocheaza cardul.??Desi mai sunt 15 zile pina la sfirsitul luni aprilie luna in care cardul meu expira nu mai pot face tranzactii online cind introdudatele de pe card imi spune card inexsistent care ar putea fi motivul.va multumesc ptr atentia acordata.

Raspuns: Fiecare banca isi poate impune regulile proprii de securitate in ceea ce priveste blocarea cardurilor pentru tranzactiile online, fara sa existe neaparat o practica unitara. Astfel, trebuie sa verificati care este politica bancii dvs. 

Spre exemplu, in cazul cardurilor inrolate in sistemul 3D-secure tranzactiile online se pot face doar prin introducerea datelor cardului si a unei parole unice, setate anterior de client. 

In cazul in care parola este introdusa gresit de mai multe ori consecutiv, banca poate bloca cardul pentru tranzactiile online din motive de securitate. Daca cineva va fura datele cardului si vrea sa faca o plata online, nu va avea la dispozite posibilitatea de a incerca un mai mult de 3-5 variante de palore. 

Blocarea cardului pentru tranzactiile online nu inseamna insa si blocarea cardului pentru alte operatiuni. Veti putea face in continuare plati la comercianti si retrageri de numerar la ATM, pe baza introducerii PIN-ului. 

Pentru a va debloca cardul pentru plata online trebuie sa luati legatura cu banca sau la Romcard, procesatorul tranzactiilor 3D Secure.