Friday, December 12, 2014

Rusia a gasit alternative la MasterCard si Visa

Sistemul National de Plati, gandit ca alternativa la MasterCard si Visa in Rusia, va deveni operational in aceasta luna. Sistemul a fost gandit ca sanctiune la adresa celor doi mari procesatori care au refuzat in aceasta primavara sa presteze servicii pentru bancile sactionate de SUA dupa anexarea peninsulei Crimeea.

Primele banci care vor beneficia de noul sistem vor fi cele sufocate de sanctiunile vestului, precum Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank si Rosbank. 

Sistemul va deveni complet functional in primul trimestru al anului viitor, urmand ca toate tranzactiile facute cu carduri Visa si MasterCard sa fie procesate prin intermediul Sistemului National de Plati. Noua entitate va putea emite carduri proprii de anul viitor.

Razboiul economic dintre Rusia si Occident intra intr-o noua faza, cea pe platile interbancare, dupa ce cotatiile petrolului au fost folosite deja ca arma impotriva politicii lui Putin. Dobanda de politica monetara a fost urcata recent la 10,5% pentru a tempera speculatiile pe deprecierea rublei dupa scaderea pretului produselor energetice.

Analistii BCR au identificat 3 domenii prioritare pentru economie

Analistii de la BCR Cercetare au identificat 3 domenii prioritare, unde statul ar trebui sa investeasca pentru a sustine cresterea economica.

Domeniile prioritare pentru Romania sunt: lipsa unei retele de autostrazi, subdezvoltarea mediului rural si infrastructura portuara.

"Ne asteptam pana in 2030 la investitii de pana la 24 miliarde euro pentru constructia a 480 km de autostrazi si 2.400 km de drumuri expres", se arata in comunicatul BCR.

Portul Constanta a devenit cel mai mare port de cereale din Europa, anticipand viitoare pozitionare a Romaniei in acest sector economic.

Incepand cu 2015, planul de dezvoltare rurala vizeaza cresterea productivitatii in agricultura (in prezent 50% din media UE) prin incurajarea exploatarilor agricole de dimensiuni medii.

Dolarul ar putea ajunge la 1,20 euro

Analistii Raiffeisen estimeaza ca dolarul s-ar putea aprecia fata de euro in cursul primului trimestru din anul urmator, cotatia EUR/USD urmand sa coboare pana la pragul de 1,20.

Dupa sedinta BCE de politica monetara de la inceputul lunii decembrie, euro a mai recuperat 1,5 centi fata de dolar, desi Mario Draghi  - presedintele BCE - a anuntat un posibil nou val de expansiune monetara in zona euro.
Analistii Raiffeisen considera ca aceste actiuni s-ar putea materializa in primele luni din 2015, cu efecte negative asupra monedei unice.

In paralel, banca centrala a Statelor Unite se confrunta cu presiuni pentru normalizarea ratelor de dobanda, astfel ca am putea asista la o prima majorare a dobanzii de politica monetara in prima jumatate a anului viitor. 

Politicile celor doua banci centrale sunt diametral opuse, dar ambele favorizeaza intarirea dolarului fata de euro.

In plina iarna, salariile bugetarilor mai ingheata odata

Valoarea de referinta din legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate salariile acestora, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, arata un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax. Doua exceptii: profesorii si medicii.

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, cu exceptia profesorilor, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu pana la 5% din martie si cu acelasi procent din septembrie, in anumite conditii, si cu exceptia unor angajati din sanatate.

Nu este singura stire privind noua politica de austeritate a Guvernului (vezi interzicerea tichetelor de masa si a platii orelor suplimentare si in 2015 pentru bugetari, amanarea acordarii unui ajutor pentru nasterea copilului, renuntarea la mierea oferita scolarilor, etc) dupa angajamentele premierului privind mentinerea fiscalitatii la cotele actuale si nevoia de a acoperi angajamentele electorale din acest an.

Economia merge bine in Romania. Economia gri

Romania are una dintre cele mai mari economii gri din UE se arata intr-un raport PwC, de 28% din PIB fata de o medie UE de 18% si 24% media statelor din Europa Centrala si de Est (suntem depasiti in acest sens doar de Bulgaria).

Avem de asemenea unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere in PIB, 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% in Danemarca, 47% Franta sau 39% in Ungaria. 

In ceea ce priveste gradul de colectare TVA, Romania este pe ultimul loc in  UE, cu doar 56% din suma potentiala in 2012, in comparatie cu un grad de colectare de 95% in Olanda si Finlanda, sau 91% in Slovenia, media europeana fiind de 81%. 
Studiul PwC nu spune nimic insa despre colectarea impozitului pe profit, datele in acest sens fiind la fel de ingrijoratoare (aproximativ 20% din potential dupa datele noastre, multumita optimizarilor fiscale practicate pe scara larga).

Efect al economiei gri, ponderea numerarului in circulatie trece de 60% din PIB potrivit PwC, de 6 ori mai mare decat nivelul din zona Euro, in timp ce ponderea platilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, de peste 3 ori mai mica decat media UE si de peste 4 ori mai mica decat media vestului Europei. 

Explicatiile sunt aici si inchiderea brusca a robinetului creditarii din Romania si politica mult prea generoasa de taxe si comisioane a bancilor locale.