Friday, June 16, 2017

CE cere Romaniei explicatii pentru intarzierea Directivei privind conturile de plati

Comisia Europeana cere Romaniei detalii referitoare la transpunerea in legislatia nationala a Directivei privind conturile de plati, obligatie care trebuia indeplinita pana la 18 septembrie 2016. De asemenea, o solicitare similara a fost transmisa si Belgiei.
Directiva confera tuturor rezidentilor legali din UE dreptul de a detine un cont de plati de baza la un tarif rezonabil, indiferent de locul de resedinta.

De asemenea, aceasta imbunatateste transparenta comisioanelor aferente conturilor de plati si faciliteaza comparatia si schimbarea conturilor de plati.

Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate: daca statele membre in cauza nu iau masuri in termen de doua luni, cazurile respective pot fi inaintate Curtii de Justitie a UE.

Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

In ce stadiu este legea in Romania?

Guvernul Romaniei a adoptat, la inceputul lunii mai, un proiect de act normativ prin care se transpune Directiva europeana in legislatia nationala. Legea va duce la cresterea nivelului de informare si protectie a consumatorilor la alegerea unui cont de plata, la schimbarea acestuia, precum si la deschiderea unuia cu servicii de baza.

"Actul normativ transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2.014/92/UE, continand aspecte referitoare la transparenta si compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plati detinute de acestia, la schimbarea conturilor de plati, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plati, precum si la deschiderea si utilizarea conturilor de plati cu servicii de baza", se arata intr-un comunicat al executivului de la Bucuresti. 

Dupa adoptarea de catre Guvern, documentul trebuie sa urmeze circuitul parlamentar. 

Legea urmeaza sa se aplice acelor conturi de plati prin care consumatorii pot cel putin sa depuna bani, sa retraga numerar si sa execute, respectiv sa primeasca operatiuni de plata, inclusiv transferuri catre si de la terti.

De asemenea, proiectul prevede realizarea cel putin a unei pagini web independente de comparare a comisioanelor, pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a obtine informatii impartiale cu privire la comisioanele percepute si ratele dobanzii aplicate in legatura cu conturile de plati. 

Site-urile de comparare pot fi administrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau de asociatii de consumatori luate in evidenta de ANPC care desfasoara activitati in domeniul protectiei consumatorilor.

In ceea ce priveste schimbarea conturilor, proiectul prevede o procedura clara, rapida si sigura prin care prestatorii vor schimba conturile de plati, inclusiv conturile de plati cu servicii de baza.

Care sunt bancile care primesc bani in plus la Prima casa?

Ministerul Finantelor Publice a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garantii prin programul Prima casa, catre 9 banci din sistem, ca urmare a gradului ridicat de utilizare a plafoanelor alocate in raport cu solicitarile aprobate. 

Plafonul ramas nealocat, in valoare de 500 milioane lei, a fost repartizat urmatorilor finantatori: Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank si Leumi Bank, luandu-se in considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finantatorilor pana la data de 7 iunie 2017.

Plafonul total de garantii se ridica la 2,5 miliarde de lei pentru creditele acordate in 2017 pentru achizitia si constructia de locuinte in cadrul programului.

Pana in data de 9 martie 2017 a fost pusa la dispozitia finantatorilor participanti in program suma de 2 miliarde lei, diferenta de plafon de 500 milioane lei urmand sa fie alocata ulterior in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.

Totodata, precizam ca in cursul anului 2017, conform prevederilor legislative, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor Publice.