Wednesday, March 5, 2014

UniCredit ofera conturi gratuite pentru incasarea subventiei APIA

UniCredit ofera beneficiarilor de subventii APIA posibilitatea de a deschide un cont special destinat incasarii subventiei, fara costuri suplimentare.

Pentru campania 2014-2015, banca pune la dispozitia beneficiarilor de subventiii o oferta completa de finantare. Pentru a avea acces mai usor la credite, UniCredit recomanda agricultorilor sa se adreseze la banca cat mai curand dupa depunerea cererii de sprijin la APIA, pentru inceperea analizei dosarului de credit.

Ulterior aprobarii facilitatilor, utilizarile din plafoanele aprobate sunt permise in baza adeverintelor emise de APIA.

“Pentru campania 2014-2015, estimam ca valoarea subventiilor pe ha (SAPS) va fi de aproximativ 160 euro/ha, inainte de aplicarea corectiilor liniare si de aproximativ 141 euro/ha dupa aplicarea corectiilor. Procentul de finantare se va aplica la valoarea comunicata de APIA prin conventiile specifice”, afirma Marius Radu, coordonator Fonduri Europene in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Cererile de sprijin pe suprafata vor putea fi depuse la APIA in perioada 3 martie – 15 mai 2014. Pentru cererile depuse intre 16 mai si 9 iunie, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare.

BCR: Pierderile din credite s-au redus, iar banca revine pe profit

BCR a inregistrat o scadere cu 41,2% a costului net cu provizioanele pentru credite, pana la 2,1 miliarde lei in 2013, pe fondul reducerii ratei de formare de noi credite neperformante.

La sfarsitul lui 2013, rata creditelor neperformante s-a situat la 29,2%, mentinandu-se stabila fata de trimestrile anterioare, pe fondul imbunatatirii ratei de recuperare si a vanzarilor de credite neperformante. 

Rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat la 65,8% in decembrie 2013 fata de 58,6% in decembrie 2012.

“Va trebui in continuare sa facem fata provocarilor importante care se ivesc, nu in ultimul rand stocului de imprumuturi neperformante, in contextul unei cresteri economice promitatoare, care intarzie totusi a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solida”, afirma Tomas Spurny, presedintele BCR.

Volumul brut de credite s-a comprimat cu 12,2% in 2013, activitatea de creditare fiind afectata de cererea slaba, astfel ca nu a putut compensa decat partial rambursarile si contractia portofoliului de credite.

Pe de alta parte, valoarea depozitelor atrase de la clienti a scazut usor (-1%), aceastea fiind principala sursa de finantare a bancii.

La nivelul activitatii operationale, rezultatul s-a imbuntatit, inregistrandu-se un avans de 5% in 2013 fata de 2012. O contributie importanta la aceasta evolutie a avut-o reducerea cheltuielilor, cu aproximativ 10%.

2013 a consemnat revenirea bancii pe profit, BCR incheiand anul cu un rezultat net de 598,7 milioane lei, fata de o pierdere de 1,2 miliarde lei in 2012.

BCR Leasing ofera Casco gratis pe o perioada de 6 luni

BCR Leasing lanseaza o campanie de leasing pentru autoturisme si vehicule comerciale usoare, noi, sub 3,5 tone, prin care ofera clientilor, promotional, Casco gratuit timp de 6 luni.

In plus, compania de leasing acorda in primele 3 luni, gratie la capital, la achizitionarea de vehicule comerciale usoare.

Polita de asigurare este incheiata la Omniasig. Produsul se adreseaza tuturor categoriilor de clienti: persoane juridice, persoane fizice autorizate si persoane fizice, iar oferta promotionala este valabila pana la  30 iunie 2014.

Companiile pot opta pentru finantare in euro, cu dobanda de 3,95%, variabila in functie de Euribor la 3 luni, pentru un avans de 50%, si respectiv cu dobanda de 5,50% pentru un avans incepand de la 15%. 


In cazul variantei in lei pentru companii si intreprinzatori, rata dobanzii este de 6,90%, variabila in functie de Robor la 6 luni, pentru un avans minim de 15% si o perioada de finantare de 12-60 de luni.

Pentru persoanele fizice, la finantarile in lei, dobanda este de 7,59% variabila in functie de Robor la 6 luni, avansul minim necesar fiind de 20% din pretul vehiculului. Comisionul de analiza este de 1.116 lei, (TVA inclus) iar comisionul lunar de administrare este de 0,1% aplicat la soldul curent. Clientii individuali beneficiaza de o perioada de leasing intre 12 si 60 de luni.

Companiile ezita inca sa adopte raportarea integrata

Investitorii doresc mai multa transparenta din partea companiilor si o raportare integrata a rezultatelor financiare si a deciziilor de business, conform unui studiu Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

93% dintre investitori se declara in favoarea raportarii integrate a companiilor, dupa cum arata un studiu realizat de ACCA, cea mai mare asociatie internationala in domeniul financiar-contabil, impreuna cu Longitude Research.

Raportarea integrata este o raportare mai transparenta a obiectivelor si deciziilor de business, care isi propune sa ofere o imagine cat mai completa a unei afaceri. 


”Din perspectiva investitorilor, rezultatele financiare anuale, sau chiar trimestriale, nu mai sunt suficiente pentru a oferi o imagine de ansamblu a unei afaceri. Dupa ce, in ultimii ani, tot mai multe companii pun la dispozitia investitorilor si stakeholderilor rapoarte de dezvoltare durabila pentru a-si demonstra mai bine viziunea pe termen lung si responsabilitatea sociala, acum a venit momentul unei abordari mai integrate, care sa arate, cat mai transparent, parcursul de la obiectivele de business la deciziile de management”, spune Andreia Stanciu, director ACCA pentru Europa de Sud-est.

Totodata, studiul ACCA releva faptul ca, desi sunt deschisi fata de conceptul de raportare integrata, profesionistii din domeniul financiar inca ezita sa fie pionierii acestui model. 

Majoritatea au declarat insa ca planuiesc sa adopte raportarea integrata in viitorul apropiat, in timp ce doar 10% au spus ca nu au in intentie sa adopte acest model, care ofera investitorilor si informatii non-financiare.