Monday, May 9, 2016

FSUG: Darea in plata este solutia la situatia trista a debitorilor romani

FSUG se alatura demersului celor patru organizatii care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare in Europa de a sprijini Darea in plata. Grupul a transmis o scrisoare comisarilor europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici ca raspuns la cea trimisa de acestia ministrului roman al Finantelor pe tema Legii darii in plata.

In document, Grupul de experti al utilizatorilor de servicii financiare (FSUG) prezinta si motivele pentru care considera ca Darea in plata reprezinta, cu adevarat, o solutie pentru debitorii aflati in dificultate financiara. 

”Asa cum colegul nostru din Romania a mentionat in repetate randuri in cursul intalnirilor noastre si in unele dintre raspunsurile la consultarile Comisiei, respectiv in pozitiile grupului pe diverse teme, situatia utilizatorilor romani de servicii financiare a fost una dintre cele mai dificile din Uniunea Europeana. In ciuda nivelului foarte redus al veniturilor, acestia au platit unele dintre cele mai mari dobanzi la credite din intreaga Uniune. In plus, consumatorii au fost victimele unor clauze abuzive si unor practici comerciale incorecte in contractele de credit”, se mentioneaza in scrisoarea FSUG. 

Romanii, printre cei mai afectati din UE de creditele in franci

In scrisoare se sustine ca nu este o coincidenta faptul ca romanii au fost unii dintre cei mai afectati de creditele in franci elvetieni, care au fost vandute in mod agresiv de banci înainte de criza. 

Pe de alta parte, in ultimii ani nu a existat nici-o masura legislativa care sa ajute romanii aflati in dificultate financiara, iar bancile au fost reticente in a negocia si a oferi solutii convenabile clientilor afectati de povara financiara. 

”De aceea, credem ca Legea privind darea in plata adoptata in Romania este foarte necesara si reprezinta o cale dreapta, progresiva si eficienta pentru a ajuta un numar cat mai mare de debitori cu probleme financiare”. se mai arata in scrisoarea FSUG. 

In document se mentioneaza si faptul ca FSUG a initiat studiul realizat de London Economics, intitulat ”Mijloace de protectie a consumatorilor aflati in dificultate financiara: falimentul personal, darea in plata si masuri impotriva practicilor abuzive ale firmelor de colectare de creante” .

”Studiul prezinta o serie de masuri concrete pentru sprijinirea debitorilor aflati in dificultate financiara. Noi sustinem pozitia potrivit careia darea in plata ofera consumatorilor beneficii mai importante decat sistemul prezent care nu da posibilitatea debitorilor sa isi reduca datoria la banca. Din pacate, aceasta este situatia trista in care debitorii romani se afla in prezent”, se subliniaza in scrisoare. 

Alte beneficii ale Darii in plata

Semnatarii documentului considera ca darea in plata nu numai ca le ofera protectie debitorilor care nu isi mai pot plati datoria dar poate, de asemenea, sa determine sporirea disciplinei pe piata, astfel incat sa se tempereze comportamentul de creditare agresiv si periculos. 

Potrivit autorilor, o copie a scrisorii a fost transmisa si comisarului european pentru Justitie si Consumatori, Vera Jourova, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu.

Documentul FSUG a fost transmis dupa ce AURSF - Romania, Better Finance, BEUC si COFACE au trimis, la randul lor, celor doi comisari europeni un raspuns cu privire la scrisoarea acestora catre ministrul roman al Finantelor Publice, Anca Dragu, prin care isi exprimau ingrijorarea cu privire la efectele negative pe care Darea in plata le va avea, in opinia lor, asupra economiei romanesti. 

FSUG este un grup de 20 experti din statele membre UE, care consiliaza Comisia Europeana in pregatirea reglementarilor care afecteaza utilizatorii de servicii financiare, ofera feedback in legatura cu implementarea practica a acestor reglementari si furnizeaza Comisiei exemple de probleme majore cu care se confrunta utilizatorii de servicii financiare din statele membre.

