Saturday, June 22, 2013

Guvernul aproba vanzarea unui pachet de 11% din Nuclearelectrica

Guvernul a aprobat strategia de privatizare pentru Nuclearelectrica si va oferi spre vanzare investitorilor un pachet de 11,077% din capitalul social existent.

O transa de 10% din actiunile nou-emise vor putea fi subscrise de investitorii privati, in cadrul unei oferte publice. Pentru restul de actiuni, Fondul Proprietatea va avea drept de preferinta de subscriere.

Intervalul de pret pentru subscriere va fi mentionat in prospect, pentru a oferi suficienta flexibilitate ofertei publice, astfel incat aceasta sa se finalizeze cu succes.
Privatizarea Nuclearelctrica este asumata de guvern, in cadrul acordului cu FMI. Cel mai mult vor avea de castigat actionarii de la Fondul Proprietatea (FP), care detine aproape 10% din companie. 

O serie de fonduri de investitii straine au achizitionat in ultimii ani, pachete importante de actiuni FP si au facut lobby la FMI pentru a forta privatizarea companiilor de importanta strategica la nivel national din portofoliul FP, cum este Nuclearelectrica. 

Ce venituri pot fi poprite unui administrator de firma?

Intrebare: Buna ziua, Sunt administrator la o societate care are un credit garantat cu ipoteca. Intrucat nu a putut achita ratele la timp, imobilul a fost scos la vanzare de executorul judecatoresc. Are dreptul executorul judecatoresc sa-mi puna poprire pe salariu? Si mai ales pe indemnizatia de crestere a copilului si alocatie? Multumesc! Mentionez ca imobilul nu s-a vandut inca sa ramana prejudiciu neacoperit.

Raspuns: In calitatea dumneavoastra de administrator al societatii, ati putea fi executat silit in doua situatii: 

i) daca ati garantat in nume personal restituirea creditului - sunteti fidejusor. 
ii) in cazul in care societatea respectiva intra in insolventa si instanta hotaraste atragerea raspunderii dumneavoastra in calitate de administrator al societatii.

In aceste cazuri, executorul judecatoresc va poate popri salariul si alte venituri periodice in limita a 1/3 din venitul lunar net (sau 1/2 daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume). 

Indemnizatia de crestere a copilului si alocatia de stat nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Ce este un card de credit?

Cardul de credit reprezinta un imprumut, aflat permanent la dispozitia clientului. Suma maxima care poate fi obtinuta cu ajutorul cardului este numita de banci - limita de credit. Aceasta scade pe masura ce banii sunt utilizati si se reintregeste o data cu rambursarea.
Cardul poate fi folosit de client dupa cum doreste. Acesta poate efectua diverse plati la magazinele care accepta cardurile sau, pur si simplu, poate retrage numerar de la bancomate. 
Prin natura sa, cardul de credit este, insa, un produs destinat facilitarii platilor la comercianti si, mai putin, utilizarii in scopul retragerii de numerar de la bancomate.
Diferentierea se observa in mod evident. Trebuie doar sa luam in calcul nivelul net superior al comisioanelor la retragerea de numerar in comparatie cu cardurile de debit. In plus, majoritatea bancilor percep dobanzi pentru sumele retrase in numerar de pe cardurile de credit, din momentul efectuarii operatiunii.
La inceput, utilizarea cardurilor de credit emise de institutiile de credit romanesti a fost limitata, in majoritatea cazurilor, la teritoriul national. In prezent, insa, aproape toate cardurile de credit emise sub sigla Visa, MasterCard sau American Express pot fi folosite si in strainatate.
Cardurile de credit sunt emise in general in lei. Exista insa banci unde detinatorii de card pot opta pentru carduri in valuta. O asemenea optiune este recomandata celor care calatoresc frecvent in strainatate, intrucat utilizarea in tara a unui card emis in valuta va fi insotita de un comision de conversie de 2% din valoarea tranzactiei.

