Friday, October 31, 2014

CNIPMMR vrea o banca a IMM-urilor

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca accesul greu la finantare cu care se confrunta micile firme ar fi evitat daca s-ar infiinta o banca dedicata pentru IMM-uri sau daca CEC-ul ar fi reorganizat in acest sens.

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Niculescu, subliniaza ca infiintarea unei banci de la zero ar putea intampina obstacole in timp ce reorganizarea CEC-ului, in spiritul sprijinirii companiilor mici si mijlocii autohtone pentru reducerea decalajului fata de statele UE, ar fi mai facila.
Romania se afla printre ultimele clasate la capitolul spirit antreprenorial din Europa, cu numai 25 de firme infiintate la 1.000 de locuitori. Ungaria, cu o populatie la jumatate, are un numar dublu de IMM-uri.

Inspiratia administratorilor de fond nu sare de comisioanele lor de administrare

In ultimele 36 de luni, performanta indicelui BET (+64%) nu a putut fi depasita decat de 13 fonduri din cele 124 monitorizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri. 

Dintre cele 13, 9 activeaza pe pietele externe, 3 sunt fonduri de indici ce au performat mai bine ca BET-ul iar unul singur, Erste Equity Romania, are un portofoliu diversificat si poate fi considerat ca s-a descurcat mai bine decat piata.

Explicatia acestei anomalii? Administratorii de fonduri nu pot surclasa piata desi au la indemana teoretic ocaziile de a intra si iesi de pe actiuni anticipand trendurile bursei pentru a-si maximiza randamentul. Acest lucru poate fi explicat printr-un motiv simplu - inspiratia lor nu poate compensa povara comisioanelor de administrare. 
Cu atat mai meritorie performanta fondului Erste (+65%), care a reusit sa iasa cu un procent peste BET desi investitorii au platit comisioane de administrare si subscriere care au redus randamentul actiunilor din portofoliu. 

Alte fonduri care s-au situat peste BET in ultimii 3 ani: Certinvest BET Index (67%), Pioneer Funds-Top European Player (67%), Pioneer Funds Global Select (69%), Pioneer Funds Global Ecology (71%), Certinvest XT Index (72%), ING Invest US (75%), Pioneer Funds-North American Basic Value (80%), Pioneer Funds-US Fundamental Growth (84%), Pioneer Funds-Eupean Potential (85%), Certinvest-BET FI Index (104%).

Robor la 3 luni s-a intors la 2%

In ultima luna, nivelul dobanzilor interbancare a suferit o contractie de aproximativ un procent, pe fondul injectiilor de lichiditate operate de banca centrala si a reducerii recente a dobanzii de politica monetara. Cat inseamna la rata scaderea cu 1% a dobanzilor?

Procentual, un procent in minus la dobanda poate insemna si 20% din valoarea ratei si 10%, in functie de tipul de credit. Cel mai mult vor simti reducerea dobanzilor cei cu imprumuturi Prima Casa, unde valoarea creditelor este mare iar dobanzile reduse. Efectul mai anemic va fi consemnat pentru cei cu imprumuturi mai vechi de nevoi personale, unde dobanzile plus marja bancii urcau peste 10%.
Ca exemplu, pentru un credit de 12.000 lei, o scadere a Robor cu 1% aduce in minus la rata aproximativ 10 lei/luna. Pentru un imprumut de 120.000 lei, economia este de 100 lei/luna. Aceste reduceri nu se vor simti insa imediat, ci doar in momentul in care bancile vor ajusta valoarea Robor in algoritmul lor de calcul a dobanzilor (se face o data la 3 luni).

Vrei sa prinzi prima de stat pe 2014? La ce trebuie sa fii atent!

La fiecare final de an, bancile de economisire-creditare incep campanii prin care recomanda clientilor sa deschida un cont de economii pentru a beneficia de prima de stat. Conso.ro iti arata la ce trebuie sa fii atent.

Prima de stat poate ajunge pana la echivalentul a 250 euro pe contract. O familie de 4 persoane poate deschide un contract pentru fiecare membru astfel ca poate obtine dintr-un foc 1.000 euro de stat.

Tot ce trebuie sa faca un client este sa depuna in cont la o banca de economisire-creditare aproape 4.500 lei pana la sfarsitul anului si are dreptul la o prima de 25% din partea statului (in limita a 250 euro) aferenta anului 2014.
Aceste avantaje sunt prezentate clientilor de bancile pentru locuinte si pot cantari foarte mult in decizia finala, mai ales daca tinem cont de faptul ca dobanzile platite de bancile comerciale pentru depozitele la termen au scazut foarte mult.

Trebuie sa pui deoparte banii timp de 5 ani


Contractele de economisire-creditare pot aduce castiguri mai mari decat depozitele la termen, insa, clientii trebuie sa tina cont de restrictiile impuse de aceste contracte.

Pentru a beneficia de prima de stat, trebuie sa economisesti minim 5 ani. Daca retragi banii mai devreme, pierzi dreptul la prima de stat si risti chiar sa suporti o pierdere. 

Cei care au nevoie de banii respectivi in urmatoarele luni sau pentru situatii de urgenta, nu trebuie sa-i depuna in aceste produse.  

Atentie la comisionul de deschidere 


De asemenea, clientii ne-au semnalat deseori ca nu au stiut ce costuri au de achitat si nu intelegeau de ce, dupa cateva luni, suma din cont este mai mica decat cea depusa. 

Trebuie avut in vedere ca cel mai important cost asociat cu aceste contracte se achita la inceputul contractului. Este vorba de comision de deschidere de cont, care se retine din sumele depuse.

Nivelul comisionului este in prezent de 0,9% la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 1% la BCR Banca pentru Locuinte.

In ambele cazuri, comisionul se calculeaza la suma contractata, respectiv suma pe care intentionezi sa o economisesti in urmatorii 5 ani. Prin urmare, la un contract de 25.000 lei, ti se va retine din cont intre 225 - 250 lei, in functie de banca aleasa. 

In concluzie, acest produs nu trebuie privit ca o sansa de a castiga rapid o suma de bani. Dimpotriva, este un produs de economisire pe termen lung, unde trebuie depuse in mod regulat noi sume de bani pentru a beneficia la maxim de avantajele oferite.