Polonia ia in calcul darea in plata

Legea privind darea in plata a fost vehement contestata in Romania pe motiv ca este ”unica in lume”. Insa, chiar Parlamentul European a emis, in toamna trecuta, o recomandare catre statele membre sa ia in calcul o astfel de formula, avand in vedere ca debitorii nu au fost corespunzator informati de catre banci cu privire la riscurile unui credit. 

Si iata ca, imediat dupa ce in Romania a fost adoptata si publicata legea, si Polonia anunta ca intentioneaza sa introduca un astfel de act normativ. Guvernul analizeaza posibilitatea renuntarii la planurile anterioare care vizau obligarea bancilor sa converteasca in zloti creditele in franci elvetieni, in favoarea unor legi care ar permite debitorilor sa recupereze o parte din costurile cu aceste credite sau pur si simplu sa renunte la case in favoarea bancilor, scrie Reuters.

Potrivit surselor citate de agentia internationala, o echipa de consilieri ai presedintelui Poloniei, Andrzej Duda, elaboreaza noi propuneri si intentioneaza sa anunte un nou plan pana la finele lunii mai.

Solutia poloneza: dai casa bancii si platesti chirie

"Nu avem nevoie de conversie deoarece ar fi incorecta pentru cei care au un credit in zloti. Francul ar putea sa se deprecieze in urmatorii doi trei ani, in timp ce zlotul ar putea sa se aprecieze ceea ce ar face conversia neprofitabila", a declarat Slawomir Horbaczewski, membru al echipei de experti prezidentiali.

Oficialul citat sustine ca o posibila solutie ar fi ca debitorii sa cedeze proprietatea catre banci, pentru stergerea creditului, dar sa poata opta sa plateasca chirie pentru a locui in continuare in casele lor. Horbaczewski a adaugat ca bancile ar putea fi fortate de asemenea sa returneze debitorilor comisioanele valutare.

Polonezii se tem ca bancile vor transfera costul conversiei catre consumatori

Schimbarea de optica a Guvernului polonez pare ca tine seama de opinia publica. Sondajele realizate pe aceasta tema au scos in evidenta faptul ca peste jumatate din polonezi cred ca bancile vor transfera costul conversiei creditelor asupra consumatorilor. De asemenea, peste jumatate din polonezi se opun unui program de salvare a bancilor, dupa ce luna trecuta Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Polonia (KFN) a estimat ca un program de conversie a creditelor ar costa bancile poloneze de patru ori mai mult decat profiturile lor din 2015.

Partidul Lege si Justitie (PiS) a castigat alegerile poloneze din toamna anului trecut s cu promisiunea ca ii va ajuta pe polonezii care au luat credite in franci, cand cursul de schimb era favorabil in raport cu zlotul polonez, si care in prezent sufera de pe urma aprecierii monedei elvetiene.

In aceste conditii, presedintele Poloniei a propus, in luna ianuarie, un plan de conversie in zloti a creditelor in franci elvetieni si obligarea bancilor sa suporte aceste costuri. Insa Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Polonia (KFN) pare sa fi blocat aceste propuneri dupa ce a avertizat ca ar induce costuri exorbitante.

CEC Bank mareste avansul si dobanda pentru ipotecare

Inca o banca, respectiv CEC Bank, anunta majorarea avansului pentru creditele ipotecare care nu intra sub incidenta Legii privind darea in plata la 30%. Este vorba de imprumuturile pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro sau in echivalent lei. 

In plus, banca precizeaza ca imprumuturile in valuta se vor acorda numai clientilor care obtin venituri in valuta creditului. 

"Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, CEC Bank anunta modificarea produselor de creditare cu ipoteca imobiliara destinate persoanelor fizice, incepand cu data de 9 mai a.c.", se arata in comunicatul bancii. 

Marja bancii creste cu 1 pp pentru creditele in lei si cu 2 pp la valuta

In acelasi timp, institutia anunta ca majoreaza si marja de dobanda atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, cu 1 punct procentual, in cazul creditelor in lei, respectiv cu 2 puncte procentuale in cazul creditelor in valuta. Potrivit comunicatului, masura a fost necesara "avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii Darii in Plata". 

