Monday, February 22, 2016

Saptamana favorabila pentru leu in fata euro

Leul incheie a doua saptamana consecutiva de apreciere in fata monedei unice europene, chiar daca vineri a mai pierdut ceva din castig. In schimb, in raport cu dolarul american, moneda nationala a pierdut teren pana la un curs care a depasit, din nou, nivelul de 4 lei, iar comparativ cu francul elvetian a evoluat in crestere. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, in ultima sedinta a saptamanii, un curs de 4,4658 lei pentru un euro, in usoara crestere fata de joi, insa in scadere comparativ vinerea trecuta, cand banca centrala afisa o cotatie de 4,4744 lei/euro. Leul s-a apreciat constant fata de euro in saptamana care se incheie, pana la un curs de 4,4569 lei pentru un euro in sedinta de joi, ulterior, insa, revenind pe depreciere. 

Dolarul, in schimb, s-a apreciat in aceasta saptamana pana la 4,0231 lei/dolar in ultima sedinta a saptamanii, in crestere cu 1,71 bani fata de joi, cand BNR a calculat un curs de 4,0060 lei/dolar. Comparativ cu saptamana trecuta, leul a pierdut mai mult de sase bani in fata monedei americane, avand in vedere ca in ultima zi a saptamanii trecute, cursul BNR era de 3,9623 lei/dolar. Prin comparatie cu euro, dolarul s-a apreciat constant in aceasta saptamana, depasind pragul de 4 lei in sedinta de miercuri.

Francul elvetian a avut o evolutie similara cu cea a monedei unice europene, cu apreciere constanta pana in sedinta de joi, inclusiv, de la 4,0675 lei/franc vinerea trecuta, la 4,0336 lei/franc joi, si o depreciere in ultima sedinta a saptamanii, la 4,0457 lei/franc.

Transporatorii acuza tarifele RCA inca ridicate

La doua luni de la semnarea protocolului pentru plafonarea tarifelor pentru politele RCA, transportatorii spun ca preturile nu au fost reduse conform intelegerilor. Acestia acuza ca, dupa ce tarifele au crescut nejustificat cu procente cuprinse intre 100 si 300%, intreaga industrie de transport este in situatia de a opri activitatea. 

Protocolul semnat la finalul anului trecut prevedea limitarea cresterii tarifelor pentru politele obligatorii auto la maxim 50% fata de nivelul inregistrat in luna iunie 2015. 

”Nerespectarea punctului 1 din Protocolul semnat in decembrie 2015 de catre reprezentantii transportatorilor, ASF, impreuna cu reprezentantii asiguratorilor, a dus la retragerea reprezentantilor transportatorilor de la discutiile privind reducerea tarifelor RCA. Desi au fost initiate discutii din luna noiembrie 2015 la nivelul ASF, Guvern precum si in Comisia de Buget-Finante a Parlamentului pentru reducerea tarifelor RCA, care in ultimul an au crescut exploziv intre 100-300% nejustificat, pana in acest moment, dupa ce au trecut 2 luni de la semnarea Protocolului, constatam ca tarifele nu au inregistrat nicio scadere”, se arata intr-un comunicat comun al mai multor organizatii de transportatori din Romania.


Potrivit documentului, transportatorii solicita Parlamentului Romaniei sa solicite Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) masuri ferme si rapide asfel incat transportatorii sa nu ajunga in situatia de a repeta protestul din decembrie 2015, dar de aceasta data de o amploare mult mai mare in intreaga tara.

In data de 17 decembrie, cateva mii de transportatori au protestat in Piata Victoriei din Bucuresti cu autobuze, autocare si taxiuri etc., pentru reducerea valorilor RCA si eliminarea supra-accizei din preturile carburantilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2016. Insa niciuna din aceste solicitari nu le-a fost solutionata.