Antreprenorii se indreapta spre comert, servicii si agricultura

Cele multe afaceri noi aparute in 2012 s-au indreptat spre comert, servicii si agricultura. Initiativele din industrie se mentin insa la cote reduse. Numarul de IMM-uri nou-infiintate a fost cu aproape 5% mai mic decat in anul anterior. 

In cursul lui 2012, s-au inmatriculat 125.600 de agenti economici, fata 132.000 in 2011. Pe de alta parte, numarul de suspendari a crescut usor (pana la 24.000 in 2012), iar dizolvarile s-au dublat (de la 11.000 in 2011 la 22.000 in 2012).  

In ultimii 2 ani, la fiecare noua inmatriculare a avut loc sistarea activitatii unei firme, arata ultimul raport anual realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP). Comparativ cu 2009 si 2010, situatia s-a imbunatatit, deoarece in acea perioada, se infiinta o firma si dispareau doua. Pe de alta parte, in 2008, se infiintau 4 firme si disparea numai una. 
Sectoarele economice preferate de agentii economici care au inceput o afacere noua in 2012 au fost comertul (29,2%) si agricultura (16,5%). In domeniul larg, al serviciilor de turism si restaurante, transporturi, informatii si comunicatii, au fost inregistrate aproape 40% dintre noile inmatriculari.

O dinamica rapida s-a observat in domeniul energetic, unde numarul de firme noi s-a dublat. Ponderea lor in total este insa scazuta (1,2%).

Initiativele noi din agricultura si energie sunt motivate de potentialul natural al Romaniei si de politicile de dezvoltare sustinute de programele guvernamentale si de cele europene, arata raportul FPP.

Comertul ramane domeniul cel mai facil de abordat de catre antreprenori, in timp ce procentul intreprinzatorilor care aleg o activitate industriala se mentine la cote scazute in ultimii 2 ani (6,2%).

Cele mai multe firme noi au aparut in regiunile Bucuresti-Ilfov (18%), Nord-Vest (16%), Nord-Est (12%) si Sud-Muntenia (12%). La polul opus sunt regiunile Vest si Sud-Vest Oltenia, cu ponderi de 10%.

Raportul semnaleaza ca exista o corelatie directa intre gradul de dezvoltare economica si initiativele antreprenoriale, in sensul ca in regiunile unde mediul de afaceri este consolidat se pun mai usor bazele unor altor afaceri.

Leul este din nou in defensiva

Cursul de schimb a intrat intr-o noua etapa de depreciere, iar euro se apropie cu pasi repezi de pragul de 4,55 lei. Evolutia este cauzata de faptul ca investitorii internationali isi muta banii din Romania.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a confirmat asteptarile investitorilor, afirmand intr-o conferinta de presa este gata sa opreasca programul de achizitii de titluri financiare, in valoarea de 85 miliarde dolari pe luna.

In ultimii 4 ani, interventiile masive pe piata monetara au dus dobanzile la dolari aproape de 0% si au fortat fondurile de investitii sa caute plasamente mai riscante pe pietele emergente, cum este si Romania. Spre sfarsitul acestui an, interventiile Fed vor incepe sa fie diminuate, iar la mijlocul lui 2014, s-ar putea sa fie sistate, daca rata somajului va ajunge sub 7% in Statele Unite.
Mai mult, Bernanke a semnalat ca banca centrala va incepe sa creasca dobanzile la dolari, atunci cand rata somajului va cobori sub 6,5%. 

Acest lucru va duce la cresterea randamentelor pentru titluri de stat si obligatiuni pe piata americana, astfel ca investitorii isi ajusteaza portofoliile: retrag o parte din banii plasati pe pietele emergente, pentru a-i investi in plasamente in dolari.

Iesirile de capitaluri duc la deprecierea monedei nationale, astfel ca fluctuatiile pe piata valutara se vor mentine destul de importante in perioada urmatoare.