Anuntul CEC Bank vine dupa ce mai multe institutii de credit au comunicat majorarea avansului pentru creditele ipotecare indiferent de valoare. Doar BRD-Groupe Societe Generale a facut aceeasi delimitare ca si CEC Bank, majorand avansul doar pentru imprumuturile mai mici de 250.000 de euro, plafonul peste care Legea privind darea in plata nu se aplica. 

Evaziune fiscala la firma de cercetare de piata a bancilor

O firma de sondare a opiniei publice binecunoscuta in mediul financiar-bancar este acuzata de inspectorii antifrauda de evaziune fiscala in valoare de aproximativ 8,3 milioane de lei. Este vorba de Brennan Research & Consultants SRL, care a realizat timp de multi ani sondaje si analize de piata pentru cele mai importante banci din sistem.

Printre clientii societatii, mentionati pe pagina proprie de Internet, se numara Raiffeisen Bank, ING Bank, Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Piraeus Bank, Omniasig Vienna Insurance Group si Citibank. 

Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, compania a inclus intr-un lant de tranzactionare sapte societati care au fost folosite cu scopul de a eluda plata taxelor si a impozitelor, sase dintre acestea fiind furnizori directi ai Brennan Research & Consultant SRL.

In comunicatul ANAF se mentioneaza faptul ca societatea vizata a desfasurat activitate efectiva constand in colectare date, marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi pentru beneficiari din diverse domenii de activitate (retail, financiar-bancar, telefonie mobila).

”Achizitiile inregistrate de Brennan Research & Consultant SRL de la cei sase furnizori directi nu au fost efectuate in realitate, iar facturile au fost folosite de catre reprezentantul legal al societatii in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale”, se mai arata in comunicat. 

Schema de evaziune folosita de firma de sondare

Fiscul prezinta si tipologia modului de functionare a societatilor comerciale care au fost utilizate in schema de evaziune. 

Acestea nu functioneaza la sediul social/domiciliul fiscal declarat, nu detin puncte de lucru sau sedii secundare in care sa-si desfasoare efectiv activitatea, sediile sociale sunt declarate, in principal, la adrese de cabinete de avocat sau apartamente de bloc, reprezentantii legali sunt neidentificabili, nu s-au prezentat la solicitarea organelor de control sau nu cunosc niciun fel de date in legatura cu activitatea desfasurata de societate. 

In plus, la societatile mentionate s-a constatat lipsa salariatilor incadrati legal si lipsa mijloacelor tehnice si umane necesare desfasurarii activitatii de servicii colectare si prelucrare date. Totodata, majoritatea societatilor sunt, in prezent, inactive ca urmare a neindeplinirii obligatiilor declarative, au declarat TVA de plata, dar nu au achitat contravaloarea acesteia, au declarat livrari in declaratia informativa 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, dar acestea nu au fost declarate in decontul de TVA, cu implicatii asupra TVA de plata datorat de catre societate, se mai arata in comunicatul ANAF.

In aceste conditii, inspectorii au sesizat procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti care au deschis un dosar de urmarire penala. 

Cercetari de piata cu raspunsuri ”dictate”

Cu mult inainte de a intra in vizorul ANAF, societatea Brennan Research & Consultants SRL a facut obiectul unei  investigatii jurnalistice. In 2008, un articol din ziarul Ganduldezvaluia modul in care firma in cauza realiza cercetarile de piata. 

Potrivit informatiilor vehiculate la acea vreme, participantii la sondaje, focus-grupuri, cercetari de piata etc. erau racolati, indiferent daca aveau sau nu legatura cu obiectul cercetarii. Ei erau instruiti in prealabil sa ofere raspunsuri convenabile ”profilului cautat”, astfel incat rezultatul sa fie pe placul celui care comanda respectiva cercetare. 

La acel moment, reprezentantii companiei au negat ca ar avea cunostina de astfel de practici. Multi ani mai tarziu, insa, autoritatile dezvaluie alte lucruri necurate in legatura cu functionarea societatii. Se vor sfarsi dezvaluirile aici sau mai urmeaza si alte surprize?