Monday, April 7, 2014

Consumatorii vor scapa de hatisul produselor de investitii

Produsele complexe de investitii, inclusiv fondurile de pensii private, vor putea fi comparate mai usor de catre consumatori, cu ajutorul unui document standardizat, care va prezenta intr-o maniera usor de inteles performantele, riscurile si costurile produselor.

Singurele produse de investitii pe care consumatorii le pot compara facil sunt fondurile mutuale. Aici directivele europene au impus administratorilor obligatia de a furniza investitorilor un document cheie care sa sintetizeze informatii cu privire la randamentul investitiilor, riscul asumat si costurile aferente.

In 2012, Comisia Europeana a propus regulament prin care sa ofere consumatorilor informatii similare atunci cand aleg orice produs de investitie, fie ca este vorba de o asigurare unit-linked, de un depozit structurat sau de un fond de pensie privata.

“Sfera larga de aplicare a Documentului cu Informatii Cheie urmareste sa asigure ca niciun produs de investitie nu il poate evita, pentru a permite consumatorilor comparatia diverselor oferte de investitie. Masura este esentiala pentru a redobandi increderea investitorilor in sectorul financiar”, afirma Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.

Recent, Parlamentul European si Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la structura informatiilor pe care acest document cu informatii cheie trebuie sa le cuprinda.

Pentru a deveni obligatoriu, regulamentul trebuie sa fie aprobat in plenul Parlamentului Euroipean si apoi de catre Consiliul UE. Este de asteptat Parlamentul sa-l voteze in plenara din aprilie, dupa care urmeaza ca textul sa fie adoptat formal de catre Consiliu.

Salariul minim din Romania este cu mult sub nivelurile din alte state europene

Chiar si dupa majorarea salariului minim de la 800 lei la 900 lei, Romania va continua sa se plaseze pe penultimul loc in UE, dupa acest criteriu. Doar Bulgaria, are un salariu minim stabilit la un nivel mai mic.

In urma majorarii din acest an, salariul minim va ajunge la echivalentul a 200 euro. Chiar si asa, este cu peste 50% mai mic decat in multe state din Europa Centrala si de Est. In majoritatea tarilor din regiune, acesta trece de 300 euro.

Raportul FMI semnaleaza ca desi PIB pe cap de locuintor este cu numai 40% mai mic in Romania decat in tari precum Croatia, Polonia sau Slovacia, salariul minim este la noi cu 50% mai redus. Prin urmare, exista un potential de crestere, fara a pune in pericol competitivitatea economiei.

Majorarea salariului minim nu influenteaza de regula costurile salariale la nivelul intregii economii, deoarece doar o parte redusa din angajati (intre 5% si 12%) sunt remunerati cu salariul minim pe economie.

Creditarea revine pe trend descendent

Dupa ce in luna iunie 2013, soldul creditului neguvernamental a inregistrat o usoara crestere, in iulie, se instaureaza din nou tendinta descendenta, care a caracterizat tot acest an.

La sfarsitul lui iulie 2013, soldul creditului neguvernamental a ajuns la 221,4 miliarde lei, cu 1,2% mai putin decat in luna anterioara. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata o contractie a creditarii cu peste 4%.

Fenomentul este cauzat in principal de restrangerea creditarii in valuta, unde scaderea a fost de 7,2% in ultimele 12 luni. Creditele in lei nu au reusit sa contrabalanseze aceasta tendinta, inregistrand o crestere anemica (+0,7%).

Din aceasta perspectiva, schimbarile operate la nivelul programului Prima Casa nu sunt deloc imbucuratoare, avand in vedere ca de acum inainte imprumuturile se vor acorda doar in lei.

Potrivit datelor BNR, soldul creditului pentru sectorul privat se afla la minimul ultimelor 19 luni. 

BCE este hotarata sa tina jos dobanzile la euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de politica monetara din zona euro la 0,25% si a subliniat ca are in vedere ca tina dobanzile la valori scazute pentru o perioada extinsa de timp.

Politica BCE influenteaza in mod direct ratele dobanzilor interbancare  - indicii Euribor – astfel ca aceste masuri sunt benefice pentru toti consumatorii care au credite in euro cu dobanzi variabile. In prezent, indicele Euribor la 3 luni se situeaza la 0,32%.

“Nu excludem o noua relaxare a politicii monetare si in continuare, anticipam ca dobanda cheie a BCE va ramane la nivelul curent sau chiar mai jos pentru o extinsa perioada de timp”, a precizat Mario Draghi, presedintele BCE.

Aceasta afirmatie este fundamentata pe faptul ca presiunile inflationiste sunt prognozate a fi limitate pe termen mediu, avand in vedere situatia dificila a economiei, gradul mare de neutilizare a capacitatilor de productie si cererea slaba de credite.

Cursul se mentine in apropierea pragului de 4,45 lei/euro

Cursul de referinta BNR a incheiat saptamana in crestere fata de vinerea trecuta, euro urcand insa cu numai 0,9 bani in raport cu moneda nationala. 

Cotatiile interbancare se situau usor peste nivelul de referinta aproape de inchiderea sedintei de tranzactionare.

BNR a publicat vineri un curs oficial de 4,4603 lei pentru un euro, in conditiile in care la finele saptamanii trecute, acesta scazuse la cel mai mic nivel al ultimelor 4 luni. 

Desi in cursul sesiunii de tranzactionare de joi, euro reluase tendinta de apreciere fata de leu, moneda locala a corectat in mare parte pierderile initiale, evolutie continuata si pe parcursul acestei zile.