Monday, June 8, 2015

Fond de investitii in dolari la BRD

BRD Asset Management a obtinut avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru lansarea fondului deschis de investitii BRD USD. Acesta va fi al saptelea fond din portofoliul managerului si al treilea fond denominat in dolari din piata. 

Institutia, al treilea manager de fonduri ca marime din piata romaneasca, gestioneaza active in gestiune de 2,6 miliarde de lei. 

Autorizarea fondului denominat in dolari are loc in contextul in care dolarul s-a apreciat puternic fata de leu in ultimele 12 luni, cu circa 20%. De la inceputul acestui an, dolarul american a castigat 3% in raport cu leul.

Investitorii in fonduri denominate in dolari castiga din randamentul fondului, dar si din aprecierea valutei americane. Insa, daca leul se apreciaza in raport cu dolarul, atunci investitorul suporta pierderea generata de diferenta de curs.

Fonduri denominate in dolari administreaza sin Raiffeisen Asset Management (fond inchis) si OTP Asset Management (fond deschis). Cele doua fonduri au obtinut, in acest an, randamente cuprinse intre 0,7% si 1,6%.

Note mai bune de la Fitch pentru trei banci romanesti

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit calificativele pentru trei banci care activeaza pe piata bancara din Romania. Potrivit unui comunicat al institutiei, este vorba despre Banca Transilvania, ProCredit Bank si Garanti Bank Romania.  
In cazul Bancii Transilvania, agentia a crescut cu o treapta ratingul IDR, pentru finantarile pe termen lung, de la ‘BB-‘ la ‘BB’, cu perspectiva stabila. ”In acelasi timp, ca urmare a rezultatelor de pana acum privind achizitia Volksbank Romania, Fitch a scos Banca Transilvania din categoria RWE de monitorizare a ratingului. Agentia a imbunatatit, de asemenea, nivelul ratingurilor de viabilitate (VR) ale BT, care au fost marite la nivelul ‘bb’ de la ‘bb-’”, se mentioneaza in comunicat.

Institutia de rating se asteapta ca achizitionarea Volksbank Romania, incheiata in aprilie, sa avantajeze Banca Transilvania si sa aduca beneficii de eficientizare la scara larga, cu influente pozitive asupra cotei de piata a BT.

”Fitch estimeaza ca procesul de scoatere in afara bilantului si de reducere a creditelor neperformante, parcurs de Volksbank Romania inainte de achizitie, a adus calitatea activelor si acoperirea cu provizioane la nivele comparabile pentru cele doua banci. Referitor la oferta facuta clientilor VBRO cu imprumuturi in franci elvetieni, de a converti sumele in lei sau euro la curs de schimb favorabil, Fitch Ratings considera ca este atractiva si ca ar trebui sa se bucure de un grad inalt de acceptare, ducand la o reducere substantiala a riscurilor viitoare legate de aceasta parte a portofoliului VBRO”, se mai arata in comunicatul citat.

In cazul ProCredit Bank, agentia de evaluare financiara a confirmat ratingul pe termen lung la 'BBB minus ' cu perspectiva stabila si, totodata, a imbunatatit ratingul de viabilitate al bancii de la ”b” la ”b plus”. Potrivit agentiei, ratingul pe termen lung si ratingul de suport al ProCredit Bank Romania sunt sustinute de sprijinul potential din partea bancii mama ProCredit Holding AG & Co. KGaA ( BBB/Stabila). Ratingul ProCredit Bank Romania este cu o treapta sub ratingul bancii mama pe baza importantei strategice a regiunii CEE iar perspectiva stabila o reflecta pe cea a bancii mama.

Pe de alta parte, agentia a confirmat si  ratingul pe termen lung al Garanti Bank Romania, la "BB+", cu perspectiva pozitiva, cel pentru datorii pe termen scurt la "B", cu perspectiva pozitiva, si cel de sprijin la "3", cu perspectiva pozitiva. In acelasi timp, Fitch a imbunatatit ratingul de viabilitate acordat bancii, de la "b" la "b+". 

Potrivit comunicatului, decizia reflecta optimizarea capacitatii de finantare a Garanti Bank (o crestere a volumului depozitelor), un profit brut operational solid inainte de provizioane, precum si ameliorarea perspectivelor de crestere a economiei la nivel local.

Perspectiva pozitiva acordata ratingurilor Garanti Romania reflecta perspectiva pozitiva a ratingurilor bancii mama, Turkiye Garanti Bankasi (TGB), care la randul lor reflecta anuntul facut de Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), in noiembrie 2014, privind majorarea participatiei sale in TGB.

Creste numarul de asigurari pentru malpraxis

Companiile de asigurari din Romania au inregistrat, in primele trei luni din acest an, primele brute subscrise pentru asigurari de raspundere civila medicala (malpraxis) in valoare de 11,95 milioane de lei. Datele sunt cuprinse in raportului trimestrial publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Potrivit ASF, in intervalul ianuarie-martie 2015 au fost incheiate 126.358 de contracte de asigurari de raspundere civila medicala. Astfel, intr-un singur triemstru, s-au incheiat mai mult de jumatate din cele incheiat in tot anul 2014. 

In acelasi timp, companiile de asigurari au achitat despagubiri in valoare de 271.070 lei pe acest segment de asigurari.

Politele malpraxis au reprezentat, in perioada mentionata, 0,76% din total prime brute subscrise pentru asigurari generale.

In 2014, primele brute subscrise pentru asigurari de raspundere civila medicala au insumat 40,75 milioane de lei, avand o scadere importanta fata de anul anterior, cand politele malpraxis au totalizat 109,8 milioane de lei.

Tentativa de frauda in numele ANAF

Ministerul Finantelor Publice NU solicita taxa pentru utilizarea Internetului, cu atat mai putin in Bitcoin. Prin intermediul unui comunicat de presa, institutia avertizeaza cetatenii care primesc mesaje pe e-mail cu privire la plata unor asa zise taxe sa nu dea curs solicitarilor.

”Avand in vedere sesizarile cetatenilor privind seria de mesaje primite pe e-mail in legatura cu plata unei asa zise taxe anuale de 278 lei (de la adresa de e-mail taxa@finante-romania.ro) pentru utilizarea serviciilor de internet, Ministerul Finantelor Publice atrage atentia si adreseaza rugamintea celor care primesc astfel de mesaje sa nu dea curs solicitarii si sa nu efectueze nicio plata in sistemul specificat in mesaj”, se arata in comunicatul Ministerului. 

Mai mult, institutia mentioneaza ca nici MFP si nici ANAF nu au transmis vreun mesaj privind plata vreunei taxe de utilizare a internetului. ”Precizam ca organul fiscal nu poate solicita achitarea taxelor prin intermediul a diferite sisteme de plati, precum Bitcoin, respectiv ca nicio taxa nu poate fi stearsa automat din baza de date. Intrucat asupra acestui fapt exista suspiciunea unei tentative de frauda, va asiguram ca vom lua toate masurile necesare in vederea depistarii persoanelor vinovate”, se subliniaza in comunicatul citat.